Ime ruže (roman)

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži
Ime ruže
Autor Umberto Eco
Država Flag of Italy.svg Italija
Jezik talijanski jezik
Datum (godina)
izdanja
1980.
Vrijeme radnje 14. stoljeće
Mjesto radnje Italija
Labirint iz knjige Ime ruže

Ime ruže (tal. Il nome della rosa) je prvi roman talijanskog pisca Umberta Eca objavljen 1980. godine.

Za roman Ime ruže kaže se da je istovremeno leksikon filozofije, povijesti religije, detektivski roman i kurs jezika. Roman je privukao veliku pozornost poslije objvaljivanja, i zbog toga što se može shvatiti i kao alegorija, ali pitanje je čega. Knjiga je poprilično zahtjevna za čitatelje zbog potrebnih predznanja o ovom periodu a između ostalog sadrži i veliki broj latinskih citata.

Sinopsis[uredi VE | uredi]

Godina je 1327. Mladi benediktinski redovnik Adso iz Melka i njegov privremeni franjevački učitelj William od Baskervillea dolaze u samostan u sjevernoj Italiji, gdje je nedavno jedan redovnik preminuo pod nerazjašnjenim okolnostima. William slijedi tragove i pokušava logički razmišljati pozivajući se na Aristotela, Tomu Akvinskog i Rogera Bacona. U međuvremenu umire još nekoliko redovnika i ubrzo postaje jasno da je njihova smrt povezana sa samostanskom knjižnicom. Istragu otežava to što Bernado Gui, poslan od strane inkvizicije, ne istražuje zločine temeljno kao William.

Po knjizi je snimljen i istoimeni film 1986. godine sa Seanom Conneryem u ulozi Williama od Baskervillea, Christianom Slaterom u ulozi Adse,a koji je više-manje dosljedno pratio knjigu.