Zemlja Pavlovića

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Pavlovića zemlja, Pavlovina na istoku Vrhbosne i u Travunji
Srednjovjekovne zemlje u Bosni, netom prije pada.
Velikaški posjedi u srednjovjekovnoj Bosni, netom prije pada.
Podjela Vrhbosne na Kraljevinu i Pavlovinu, između Kotromanića i Pavlovića
Posjedi i razgraničenja nakon osmanskog zauzeća Bosne i Matijaševog osnivanja Jajačke i Srebreničke banovine.

Pavlovina ili Pavlovića zemlja je naziv za područje koje je bilo pod obitelji Pavlović [1] na istoku Vrhbosne, sa samom župom Vrhbosnom, dok se ostatak Vrhbosne obično nazivao Kraljevinom. Neko vrijeme je obuhvaćalo i jezgru stare Travunje, kao južnu enklavu. Područje je jedno od prvih koje je potpalo pod Osmanlije.

Nastanak[uredi | uredi kôd]

Rodonačelnik obitelji Pavlovića bio je plemić Raden Jablanić po kojem su se pripadnici obitelji nazivali i Radenovići. Njegov sin, knez Pavao Radenović (Radinović) bio je jedan od najmoćnijih plemića u Vrhbosni s kraja 14. i početka 15. stoljeća. Držao je posjede u okolici današnjeg Sarajeva (Vrhbosna), Praču, Borač i rudnik Olovo, a od kraja 14. stoljeća još i Trebinje, Vrm s Klobukom i dio Konavala s Cavtatom Bileću i Fatnicum kao jezgru nekadašnje Travunje.[2] Kod trgovačkog mjesta Prača sagradio je dvorac Pavlovac.[3] Ubio ga je 1415. godine vojvoda Sandalj Hranić u Sutjesci u zavjeri plemića predvođenih bosanskim kraljem i banom Stjepanom Ostojom.

Kneza Pavla naslijedila su dvojica sinova, vojvoda Petar I. Pavlović († 1420.) i knez Radoslav Pavlović († 1441.), koji su prešli na osmansku stranu kako bi osvetili očevu smrt. Vojvoda Sandalj Hranić napao je Pavlove sinove kako bi im oteo posjede i u tom sukobu je 1420. poginuo vojvoda Petar I., dok se Radoslav izmirio sa Sandaljem.[4] Tako su njegovi nasljednici su uspjeli sačuvati većinu očeve ostavštine, izgubivši samo južnu enklavu oko Trebinja.

Međutim to je bilo kratkotrajno, jer su Pavlovići među prvima stradali 1463. godine pri osmanskom osvajanju (središnje) Vrhbosne.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. https://www.enciklopedija.hr/Natuknica.aspx?ID=47168 "Temelje zasebnoj »oblasti« (»zemlja Pavlovića«) i obiteljskoj moći dao je vojvoda Pavao Radinović, sin Radina Jablanića, koji je živio na prijelazu iz XIV. u XV. st."
  2. Povijest Hrvata, srednji vijek, str. 379.
  3. Obitelj Pavlović
  4. Povijest Hrvata, srednji vijek, str. 381.


Literatura[uredi | uredi kôd]