Izgladnjivanje

Izvor: Wikipedija

Izgladnjivanje ili gladovanje predstavlja dugotrajanu ili potpunu odsutnost potrošnje hrane, odnosno ekstremni oblik pothranjenosti. Tijelo se zbog pomanjkanja vitamina, minerala, hrane i energije ne može normalno razvijati i obavljati normalne funkcije. Izgladnjivanje s vremenom dovodi do trajnog oštećenja organa i lako može dovesti do smrti.

Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji svaki dan od posljedica gladi umire više od 25.000 ljudi, a u svakom trenutku je više od 800 milijuna ljudi kronično pothranjeno. U prosjeku, od pothranjenosti i gladi svakih pet sekundi umre jedno dijete.

Simptomi[uredi | uredi kôd]

Gladovanje uzrokuje gubitak tjelesne masti i mišića, s time da katabolički proces (proces razgradnje) počinje tek kad nema unosa hranjivih tvari, pa se mora iskorištavat vlastito tijelo.

Simptomi izgladnjivanja su ispočetka vezani uz pomanjkanje vitamina, a uključuju anemiju, beriberi, pelagra i skorbut. Sve te bolesti uzrokuju proljev, edem, osip, i zatajenja srca. Izgladnjela osoba je razdražljiva, umorna i pospana.

Namjerno izgladnjivanje[uredi | uredi kôd]

Izgladnjela Livila odbija hranu.
Ilustracija koju je napravio André Castagne

Izgladnjelost može biti posljedica namjernih aktivnosti, i tada se za nju upotrebljava izraz izgladnjivanje. Za to su najčešći primjeri u ratu kada se branitelji nekog grada, zgrade, područja ili položaja blokiraju, odnosno opsjedaju, te im je onemogućena opskrba hranom; svrha takve aktivnosti jest natjerati ih da se predaju ili napuste položaj.

Izgladnjelost se u prošlosti također primjenjivala kao posebna vrsta smrtne kazne, a obično je bila primjenjivana za pripadnike aristokracije i to u obliku zazidavanja; osuđenici su bili živi zazidani u ograničeni prostor te ostavljeni da nakon nekoliko dana ili tjedana umru od gladi i žeđi. Jedan od najpoznatijih primjera je Ugolino della Gherardesca, koji je zajedno sa sinovima i rodbinom bio živ zazidan u tornju Muda u Pisi, a što je Dante opisao u Božanstvenoj komediji.

I sama osoba se može namjerno izgladnjivati, bilo s ciljem počinjenja samoubojstva, bilo iz vjerskih razloga, bilo kao poseban oblik političkog prosvjeda poznat kao štrajk glađu.

Povezani članci[uredi | uredi kôd]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Logotip Zajedničkog poslužitelja
Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Izgladnjivanje