Ivan II., francuski kralj

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži
Ivan II. Dobri

Ivan II. 'Dobri' (16. travnja 1319. - 8. travnja 1364. ), francuski kralj od 1350. - 1364. godine.

Smrt koja ja napokon stigla umornog Filipa VI. 22. kolovoza 1350. godine postavila ja na kraljevski položaj njegovog viteški raspoloženog sina Ivana II.

Očev rata s Engleskom se nastavio gore nego što je itko mogao zamisliti. U drugoj bitci za Poiters 19. rujna 1356. godine francuska vojska mnogobrojnija od engleske je katastrofalno potučena. Iako samo po sebi nema velike razlike između ove vojne katastrofe i one deset godina ranije u bitci za Kresi koju doživljava Filip VI. posljedice su bile mnogo gore zbog zarobljavanja kralja Ivana II. S tako važnim zarobljenikom u rukama Englezi su zatražili otkupninu u visini dvogodišnjeg budžeta Francuske.

Tijekom njegovog četvorogodišnjeg zarobljeništva državom je upravljao trenutačni prijestolonasljednik, a budući kralj Karlo V. . U dogovoru sklopljenom 1360. godine Ivan II. se obvezao platiti otkupninu po povratku u Francusku. Kako poslije četiri godine skupljanja obećanu svotu nije uspio skupiti predao se 1364. godine Engleskoj samo da bi uskoro umro u zatvoreništu.

Ivan II. je bio vitez dostojan divljenja, ali nikakav kralj pošto mu je čast bila važnija od života podanika. Njegov sin je bio na sreću potpuna suprotnost.

Naslijedio ga je sin Karlo V.

Poveznice[uredi VE | uredi]