Strvinari starog svijeta

Izvor: Wikipedija
Strvinari starog svijeta
Nubijski strvinar (Torgos tracheliotus)
Nubijski strvinar (Torgos tracheliotus)
Sistematika
Carstvo: Animalia
Koljeno: Chordata
Razred: Aves
Red: Falconiformes
Porodica: Accipitridae
Potporodica: Aegypiinae
Redovi
vidi tekst

Strvinari starog svijeta (lat. Aegypiinae) su potporodica porodice jastrebova. Ova porodica se, kako u kojoj sistematici, svrstava u red sokolovki ili u red jastrebovki.

Izgled[uredi | uredi kôd]

Ovo su velike do vrlo velike ptice. Veličina tijela doseže im i više od jednog metra, a raspon krila im može biti i do 2,90 metara. Tipično za mnoge vrste je kovrčavi "okovratnik" iz kojeg izlazi dugačak vrat, gol ili obrastao vrlo kratkim perjem.

Rasprostranjenost i životni prostor[uredi | uredi kôd]

Na svijetu danas žive 22 vrste strvinara, a obitavaju na svim kontinentima, osim u Australiji i na Antarktiku. Ove ptice žive u južnoj Europi, Africi i Aziji. U Africi živi 11 vrsta. Životni prostor su im otvoreni krajolici poput stepa odnosno polupustinja, ali isto tako i planine.

Hranidba[uredi | uredi kôd]

Strvinari starog svijeta se, kao i drugi strvinari, hrane prije svega strvinom. Pronalaze ju kružeći jedrenjem na velikim visinama, ali i prateći kretanje drugih strvinara, kako bi ih slijedili. Pojedine vrste strvinara su specijalizirane za određene dijelove strvine. Tako otvoriti strvinu mogu samo velike vrste jer samo oni mogu razderati debelu kožu, dok neke vrste žive gotovo isključivo od kostiju. Nemaju osjetilo mirisa (osim nekih američkih vrsta koje žive u prašumama), strvinari imaju izvanredno razvijen vid.

Niz vrsta strvinara u Aziji, naročito u Indiji i Pakistanu, još i danas je desetkovana trovanjem "diclofenacom" (jedan od komercijalnih naziva je i voltaren). Koristio se na farmama stoke. Kako su strvinari na samom vrhu piramide hranidbenog lanca, hraneći se uginulom stokom, ugibali su od zatajenja bubrega koje je kod njih izazivao taj lijek nakupljen u strvini. U međuvremenu, nađen je drugi lijek, "meloksicam", kao prihvatljiva zamjena a neškodljiva za strvinare. No, neke vrste bile su dovedene na rub izumiranja i još uvijek se oporavljaju.

Rodovi i vrste[uredi | uredi kôd]

Rod Aegypius

Rod Gypaetus

Rod Gypohierax

Rod Gyps

Rod Necrosyrtes

Rod Neophron

Rod Sarcogyps

Rod Torgos

Rod Trigonoceps

Drugi projekti[uredi | uredi kôd]

Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Strvinari starog svijeta
Wikivrste imaju podatke o taksonu Strvinarima starog svijeta