Islamski kalendar

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži

Islamski kalendar ili hidžretski kalendar je kalendar po kojem se ravnaju muslimani prilikom određivanja svojih dnevnih dužnosti i blagdana, a u mnogim islamskim državama ovo je službeni kalendar.

Riječ je o je lunarnom (mjesečevom) kalendaru. On se ravna prema mjesečevim mijenama. Jedna puna mjesečeva mijena (transformacija od mjeseca mlađaka na nebu do punog mjeseca i potom opet do mlađaka) označava protok jednog mjeseca po kalendaru. Jedna hidžretska godina ima 354 ili 355 dana. Zbog toga dan hidžretske Nove godine nikad ne pada na isti dan po gregorijanskom kalendaru (sunčevom kalendaru) nego kruži kroz sva godišnja doba. Na taj je način, također, izbjegnuto eventualno poklapanje islamskih i poganskih svetkovina na isti dan.

Za početak islamskog kalendara uzima se Hidžra, preseljenje Muhameda i muslimana iz Meke u Medinu 622. godine uslijed progona i pritisaka koje su nad njima vršili mekanski idolopoklonici. Od Hidžre do danas (2016.) navršilo se 1438 hidžretskih godina. S obzirom da je početak islamskog kalendara fiksiran kasnije odnosno da godine prolaze brže zbog manjeg broja dana, po broju godina preklopiti će se s gregorijanskim 20874. godine.

Muslimani, osim vlastitog kalendara, imaju i vlastite blagdane među kojima su najveći Ramazanski Bajram i Kurban-bajram.

Mjeseci[uredi VE | uredi]

Islamski kalendar ima dvanaest mjeseci sa 29 ili 30 dana:

muhàrem — محرّم
sàfer — صفر
rebiulèvel — ربيع الأول
rebiuláhir — ربيع الآخر أو ربيع الثاني
džumadelula (džemazijelèvel) — جمادى الأول
džumadelahire (džemazijelàhir) — جمادى الآخر أو جمادى الثاني
rèdžeb (rèdžep) — رجب
šàbān — شعبان
ramàzān — رمضان
šèvāl — شوّال
zulkáde — ذو القعدة
zulhidže — ذو الحجة

Muhammed s.a.v.s je rođen 12. rebiulèvela.

Dani[uredi VE | uredi]

nèdjelja: yaum al-ahad يوم الأحد (prvi dan)
ponèdjeljak: yaum al-ithnayn يوم الإثنين (drugi dan)
utorak: yaum ath-thalatha' يوم الثُّلَاثاء (treći dan)
srijeda: yaum al-arba`a' يوم الأَرْبعاء (četvrti dan)
četvrtak: yaum al-khamis يوم الخَمِيس (peti dan)
petak: yaum al-jum`a يوم الجُمْعَة (džùma)
subota: yaum as-sabt يوم السَّبْت

Formula[uredi VE | uredi]

C (Gregorijanski kalendar), H (Islamski kalendar)


P religion world.svg Nedovršeni članak Islamski kalendar koji govori o religiji treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.