Indijski sup

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Indijski sup
Indian vulture (Gyps indicus) Photograph by Shantanu Kuveskar.jpg
Status zaštite
Status iucn2.3 CR hr.svg

Status zaštite: Kritično

Sistematika
Carstvo: Animalia
Koljeno: Chordata
Razred: Aves
Red: Accipitriformes
Porodica: Accipitridae
Rod: Gyps
Vrsta: G.indicus
Dvojno ime
Gyps indicus
Scopoli, 1786
Raspon
Područje indijskog supa obojeno je ljubičastom bojom
Područje indijskog supa obojeno je ljubičastom bojom

Indijski sup (lat.: Gyps indicus ) je strvinar starog svijeta porijeklom iz Indije, Pakistana i Nepala. Navedena je kao kritično ugrožena na IUCN-ovom crvenom popisu od 2002. godine, jer je broj populacije ozbiljno opao, a uzrok je zatajenje bubrega trovanjem diklofenakom . [1] Razmnožava se uglavnom na brdovitim pučinama u središnjoj i poluotočnoj Indiji .

Opis[uredi | uredi kôd]

Indijski sup je srednje velik i glomazn strvinar. Tijelo i perje su blijedi, perjanica je tamnija. Krila su široka, a repno perje kratko. Glava i vrat gotovo su ćelavi, a vrat prilično dugačak. To je 81–103 cm dugačko tijelo s rasponom krila između 1.96 i 2.38 metara. Ženke su manjih dimenzija od mužjaka. [2]

Teži 5.5–6.3 kg. Manji je od bjeloglavog supa,a od njega se razlikuje po manjim dimenzijama tijela i rasponu krila.[3]

Ponašanje[uredi | uredi kôd]

Indijski sup uglavnom se može pronaći na liticama u Južnoj i Srednjoj Indiji, a poznato je da se gnijezdi u šumama Rajasthana. Može ga se naći i na visokim građevinama, poput hrama Chaturbhuj . Poput ostalih supova, on je i čistač hrane, te se hrani uglavnom od leševa, što pronalazi lebdeći iznad savana i oko ljudskog staništa. Često živi u jatu.

Status i očuvanje[uredi | uredi kôd]

Smanjenje populacije[uredi | uredi kôd]

Populacija indijskog i bengalskog supa, u Bangladešu, Pakistanu i Indiji pretrpjela je smanjenje za 99% -97% . Između 2000-2007. Stopa pada ove iznosila je u prosjeku preko šesnaest posto. Uzrok tome identificiran je kao trovanje uzrokovano veterinarskim lijekom diklofenakom . Diklofenak je nesteroidni protuupalni lijek (NSAID) i ako se daje životinjama, može umanjiti bolove u zglobovima i na taj način ih usmrtiti. Smatra se kako supovi prokutaju lijek s mesom mrtvih goveda kojima su ljudi davali diklofenak.

Programi očuvanja populacije u zatočeništvu[uredi | uredi kôd]

Kako bi se očuvala populacija indijskih supova započeti su programi uzgoja u zatočeništvu. Proces parenja i razmnožavanja koji traje dugo, očekuje se da će programi trajati desetljećima. Lešinari u zatočeništvu dostižu dob s otprilike pet godina. Nada se da će ptice u zatočeništvu biti puštene u divljinu kada se smanji količina diklofenaka.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. BirdLife International (2017). "Gyps indicus". IUCN Red List of Threatened Species. 2017: e.T22729731A117875047. Retrieved 31 January 2020.
  2. Ferguson-Lees, J. (2001). "Long-billed Vulture Gyps indicus" Raptors of the World, Boston, New York: Houghton Mifflin Harcourt.
  3. The Peregrine Fund The Peregrine Fund. (2010) Arhivirano s izvorne stranice 26. svibnja 2011. Pristupljeno 31. svibnja 2011.