Resident Evil

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži
Disambig.svg Ovo je glavno značenje pojma Resident Evil. Za druga značenja, pogledajte Resident Evil (razdvojba).
Disambig.svg "Biohazard" preusmjerava ovamo. Za glazbeni sastav, pogledajte Biohazard (sastav).
Resident Evil
Resident Evil logo.png
Ovakav se logotip koristio od 1996. do 2001. (u Europi, korišten je u nastavcima Dead Aim, Outbreak i Outbreak File 2 sve do 2005.)
Proizvođač(i) Capcom
Izdavač(i) Capcom
Posljednja inačica Resident Evil 5
Nadnevak izlaska 1996. do danas (više nastavaka)
Žanr(ovi) Survival horror
Način(i) igre Jedan ili više igrača, također online
Platforma PlayStation 2

PlayStation
Microsoft Windows
Sega Saturn
GameCube
Nintendo DS
Nintendo 64
Sega Dreamcast
Game Boy Color
Wii

Resident Evil (Biohazard u japanskoj verziji) je serijal horror videoigara i medijska franšiza japanskog proizvođača Capcom. Velika popularnost ovoga naslova dovela je i do toga da je snimljeno pet filmova s istim naslovom.

Igre iz serijala

Resident Evil

Prvi dio Resident Evil serijala izašao je 1996. godine i postao je veliki hit.

Radnja ove survival horror igre se odvija u planinama Arcklay, gdje grupa posebne policijske Specijalne taktičke i spasilačke postojbe (S.T.A.R.S.) iz obližnjeg grada Raccoona dolazi istražiti misteriozna umorstva. Žrtve su bile žive pojedene. Kada se Bravo ekipa, prva ekipa koja je išla tamo, prestane javljati na pozive, Alfa ekipa odlazi na misiju da ih pronađe. Nakon uvodne animacije, ekipa se nađe u kući koja je u stvari laboratorij korporacije Umbrella, i u kojoj su pokusi nad novim virusima pošli po zlu, pretvarajući sve ljude u zombije. Zadaća igrača je da izađe iz kuće živ, igrajući s dva lika: Jill Valentine i Chrisom Redfieldom, pripadnicima S.T.A.R.S-a. Nakon što uđu u napuštenu kuću, sukobe se sa zombijima i različitim čudovištima, te polako otkrivaju što se sve u kući dogodilo. Pred kraj igre Valentine i Redfield otkrivaju da je kuća zapravo ulaz u strogo čuvani laboratorij u vlasništvu Umbrella Korporacije, i da su čudovišta rezultat eksperimenta s genetičkim modificiranim virusom, zvanim T-Virus.

Resident Evil 2

Prva misija Leona Scotta Kennedya u ulozi policajca. Događaj se odvija u Racoon Cityju. Leon je došao istražiti čudna događanja u gradu, dok je Claire Redfield došla potražiti svoga brata Chrisa Redfielda. Međutim, nailaze na čudna bića zvana Zombiji. U početku, velika eksplozija ih razdvaja i svako kreće svojim putem do policijske stanice. Kroz igru, pronalaze Sherry Birkin, kćer doktora Williama Birkina. Sherry kroz igru bježi od Leona i Claire, ali na kraju zajedno pobjede Williama koji je mutirao u ogromno čudovište zahvaljujući virusu koji je sam izmislio. Nakon njegova uništenja, Leon i Sherry kreću prema gradu, dok se Claire vraća u Racoon City pronaći svoga brata Chrisa.

Resident Evil 3: Nemesis

Cijeli Racoon City je zaražen T-virusom. Jill Valentine se bori protiv zombija i pokušava pobjeći iz grada. Glavni neprijatelj u igri je Nemesis. On nije običan neprijatelj, on je nepobijediv, a u jednom djelu čak i priča kao čovjek. U igrici su još likovi Brad, Carlos, Chris Redfield, Mikhail i Nikolai.

Resident Evil Code: Veronica

Glavni Likovi su Claire Redfield koja traži svoga nestalog brata Chrisa Redfielda. Drugi glavni lik je Chris Redfield. Događaj je u Francuskoj.

Resident Evil Zero

Glavni Likovi su Billy Coen i Rebecca Chambers.Sporedan lik je Albert Wesker.

