Industrijska četvrt (Osijek)

Izvor: Wikipedija
Coat of arms of Osijek.svg
Gradska četvrt
Industrijska četvrt

[[Slika:|200px]]
Položaj gradske četvrti Industrijska četvrt na zemljovidu grada Osijeka

Površina: km²
Stanovništvo: 6.920 stan. (2001.)
Gustoća stanovništva: stan./km²
Broj članova Vijeća: 11
Predsjednik Vijeća: Miroslav Juričić

Industrijska četvrt je jedna od površinom većih gradskih četvrti, često ju kolokvijalno nazivaju Inča, Bosutsko naselje ili Mačkamama. Bosutsko naselje zapravo je dio Industrijske četvrti od svega nekoliko ulica. Dvorac Mačkamama vila je nekada u vlasništvu Pauline Caroline Theresie Hermann, a koja je zbog ljubavi prema životinjama te posebice mačkama i velikog broja istih, prozvana Mačkamama. Sam Dvorac Mačkamama jedan je od toponima koji čine identitet grada Osijeka.

Ova gradska četvrt nikada nije opravdavala svoj naziv jer je industrija uglavnom bila vezana za četvrt Donji grad. Nakon Domovinskog rata kada se gase tvornice Slavonija i Tekos, ova četvrt uz izuzetak Sv. L. B. Mandića i nekoliko okolnih ulica postaje uglavnom rezidencijalna.

U industrijskoj četvrti nalazi se sportsko-poslovna zračna luka, vrtić Pčelica koji je jedini osječki vrtić s kuhinjom, dvije osnovne škole Dobriša Cesarić i August Šenoa, Građevinsko-geodetska srednja škola, Poljoprivredna i veterinarska škola, Škola primijenjene umjetnosti i dizajna, Prosvjetno-kulturni centar Mađara, Centar za odgoj i obrazovanje Ivan Štark i Centar za odgoj djece i mladeži.

Industrijska četvrt pripada župi sv. Josipa Radnika, a u istoimenoj ulici nalazi se i crkva. Tu je i najveći Dom umirovljenika u gradu, Dvorac Mačkamama, Dom zdravlja, Veterinarska stanica, stanica za tehnički pregled vozila, trgovački centri Mercator, Metro, Pevex, Avenue Mall, Lidl i Spar (nekad Billa), NK Mursa, Tenis klub Jezero, nekoliko restorana između kojih je i restoran brze hrane McDonald's. Najveće gradsko groblje, Centralno groblje također se nalazi u Industrijskoj četvrti.

Četvrt ima 6.920 stanovnika i 2.000 kućanstava. Dan četvrti je 1. svibnja, blagdan svetog Josipa Radnika.


Kucica.gif Nedovršeni članak Industrijska četvrt (Osijek) koji govori o naselju treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.