Indijski sup

Izvor: Wikipedija
Indijski sup
Status zaštite

Status zaštite: Kritično
Sistematika
Carstvo:Animalia
Koljeno:Chordata
Razred:Aves
Red:Accipitriformes
Porodica:Accipitridae
Rod:Gyps
Vrsta:G.indicus
Dvojno ime
Gyps indicus
Scopoli, 1786
Rasprostranjenost

Područje indijskog supa obojeno je ljubičastom bojom

Indijski sup (lat.: Gyps indicus ) je strvinar starog svijeta porijeklom iz Indije, Pakistana i Nepala. Navedena je kao kritično ugrožena na IUCN-ovom crvenom popisu od 2002. godine, jer je broj populacije ozbiljno opao, a uzrok je zatajenje bubrega trovanjem diklofenakom .[1] Razmnožava se uglavnom na brdovitim pučinama u središnjoj i poluotočnoj Indiji.

Opis[uredi | uredi kôd]

Indijski sup je srednje velik i glomazn strvinar. Tijelo i perje su blijedi, perjanica je tamnija. Krila su široka, a repno perje kratko. Glava i vrat gotovo su ćelavi, a vrat prilično dugačak. To je 81–103 cm dugačko tijelo s rasponom krila između 1.96 i 2.38 metara. Ženke su manjih dimenzija od mužjaka.[2]

Teži 5.5–6.3 kg. Manji je od bjeloglavog supa,a od njega se razlikuje po manjim dimenzijama tijela i rasponu krila.[3]

Ponašanje[uredi | uredi kôd]

Indijski sup uglavnom se može pronaći na liticama u Južnoj i Srednjoj Indiji, a poznato je da se gnijezdi u šumama Rajasthana. Može ga se naći i na visokim građevinama, poput hrama Chaturbhuj. Poput ostalih supova, on je i čistač hrane, te se hrani uglavnom od leševa, što pronalazi lebdeći iznad savana i oko ljudskog staništa. Često živi u jatu.

Status i očuvanje[uredi | uredi kôd]

Smanjenje populacije[uredi | uredi kôd]

Populacija indijskog i bengalskog supa, u Bangladešu, Pakistanu i Indiji pretrpjela je smanjenje za 99% -97%. Između 2000-2007. Stopa pada ove iznosila je u prosjeku preko šesnaest posto. Uzrok tome identificiran je kao trovanje uzrokovano veterinarskim lijekom diklofenakom. Diklofenak je nesteroidni protuupalni lijek (NSAID) i ako se daje životinjama, može umanjiti bolove u zglobovima i na taj način ih usmrtiti. Smatra se kako supovi prokutaju lijek s mesom mrtvih goveda kojima su ljudi davali diklofenak.

Programi očuvanja populacije u zatočeništvu[uredi | uredi kôd]

Kako bi se očuvala populacija indijskih supova započeti su programi uzgoja u zatočeništvu. Proces parenja i razmnožavanja koji traje dugo, očekuje se da će programi trajati desetljećima. Lešinari u zatočeništvu dostižu dob s otprilike pet godina. Nada se da će ptice u zatočeništvu biti puštene u divljinu kada se smanji količina diklofenaka.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. BirdLife International (2017). "Gyps indicus". IUCN Red List of Threatened Species. 2017: e.T22729731A117875047. Retrieved 31 January 2020.
  2. Ferguson-Lees, J. 2001. Long-billed Vulture Gyps indicus. Raptors of the World. Houghton Mifflin Harcourt. Boston, New York.
  3. The Peregrine Fund. The Peregrine Fund. 2010. Inačica izvorne stranice arhivirana 26. svibnja 2011. Pristupljeno 31. svibnja 2011.