Husni Numanagić

Izvor: Wikipedija
šejh hfz.
Husni ef. Numanagić
Husni Numanagić

muftija travnički
trajanje službe
1914. – 1927.
Prethodnik Muhamed Hazim ef. Korkut
Nasljednik Mustafa Sakib ef. Korkut
Rođenje 1853., Fojnica
Smrt 4. travnja 1931., Visoko
Zanimanje teolog

Šejh hfz. Husni ef. Numanagić (Fojnica, 1853.Visoko, 4. travnja 1931.), bosanskohercegovački je teolog bošnjačkog podrijetla, muftija travnički i šejh nakšibendijskog tarikata.

Životopis[uredi | uredi kôd]

Husni ef. Numanagić je rođen 1853. godine u Fojnici, kao unuk šejha Abdurahman Sirrije. Rano je ostao bez roditelja, pa ga je njegova nana Morićka uzela sebi u Sarajevo. U tom gradu je završio mekteb i postao hafiz. Svoje dalje obrazovanje nastavio je pred tadašnjim muderizom Misrijine medrese, šejhom Skender-pašine tekije u Sarajevu, poznatim teologom šejh Arif ef. Kurdom.

Daljnje školovanje je nastavio u Istanbulu, a onda se uputio u Medinu i u tamnošnjoj medresi "Mahmudiji" proučavao je znanost o hadisu. Na kraju je otišao u Kairo, gdje se na studiju zadržao dvije godine. Kad se vratio u svoje rodno mjesto Fojnicu, odmah je postavljen za profesora na tamošnjoj medresi. Husni ef. Numanagić je kasnije prešao za profesora visočke medrese "Ahmed efendije" i tu je ostao do 1914. godine. U istom periodu od 1905. do 1914. upravlja tekijom u Visokom.[1] Godine 1914. biva imenovan za muftiju travničkog. Za vrijeme boravka u Travniku, upravlja tekijom koja se nalazi uz Jeni džamiji. Na dužnosti muftije ostaje do 1927. godine, kada je na vlastiti zahtjev umirovljen.

Nakon što je otišao u mirovinu, Husni ef. Numanagić se opet vratio u Visoko i tu ostao sve do smrti 4. travnja 1931. godine. U tom gradu je i sahranjen.

Danas, u Fojnici i u Visokom dvije ulice nose naziv po šejhu hafizu Husni ef. Numanagiću.[2]

Djela[uredi | uredi kôd]

  • Kazivanja dervišima (Sarajevo, 2018.)

O Husniju Numanagiću[uredi | uredi kôd]

  • Amela Numanagić: Šejh i muftija na razmeđu vremena : hadži hafiz Husni efendija Numanagić (Sarajevo, 2013.)

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Majka i dijeteArhivirana inačica izvorne stranice od 28. rujna 2020. (Wayback Machine) Abdulhak Hadžimejlić, sufija i pjesnik (pristupljeno 29. listopada 2019.)
  2. Mahalla Znameniti Fojničani: Husni efendija Numanagić (pristupljeno 29. listopada 2019.)

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]


Prethodi: Muftija travnički
1914.1927.
Slijedi:
Muhamed Hazim ef. Korkut Mustafa Sakib ef. Korkut