Jill Valentine

Izvor: Wikipedija
Jill Valentine
Jill Valentine.JPG
SerijalResident Evil
Prva igraResident Evil (1996.)
DizajnerIsao Oishi
Jun Takeuchi
Kenichiro Yoshimura
GlasUna Kavanaugh
Catherine Disher
Heidi Anderson
Patricia Ja Lee
Tara Platt
Kari Wahlgren
Michelle Ruff
Maya Okamoto
Atsuko Yuya
KretnjaJulia Voth
Patricia Ja Lee
Jade Quon
Portretirao/laSienna Guillory
Hannah John-Kamen

Jill Valentine (jap. ジル・バレンタイン) je izmišljeni lik iz serijala horor videoigara Resident Evil. Naširoko je cijenjena kao jedna od najatraktivnijih žena u videoigrama, te je stekla veliku popularnost dobivši vrlo povoljne kritike.

Jill je debitirala 1996. kao jedan od protagonista izvorne Resident Evil igre, u kojoj je ona član američkih specijalnih policijskih snaga STARS zarobljenih u tajanstvenom ljetnikovcu.

Pojavljuje se kasnije u igrama Resident Evil 3: Nemesis, Resident Evil: The Umbrella Chronicles, Resident Evil 5 i Resident Evil: Revelations. U RE 3, Jill bježi iz grada prenapučenog zombijima i bježi od Nemesisa, opasnog mutiranog zombija. U RE Revelations, poslana je u potragu za Chrisom Redfieldom, njezinim bivšim partnerom. Ubrzo biva zarobljena pa ju Chris spašava. Nakon nekoliko mjeseci, biva smatrana poginulom u akciji, ali ju je u stvari zarobio Albert Wesker i kontrolirao joj um. Spašava ju (opet) Chris. Također se pojavljuje i u igri Marvel vs. Capcom 2.

Prvu filmsku verziju Jill portretirala je Sienna Guillory. Pojavljuje se kao protagonist u Resident Evil: Apocalypse, nakratko se pojavljuje na kraju filma Resident Evil: Afterlife, te kao glavni antagonist u filmu Resident Evil: Retribution. U Resident Evil remakeu iz 2021. glumi ju Hannah John-Kamen.