Interkalacija

Izvor: Wikipedija

Interkalacija je ubacivanje prijestupnog dana, tjedna ili mjeseca kako bi kalendarske godine bile u skladu s godišnjim dobima.

Solarna godina se ne sastoji od cijelih dana, ali se kalendarska godina mora sastojati od cijelih dana. Jedini način da se to pomiri jest variranje broja dana u kalendarskoj godini.

U mnogim se kalendarima to čini tako da se običnoj godini od 365 dana doda dodatni dan (prijestupni dan ili interkalarni dan): to čini prijestupnu godinu od 366 dana.

Edikt iz Canopusa, koga je izdao faraon Ptolemej III, Euerget od Egipta godine 239. pr. Kr., odredio je sustav prijestupnih godina.

U gregorijanskom kalendaru kao i julijanskom kalendaru koji mu je prethodio, interkalacija se provodi dodavanjem jednog dana mjesecu veljači svake prijestupne godine. U julijanskom se kalendaru to čini svake 4 godine.

Solarna godina također nema cijeli broj lunarnih mjeseci, pa se lunisolarni kalendar mora koristiti promjenljivim brojem mjeseci u godini. To je obično 12 mjeseci, ali se nekad 13. mjesec (interkalarni ili embolizmički mjesec) dodaju godini.

ISO 8601 uključujue godinu od 52 tjedna. Svaka godina koja ima 53 četvrtka ima 53 tjedna; taj dodatni tjedan se može nazivati interkalarnim.

Određivanje ima li godina interkalaciju može se računati prema (julijanskom, gregorijanskom ili hebrejskom kalendaru ili odrediti kroz poromatranje (iranskog kalendara).

Povezani članci[uredi | uredi kôd]