Ivan Benigar

Izvor: Wikipedija
Ovo je glavno značenje pojma Ivan Benigar. Za druga značenja pogledajte Ivan Benigar (matematičar i fizičar).

Ivan (Janko) Benigar (španjolski: Juan Benigar; Zagreb, 23. prosinca 1883.Poi Pucon (Aluminé), Neuquen, 14. siječnja 1950.), bio je hrvatski civilni inženjer, antropolog, filolog, jezikoslovac, etnolog, leksikograf, povjesničar, filozof, istraživač, sociolog, amerikanist i indijanolog. Brat mu je franjevac Aleksa Benigar.

Životopis[uredi | uredi kôd]

Rođen je u Zagrebu 23. prosinca 1883. Bio je slovenskog porijekla. Studirao je građevinarstvo u Grazu i Pragu te završio studije kao civilni inženjer. Skupljao je etnografsku građu o Bugarima, a 1904. u Zagrebu objavio je gramatiku Bugarska slovnica sa čitankom. U Buenos Aires došao je 1908., a potom je otišao na jug Patagonije, gdje je živio s indijanskim plemenom Mapuche.

Napisao je rječnik jezika plemena Mapuche i nekoliko drugih knjiga. Od 1924. bio je član Vijeća američke povijesti i numizmatike, današnja Povijesna akademija u Buenos Airesu. Nazvan je „bijelim poglavicom plemena Mapuche”. Borio se za prava tog naroda, čiji je jezik i kulturu istraživao i proučavao.[1] U rukopisu mu je ostao araukansko-kastiljski rječnik.

U Argentini napisao je dvije knjige: El problema del hombre americano (Problem američkog čovjeka) i La Patagonia peinsa (Patagonija misli).

Umro je 14. siječnja 1950. u mjestu Poi Pucon u pokrajini Neuquenu.

Privatni život[uredi | uredi kôd]

Bio je poliglot – govorio je 15 jezika.

Oženio se 1910. unukom indijanskog poglavice Catriel, Eufemiom Scheypuquin, s kojom je imao jedanaestero djece. Šest godina nakon smrti prve supruge ponovno se oženio, Rosariom Pena, koja je također bila iz plemena Mapuche. S njom je imao četvero djece.

Povezani članci[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Enciklopedija Slovenije, Mladinska knjiga, Ljubljana, 1987, knjiga I, str. 240 (slovenski)

Literatura[uredi | uredi kôd]

 
Ovaj tekst ili jedan njegov dio preuzet je s mrežnih stranica Hrvatskog informativnog centra (http://www.hic.hr/). Vidi dopusnicu za Wikipediju na hrvatskome jeziku: HIC.
Dopusnica nije potvrđena VRTS-om.
Sav sadržaj pod ovom dopusnicom popisan je ovdje.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]