Hrvatska kuća u Oltenu

Izvor: Wikipedija

Hrvatska kuća u Oltenu, Švicarska, kulturna ustanova i građevina. Nalazi se u Reiserstrasse 83, 4600 Olten. Sjedište je društvenog, kulturnog i vjerskog života Hrvata s područja misije Solothurna. U njoj se skupljaju molitvene zajednice. U njoj djeluje Hrvatska katolička misija Solothurn i fra Šimun Šito Ćorić.[1] U njoj se održavaju i radni sastanci Hrvatske nastave u Švicarskoj i Hrvatske dopunske škole.[2] Hrvatska kuća podignuta je na inicijativu fra Šimuna Šite Ćorića. Također je na njegovu inicijativu napravljen park s umjetninama koje svjedoče hrvatsku povijest. Umjetnine su u vrtu galerije. U vrtnoj galeriji je nekih desetak umjetnina koji najrječitije govore o hrvatskoj povijesti, među kojima su replike krstionice kneza Višeslava, spomen-obeliska za dvije stotine stradalih hrvatskih vojnika u Švicarskoj za vrijeme Austro-ugarske monarhije (djelo umjetničke radionice Litoglif iz Međugorja,[3] postavljen 18. lipnja 2013., otkrio i blagoslovio biskup Mile Bogović[4] ) te kip „Sv. Franje i vuka“ u stilu hrvatske naivne umjetnosti. 3. prosinca 2016. svečano su otkriveni spomenici kardinalu Alojziju Stepincu i prvom hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu. Kipovi te dvojice hrvatskih velikana prvi put su izvan granica domovine Hrvatske, podignuti u Švicarskoj. Tuđmanovu skulpturu je otkrio hrvatski veleposlanik u Švicarskoj Aleksandar Heina. Kipove je blagoslovio mons. Nedjeljko Pintarić iz Zagreba. Autori skulptura su hrvatski akademski kipari Anto Jurkić i Tomislav Kršnjavi. Ljevaonica umjetnina Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu odlila je originalne skulpture u bronci. Iz Lučkog je skulpture dovezao Zvonko Knežević, koji je dizajnirao i postavio postolja. Kum postavljanja sklupture kardinala Stepinca je Vinko Sabljo, a kum Tuđmanove sklupture predsjednik Fonda za hrvatske studente u Švicarskoj Zlatko Daidžić.[5] 20. svibnja 2018., povodom obilježavanja tužne 555. obljetnice pada Bosne pod osmansku upravu, u Vrtnoj umjetničkoj galeriji oko Hrvatske kuće otkriven je spomenik Katarini Kotromanić Kosača, posljednjoj bosanskoj kraljici. Spomenik je izrađen u umjetničkoj radionici Duga u Lučkom. Kraljičin lik u boji (G. Bellini, 15. st.), posebnom tehnikom prenesen je na metalnu ploču te ugrađen u mramorni spomenik. Spomenik je blagoslovljen, uz nazočnost švicarskih crkvenih vlasti, a otkrio ga je predsjednik Hrvatskoga svjetskog kongresa Vinko Sabljo.[6]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. MOVIS, Glasilo Hrvatskih katoličkih misija u Švicarskoj Misija Solothurn • 4/193 • prosinac • 2018., str. 28
  2. Hrvatska nastava u ŠvicarskojArhivirana inačica izvorne stranice od 27. veljače 2020. (Wayback Machine) Hrvatska kuća u Oltenu • 20. svibnja 2011.
  3. Višednevna vjerska i kulturna slavlja. Obelisk-spomenik za 200 pobijenih Hrvata u Švicarskj. Piše Šimun Šito Ćorić. Hrvatsko slovo, str. 29, petak, 28. lipnja 2013.
  4. Hrvatska matica iseljenika Šimun Šito Ćorić: Spomenik hrvatskoj prisutnosti u Švicarskoj
  5. Fenix-magazin Iva Niković-Špehar: FOTO U švicarskom Oltenu svečano otkriveni kipovi Stepinca i Tuđmana • 3. prosinca 2016.
  6. CroExpress Svjetlo Riječi: SPOMEN NA KRALJICU U Švicarskoj otkriven spomenik posljednjoj bosanskoj kraljici Katarini • 11. lipnja 2018.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]