Jean Charles Athanase Peltier

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Jean Charles Athanase Peltier
Jean Charles Athanase Peltier.jpg
Rođenje 22. veljače 1785.
Mjesto rođenja Ham, Somme, Francuska
Smrt 27. listopada 1848.
Pariz, Francuska
Narodnost Francuz
Polje Fizika
Alma mater po zanimanju urar
Poznat po Peltierov učinak (termoelektricitet)

Jean Charles Athanase Peltier (Ham, 22. veljače 1785. – Pariz, 27. listopada 1848.), francuski fizičar i meteorolog . Po zanimanju urar. Njegov rad obuhvaća istraživanja termoelektriciteta, elektromagnetizma i atmosferskog elektriciteta. Godine 1834. otkrio je pojavu koja se po njem naziva Peltierov učinak ili efekt. Na području meteorologije istraživao je djelovanje atmosferskog elektriciteta na postanak oborina. Također je istraživao uzroke postanka trombi. [1]

Peltierov učinak[uredi VE | uredi]

Peltierov učinak ili Peltierov efekt je pojava apsorpcije, odnosno emisije topline na spojnici (čvoru) dvaju različitih vodiča u električnom krugu kojim teče električna struja. Emisija, odnosno apsorpcija topline ovisi o smjeru struje. Količina proizvedene, odnosno utrošene topline, takozvani Peltierov koeficijent, ovisi o vrsti vodiča i o temperaturi hladnijega dijela. Kod električnog vodiča je taj učinak neznatan, a važniji je kod poluvodiča. Obratno, grijanjem, odnosno hlađenjem može se u takvu krugu proizvesti električna energija i ta se pojava naziva Seebeckov učinak ili Seebeckov efekt (termočlanak).

Termoelektricitet[uredi VE | uredi]

Vista-xmag.pngPodrobniji članak o temi: Termoelektricitet

Termoelektricitet je električna struja koja nastaje u električnom strujnom krugu sastavljenom od dviju različitih kovina, ako se njihovi spojevi održavaju na različitim temperaturama. Pojavu dodirnih električnih potencijala i njihovu ovisnost o temperaturi razjašnjava kvantna teorija kovina. Prema toj teoriji elektroni se u kovinama nalaze u vodljivim energetskim vrpcama različite energije, kroz koje se slobodno kreću. Energija najviše vodljive vrpce za različite je kovine različita. Ako vrpce različitih kovina dođu u dodir, elektroni će iz kovina s višom vodljivom vrpcom prelaziti u kovinu s nižom vodljivom vrpcom, a to će između dviju kovina stvoriti dodirni električni potencijal. Taj je potencijal ovisan o temperaturi, jer se povećanjem temperature kristalne rešetke kovine povećava i energija elektrona.

Slike[uredi VE | uredi]

Termoelektricitet 1.pdf Peltierelement 16x16.jpg Thermoelectric Generator Diagram.svg Thermoelectric glove.jpg
Spojimo li krajeve dvaju različitih metala, na primjer bakra i željeza, i jedan spoj držimo na višoj, a drugi na nižoj temperaturi, kroz metale će prolaziti električna struja. Termoelektrični generator ili Peltierov element. Termoelektrični krug sastavljen od materijala različitog Seebeckovog koeficijenta (poluprovodnici s p-dopiranim i n-dopiranim poluvodičima), složen kao termoelektrični generator. Termoelektrične rukavice proizvode električnu energiju tjelesnom toplinom.

Izvori[uredi VE | uredi]

  1. Peltier, Jean Charles Athanase, [1] "Hrvatska enciklopedija", Leksikografski zavod Miroslav Krleža, www.enciklopedija.hr, 2019.