Hrvatska volja: glasilo Hrvata na Orijentu

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje

Hrvatska volja: glasilo Hrvata na Orijentu je bio hrvatski emigrantski list.

Utemeljen je u Siriji. Izlazio je u Damasku, u razdoblju od 1949. do 1952.. Urednik je bio Hasan Čustović. Nakon državnog udara u Siriji 1949. poslije završetka arapsko-izraelskog rata, promijenile su se prilike za Hrvate i mnogi su otišli u druge zemlje. Preostali su osnovali Društvo Hrvata Damas. Samu jezgru društva činilo je pedesetak osoba na čelu s Hasanom Ćustovićem koji je bio i glavni utemeljitelj. Društvo je pokrenulo ovaj koji je izlazio od listopada 1949. do svibnja 1952. u Damasku. Na naslovnoj stranici svakog broja pisalo je: "Svaki je svjestan i savjestan Hrvat dužan raditi za ponovnu uspostavu hrvatske države, zatomljujući sve svoje osobne, skupinske i stranačke interese."[1].

Izvor[uredi VE | uredi]

  • Intelektualne snage iseljene Hrvatske, Hrvatsko slovo, 17. siječnja 2003., str. 16-17.
  1. Ivo Mišur, Hrvatska politička emigracija u Siriji , hkv.hr , objavljeno 11. srpnja 2017. , pristupljeno 12. srpnja 2017.

HKV Logo.jpg Napomena: Ovaj tekst ili jedan njegov dio preuzet je s mrežnih stranica Portala Hrvatskoga kulturnog vijeća. Vidi dopusnicu Hrvatskoga kulturnog vijeća za Wikipediju na hrvatskome jeziku.


News.svg Nedovršeni članak Hrvatska volja: glasilo Hrvata na Orijentu koji govori o tiskovini ili nakladniku treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.