Resident Evil 4

Vista-xmag.pngPodrobniji članak o temi: Resident Evil 4

Prošlo je šest godina od uništenja Racoon Cityja i glavni lik igre Leon S. Kennedy, bivši policajac Racoon Cityja (Resident Evil 2), traži nestalu Ashley Graham, kćer američkog predsjednika nakon što je prijavio njezin nestanak. Sudeći po njemu, oteli su je Los Illuminados (španj. prosvjećeni), sekta koja je aktivna na nekim prostorima Europe (nije točno određeno gdje je smještena radnja, ali pretpostavlja se da je Španjolska). Leon putuje u Europi nadajući se da će je pronaći. Dolazi u jedno selo (Pueblo) gdje ga seljaci, nazvani i Los Ganados (španj. stočar), pokušavaju ubiti. Kasnije, kad se igra razvija, saznaje se da je Leon (ne samo on, već i drugi likovi igre) zaražen Plagom (Las Plagas), parazitom koji može vladati čovjekovim umom, ali dobroćudan je i ne šteti čovjeku. Osoba koja vodi tu sektu i ljude je Lord Osmund Saddler, inače i glavni boss igre. Leon pronalazi Ashley i, kao što su mu i naredili, mora je čuvati od raznih neprijatelja dok ne dođe na sigurno, tj. kod kuće. No, kroz igru se mogu ponovno vidjeti i stariji likovi iz prijašnjih Resident Evil serijala (jedan od njih je i Ada Wong). U igri mu Ashley par puta nestane tj. otmu ju. Tijekom igre se pojavljuje i lik Jack Krauser s kojim se Leon već poznaje. Ali je Krauser negativac i poslan je ubiti Leona, ali ga Leon na kraju ubije. Jack Krauser je također radio za Osmunda Saddlera. Iako kasnije Saddler kaže Leonu da je Krausera samo iskorištavao jer nikada ne bi vjerovao Amerikancu. Na kraju Ada Wong pomogne Leonu da ubije Osmunda Saddlera tako da mu dobaci ispaljivač raketa i Leon ga ubije. Leon kod Saddlera nađe uzorak Plage, proba ga uzeti ali mu Ada uperi pištolj u glavu i kaže mu da joj da uzorak, jer je Ada poslana od Alberta Weskera, bivšeg kapetana S.T.A.R.S. grupe da nađe taj uzorak, a u mini-igri Seperate Ways već prije kaže Adi da ubije Leona, ali ona naravno to ne želi učiniti. U Resident Evil 4 kao i u svakoj Resident evil igri postoje mini-igre, a u Resident Evilu 4 su Assigment Ada, Seperate Ways i The Mercenaries u kojem se može igrati kao Leon, Ada, Krauser, Wesker i specijalni lik Hunk, i to na raznim mjestima.U igri se također spominje Luis Sera on je policajac iz Madrida koji je poslan da istraži o Plagi.Zatim ga je u selu Pueblo uhvatio Bitorez Mendez vođa Ganadosa. Kada je Leon došao u selo Luis mu je dao informaciju gdje bi Ashley mogla biti.Kasnije je Luisa ubio lord Osmund Saddler.Također jedan od važnih neprijatelja u igri je Ramon Salazar.

Resident Evil: Umbrella Chronicles

Resident Evil:Umbrella Chronicles je igra iz prvog lica ili trećeg lica. Igra je zapravo obrada prvog Resident Evila. Promjena je većinom da je cijela radnja igre u podzemnom laboratoriju Umbrelle. Likovi su Chris Redfield, Jill Valentine, Albert Wesker, Barry Burton, Carlos Oliviera, Rebecca Chambers i Hunk. U igri su također događaji iz Resident Evil 3, Resident Evil 2, i Resident Evil Zero.

Resident Evil: The Darkside Chronicles

Resident Evil the Darkside Chronicles je igra u kojoj se većinom radi o prošlosti Leona S. Kennedya, Claire Redfield i Chrisa Redfielda. U igri postoje tri cjeline; Operation Javier koja se događa 2002., radnja prati Leona S. Kennedyja i Jacka Krausera u potrazi za Javierom Hidalgom, krijumčara droge i bivšeg vlasnika Umbrella Korporacije. Memories of a Lost City koja se događa 1998., uglavnom prati cijelu radnju igre Resident Evil 2 sa nekoliko izmjena u gameplayu. Game of Oblivion koja se događa negdje između 1998 i 2000., uglavnom prati cijelu radnju igre Resident Evil Code: Veronica sa nekoliko izmjena.

Resident Evil 5

Vista-xmag.pngPodrobniji članak o temi: Resident Evil 5

Ovaj je nastavak izašao 2009. godine za PlayStation 3, Xbox 360 i PC. Njegova se radnja odvija u Africi, većinom u regiji Kijuju. Igra je više akcijska nego horror surival. Igrač se bori protiv Majinija te ponovno protivnici nisu zombiji (kao što i u RE4 nisu zombiji nego Ganadosi).

Glavni je lik Chris Redfield, poznat iz prethodnih nastavaka, a u igri ga prati Sheva Alomar. Ona se kreće automatski, a može je kontrolirati i druga osoba online ili u splitscreenu. Moguće je i izmjenjivati predmete između Chrisa i Sheve. Ukoliko se kontrola nad Shevom prepusti računalu, ona neće kombinirati biljke i ostale predmete da bi oslobodila mjesta u inventoriju, a neće ni zatražiti metke ako joj ponestane, što donekle otežava igranje. Kao i u prošlim nastavcima, igra ima određen broj zagonetki, koje su ovoga puta dosta lagane. Likovi su Chris Redfield, Albert Wesker, Sheva Alomar i Jill Valentine. Jill je u ovoj igri za neko vrijeme bila upravljana od Alberta Weskera.

Resident Evil 5 ima detaljne teksture visoke rezolucije, stabilan framerate te odlične svjetlosne efekte.

Vanjske poveznice


Nuvola apps package games.png Nedovršeni članak Resident Evil koji govori o računalnim i video igrama treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.