Ishak-beg Hranušić

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno s Isa-beg Ishaković)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje

Ishak-beg Hranušić, Isa-beg Isaković (Isak Hranić/Hranušić, Isa-beg, Gazi Isa-beg ibni Ishak-beg, Gazi Isa-beg sin Ishak-bega, Isabeg Isaković Hranušić[1]) (Zahumlje, druga polovica 14. st. - oko 1439.) bio je osmanski plemić, vojni zapovjednik i upravitelj, hrvatski vojskovođa u osmanskoj službi.[2]

Kad je riječ o podrijetlu Isa-bega Isakovića znanost još uvijek dvoji. Dio povjesničara zastupa tezu da je riječ o bratu Stjepana Vukčića Kosače, koji ga je predao Mehmedu II kao jamstvo lojalnosti. Po ovoj teoriji Isa-beg je, nakon što ga je usvojio Ishak-beg (otud prezime), konvertirao na islam, te za ondašnje prilike izgradio zavidnu vojničku i političku karijeru.

Po drugima, Isak Hranić/Hranušić[3] zarobljen je tijekom jednog upada akindžija na posjed velikaške obitelji Pavlović, inače gospodara velikog dijela Istočne Bosne, uključujući i srednjovjekovnu župu Vrhbosnu. U zarobljeništvu se dokazao kao izuzetno sposoban, što je vođu spomenutih akindžija potaknulo da mu ostavi imetak, ali i poziciju koju je obnašao.

Po ovoj pretpostavci zarobio ga je skopaljski namjesnik Jiđit-beg kad je provalio u Zahumlje. Zarobljenika je posinio. Ušao je u osmansku vojnu službu. Od 1415. godine zapovjednik je u Foči. Prema ovim izvorima, Ishak-beg se upleo u sukobe bosanske vlastele, na strani Kosača u borbama protiv Pavlovića. Od 1427. godine sandžak-beg Skoplja. Istakao se u bitci kod Doboja 1415. i u zauzimanju Novog brda 1439. u osvajanju Raške.[2]

U povijesti će ostati zapamćen i kao graditelj brojnih vjerskih i svjetovnih objekata, te kao osnivač osmanskog Novog Pazara i Sarajeva.

Prema povjesničarskim procjenama uspon je ostvario zahvaljujući nemilosrdnoj vojnoj karijeri i zulumom nad kršćanima srednjovjekovne Bosne pod turskom okupacijom. Broj žrtava za koje je odgovoran nije lako utvrditi, a prema procjenama skrivio je smrt ili otmicu u janjičare nekoliko desetaka tisuća žrtava.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. (boš.) Vedad Biščević: Bosanski namjesnici Osmanskog doba: 1463 - 1878 Connectum, Sarajevo 2006.
  2. 2,0 2,1 Hrvatski leksikon A-K, Naklada Leksikon d.o.o., Zagreb, 1996., ISBN 9539672813, str. 508.
  3. Mandić, Dominik (1978). Bosna i Hercegovina: povjesno-kritička istraživanja, ZIRAL, Zajednica izdanja ranjeni labud pristupljeno 29. svibnja 2011. “Ishak beg, sandžak Skopski 1414-1439, nije bio rođeni sin svoga predšasnika Yigit Paše, skopskoga sandžaka, nego njegov oslobođeni rob i posinak. Na osnovu nekih izjava Isa bega, sina Ishak begova, Ć. Truhelka postavio je tezu da je Ishak beg bio rodom Hranušić”