Icar Air

Izvor: Wikipedija
Icar Air
IATA
'
ICAO
'RAC
Pozivna oznaka
TUZLAAIR
Osnovanatravanj 2000.
Glavno čvorišteZračna luka Sarajevo
Flota2
Odredišta1
SloganFly to experience
SjedišteTuzla, Bosna i Hercegovina

Icar Air je privatna zrakoplovna tvrtka smještena u Tuzli, Bosna i Hercegovina. Tvrtka se bavi prijevozom robe zračnim putem.[1] Nakon ukidanja dozvole za letenje BH Airlines-u u srpnju 2015. godine, Icar Air ostaje jedina registrirana zrakoplovna tvrtka sa sjedištem u Bosni i Hercegovini sve do 11. siječnja 2019. kada tvrtka FlyBosnia dobiva dozvolu za letenje.

Operacije[uredi | uredi kôd]

Tvrtka je osnovana u srpnju 2000. godine u Tuzli s ciljem brzog prijevoza robe, prvenstveno pošte i poštanskih paketa, između zračna luke Sarajevo i drugih aerodroma u Europi. Tijekom godina, Icar Air je vršio najam kargo aviona različitih veličina u skladu sa svojim operativnim potrebama. Kompanija već dugi niz godina ima potpisan ugovor o suradnji s tvrtkom DHL Aviation u području poštanskog zrakoplovnig prijevoza između Sarajeva i Ancone.[2]

Flota[uredi | uredi kôd]

Od travnja 2019. godine, Icar Air raspolaže sljedećim avionom:[1]

Tvrtka je imala u najmu sljedeće avione:[1]

Nesreće[uredi | uredi kôd]

5. ožujka 2015. godine, Icar Air avion, Let L-410, je oko 19:30 sati sletio na nos piste zračna luke u Ankoni zbog jakog vjetra i nevremena. Nitko od tri člana posade nije ozlijeđen, a štete nije bilo ni na robi koju je avion prevozio. Na avionu je učinjena manja materijalna šteta, dok pista Aerodroma u Anconi nije pretrpjela nikakva oštećenja. Aerodrom je obustavio letove neposredno nakon nesreće, ali je uspostavio normalne operacije nekoliko sati kasnije.[3]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. a b c http://rzjets.net/operators/?show=7323. rzjets.net. Pristupljeno 15. travnja 2019. Vanjski link u parametru |title= (pomoć)
  2. Lalović, Aleksandar. ICAR AIR ulaže napore za unapređenje sigurnosti letenja. www.bhdca.gov.ba. Inačica izvorne stranice arhivirana 19. veljače 2021. Pristupljeno 15. travnja 2019.
  3. Ancona: Avion bh. kompanije Icar Air sletio na nos. Pristupljeno 4. kolovoza 2016.