Jill Clayburgh

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Jill Clayburgh
Jill Clayburgh
Rođenje 30. travnja 1944. (New York City, New York)
Smrt 5. studenog 2010. (Lakeville, Connecticut)
Godine rada 1968.2010.
Suprug David Rabe (1979.2010.)
Portal o životopisima
Portal o filmskoj umjetnosti

Jill Clayburgh (30. travnja 1944. - 5. studenog 2010.) bila je američka glumica.

Životopis[uredi | uredi kôd]

Rani život[uredi | uredi kôd]

Jill je rođena u New York Cityu u obitelji oca poduzetnika i majke koja je bila tajnica kazališnog producenta Davida Merricka. Pohađala je akademiju Brearley, a potom i koledž Sarah Lawrence. Nakon što se priključila kazalištu Charles Street Repertory Theater u Bostonu, primarno se posvetila kazališnoj glumi. Naposljetku se premjestila na Broadway i nastupala u predstavama kao "Pippin" i "The Rothschilds".

Filmske uloge[uredi | uredi kôd]

Nakon povremenih izleta na filmske i televizijske ekrane (uključujući gostovanje u tada popularnoj američkoj sapunici "Search for Tomorrow"), Clayburgh je dobila svoju prvu veliku ulogu 1972. godine u filmu "Portnoyeva boljka". Uslijedile su gostujuće uloge u TV serijama "Medical Center", "Maude" i "The Rockford Files". Prije nego što je 1976. godine dobila ulogu Carole Lombard u biografskom filmu "Gable i Lombard", bila je nominirana za nagradu Emmy za sudjelovanje u TV filmu "Hustling". Jill je potom nastupala u uspješnici komediji "Silver Streak" u kojoj su joj partneri bili komičari Gene Wilder i Richard Pryor.

Godine 1977. snima nogometašku komediju "Semi-Tough", a potom je uslijedila uloga koja ju je učinila super zvijezdom desetljeća - Erica u filmu Paula Mazurskya "An Unmarried Woman". To je priča o ženi kojoj je jedini cilj u životu briga za supruga i djecu, te koju suprug ostavi zbog mlađe žene i koja potom pokušava istaknuti svoj identitet slobodne žene i samohrane majke u svijetu označenom rastom feminizma. Film je postao zaštitni znak mnogih društvenih i bračnih problema u 70-ima kao što su razvod i seksualno oslobođenje. S porukom da je "biti neoženjen sasvim u redu", film je postao hit na kinoblagajnama i hvaljen je od strane kritičara. Jill Clayburgh je za tu ulogu osvojila nagradu filmskog festivala u Cannesu u kategoriji najbolje glumice. Film je dobio tri nominacije za prestižnu filmsku nagradu Oscar, u kategorijama za najbolji film i najbolju glumicu, no nagrade su otišle u ruke filmu "Lovac na jelene" i glumici Jane Fondi. Godine 1979. uslijedile su uloge u filmovima "Luna" i "Starting Over". Uloga u filmu "Luna" donijela joj je još jednu nominaciju za nagradu Oscar, a za obje je uloge bila nominirana na nagradama Zlatni Globus.

Televizijske uloge[uredi | uredi kôd]

Rane 80-e godine donijele su joj nove uloge snažnih, neovisnih žena u komedijama "It's My Turn" i "Prvi ponedjeljak u listopadu", kao i ulogu ovisnice o valijumu u filmskoj adaptaciji bestseller memoara "I'm Dancing As Fast As I Can". Pošto su 80-e bile pod utjecajem Reaganove administracije, izgubljen je interes za financiranje feminističkih filmova, te je Jill prihvaćala uloge u niskobudžetnim TV filmovima. Zbog toga je odlučila revitalizirati svoju karijeru na televizijskim ekranima. Nakon propalih humorističnih serija "Everything's Relative" i "Leap of Faith", Jill je dobila ulogu Jeannie McBeal u hvaljenoj seriji "Ally McBeal". Uslijedile su gostujuće uloge u TV serijama "Pravda za sve" i "Reži me" (za potonju je osvojila svoju drugu Emmy nominaciju). 2007. godine nastupala je u TV seriji "Prljavi seksi novac" gdje je tumačila lik matrijarha bogate i moćne newyorške obitelji Darling, Latitie Darling. Serija je zbog slabe gledanosti ukinuta nakon samo dvije sezone.

Posljednje godine[uredi | uredi kôd]

Godine 2010. nastupala je u komičnoj drami "Ljubav i druge droge" i snimala je komediju "Bridesmaids".

Privatni život[uredi | uredi kôd]

Obitelj[uredi | uredi kôd]

Jill je bila u braku s priznatim dramskim piscem Davidom Rabeom od 1979. godine. Iz tog braka ima dvoje djece, kćer Lily Rabe koja je također glumica i sina Michaela.

Smrt[uredi | uredi kôd]

Clayburgh je dva desetljeća bolovala od kronične limfocitne leukemije i od posljedica te bolesti je umrla u ranojutarnjim satima 5. studenog 2010.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]