Industrijski alpinizam

Izvor: Wikipedija
Nezadovoljavajuća tehnika.

Industrijski alpinizam kolokvijalno zvan visinski radovi, je način pozicioniranja radnika na teško dostupne objekte.

Nastao je korištenjem špiljarskih, te alpinističkih tehnika, a kroz svoju povijest se odvojio od tih kvazi sportskih aktivnosti.

U današnje vrijeme se oprema za visinske radove razlikuju od alpinističke i špiljarske, a sustav obrazovanja/certificiranja je odvojen od planinarskih društava.

Visinske radove u Hrvatskoj regulira Pravilnik o poslovima s posebnim uvjetima rada koji nalaže godišnju[1]provjeru zdravstvenog stanja, te Zakon o zaštiti na radu; čija je funkcija[2]sustavno unapređivanje sigurnosti i zaštite zdravlja radnika.

Međunarodno priznati sustavi certificiranja (npr. I.R.A.T.A.) nisu priznati od strane zakonodavca.

Pristup užetom se koristi za razne poslove, neki od njih su:[3]pranje teško dostupnih površina, sanacija betona, ličilački radovi, fasaderski/izolaterski radovi, montaža i demontaža raznih predmeta, arborizam, postavljanje zaštitnih mreža, pozicioniranje osoba i tereta, popravci te nadzor.

Visinski tehničari obavezno koriste zaštitnu opremu, a kreću se po jednom užetu, uz pomoć atestiranih specijaliziranih pojaseva i spravica za napredovanje. Drugo uže se obavezno koristi kao neovisno osiguranje od pada, u slučaju zakazivanja primarnog užeta.

Ova tehnika, uz uvjet da se izvodi prema standardima i pravilima, prepoznata je kao legitiman način rada i prihvaćena u Direktivi o privremenom radu na visini (2001/45/EC) od strane Europskog vijeća i Parlamenta.

Pristup užetom zahtjeva specijalističku osposobljenost, koja između ostalog podrazumijeva i dobru uvježbanost u tehnikama spašavanja. Izvođenje radova protiv pravila struke izlaže sudionike teškim ozljedama ili smrti.


Pranje na visini

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Pravilnik o posebnim uvjetima rada (PDF). Pristupljeno 23. ožujka 2019.
  2. Zakon o zaštiti na radu - Zakon.hr. Pristupljeno 23. ožujka 2019. journal zahtijeva |journal= (pomoć)
  3. Visinski radovi | Velebit. Pristupljeno 23. ožujka 2019. journal zahtijeva |journal= (pomoć)