Resident Evil 4

Izvor: Wikipedija
Resident Evil 4
ProizvođačCapcom Production
Studio 4
Izdavač(i)Capcom
Dizajner(i)Toshita Kotani
Shigenori Nishikawa
Koji Kakae
Hiroshi Shibata
Producent(i)Hiroyuki Kobayashi
Programer(i)Kiyohiko Sakata
Pisac/pisciShinji Mikami
Haruo Murata
Umjetnik/umjetniciYoshiaki Hirabayashi (vođa scenografije & animacije)
Yuichi Akimoto
Yoshifumi Hattori
Yasuyo Kondo
Yoshinori Matsushita (likovi i stvorenja)
Yusuke Kan (okoliš, pozadina)
Yoshihiko Wada (zvuk)
Skladatelj(i)Misao Senbongi
Shusaku Uchiyama
SerijalResident Evil
Nadnevak izlaska11. siječnja, 2005.
Žanr(ovi)survival horror, TPS
Način(i) igreSingle-player
Platforma
 • PlayStation 2
 • Medij(i)DVD-ROM, Wii Optical disc, download, GameCube Game disc


  Resident Evil 4, u Japanu izvorno poznat kao Biohazard 4 (バイオハザード4 Baiohazādo Fō), survival horror je pucačina u trećem licu koju je razvio Capcom Production Studio 4, a koju su izdali mnogi izdavači, među njima Capcom, Ubisoft, australski Nintendo, Red Ant Enterprises i THQ. Ovo je 6. igra u seriji "Resident Evil".

  Radnja igre[uredi | uredi kôd]

  Leon[uredi | uredi kôd]

  Leon putuje s dva španjolska policajca prema nepoznatome selu (Pueblo) kroz šumovitu cestu. Kada prijeđu viseći most, jedan policajac reče Leonu da je selo malo dalje ispred, Leon kaže da će on baciti pogled okolo. Dva policajca malo uplašena kažu da će ostati jer "ne žele dobiti nikakve kazne za parking". Stari hrđavi kamion blokira put prema selu, stoga Leon krene tražiti vlasnika. Uđe u obližnju kuću u kojoj nađe starog seljaka pored kamina, pokaže mu fotografiju otete predsjednikove kćeri Ashley Graham, no seljak ljutito odvrati na španjolskom: "¿Qué carajos estás haciendo aquí? ¡Lárgate, cabrón!" ("Što radiš ovdje? Gubi se!") i posegne za sjekirom te napadne Leona. Preko walkie-talkiea mu se javi navigatorica Ingrid Hunnigan i pita ga što se dogodilo, Leon kaže da se susreo s lokalnim neprijateljem i da nije imao izbora nego ga neutralizirati. Kamion koji je blokirao put se odjednom upali i jurne prema automobilu u kojem su policajci, kamion se zaleti i sruši sebe i policajce u riječne slapove. Leon dođe do centra sela i vidi jednog od policajca zabijenog na drveni kolac u vatri te ga potom napadnu seljaci. Leon trkom bježi u kuću i zabarikadira se, ubrzo mu ponestane streljiva i neočekivano ga spasi crkveno zvono koje je počelo zvoniti. Kada su seljaci (zvani Los Ganados) čuli zvono, svi su spustili oružja i kao hipnotizirani krenuli prema crkvi. Leon izađe iz kuće i čudi se gdje su svi pošli, potom krene prema vratima kroz koja su seljaci ušli, ali su zaključana. U jednoj od kuća čuje lupanje iz ormara, otvorivši ih, iz njega padne zatočeni Luis Sera. Šef Bitores Mendez uđe u kuću i zarobi Leon i Luisa. Leonu je tijekom tog vremena ubrizgan Plaga parazit. Obojica se probude u maloj prostoriji, Luis kaže Leonu da je on bivši policajac, kao što je i Leon bio u Raccoon Cityju. Nakon bijega, Leon sretne tajanstvenog ganadosa, poznat kao Trgovac (eng. The Merchant), koji Leonu daje naoružanje i savjete. Leon se vrati svojoj misiji i prolazi kroz jezero gdje vidi drugog mrtvog policajca bačenog u vodu i gdje se bori protiv ogromnog mutiranog vodozemca del Laga. Leon usmrti stvorenje, ali je iscrpljen i onesvijesti se. U povratku svijesti, Ingrid mu se ponovno javi i kaže da je prošlo 6 sati nakon njezinog posljednjeg poziva, Leon pronađe ključ za vrata crkve u kojoj je Ashley držana.

  Na putu prema crkvi, seljaci zatvore Leona u mali ograđeni prostor i izvuku velikog diva El Gigantea, tijekom borbe se pojavi pas koji odvlači pažnju divu jer je Leon prije oslobodio tog psa iz zamke. Dok bježi iz crkve s Ashley, naiđe na glavnog vođu grupe Los Illuminados: Osmunda Saddlera. Saddler im reče o parazitima koji rastu u njima. Ashley i Leon pobjegnu od Saddlera i krenu prema točki izvlačenja (extraction point) gdje će ih helikopter pokupiti. Leon se drugi put susretne s Luisom u kabini gdje ih zaskoči naizgled beskrajna gomila Ganadosa. Kada napad završi, Luis se odvoji od Leona. Međutim, Leon saznaje da je helikopter uništen. Pronađe pismo koje je vjerojatno napisao Mendez, govori o tome da američki agent (Leon) nema izbora nego proći kroz jedan od dva prolaza, lijevi sadrži barijeru punu seljaka, a desni drugog El Gigantea. Leon dođe do vrata koja vode izvan sela, ali na vratima je skener očne mrežnice, pa Leon pođe tražiti Mendeza (koji ima lažno oko) i njih dvoje se bore u napuštenoj klaonici. Leon uzme Mendezovo lažno oko i iskoristi ga za otvaranje vrata. Ingrid kaže da će poslati drugi helikopter, stoga Leon i Ashley misle da mogu naći prikladni zaklon dok pilot ne stigne. Pogriješili su.

  Ashley i Leon odluče se pritajiti u dvorcu gdje su napadnuti katapultima. Kada se njih dvoje spase, Luis se ponovo pojavi i kaže im da su se jajašca izlegla u njihovim tijelima. Kada uđu u dvorac, predstavi im se patuljasti vlasnik: Ramon Salazar, koji je i 8. kastelan dvorca obitelji Salazar. Kada Leon i Ashley dođu do glavnog hodnika dvorca, Ashley počne kašljati krv, što ju uznemiri i zatim potrči dalje od Leona i biva zarobljena u jednoj od zamka. Dok Leon traži Ashley, on se sretne s Adom Wong, koja je preživjela uništenje Umbrellinog podzemnog labosa. Leon se poslije bori s Novistadorima koje je Salazar pustio u odvodnom kanalu. Kada Leon pronađe Ashley, Luis dođe s lijekom koji može usporiti rast parazita i s uzorkom Plage za američku vladu, no Saddler ubije Luisa i uzme uzorak. Leon spasi Ashley, ali se zakune da će osvetiti Luisovu smrt. Ashley ne može pronaći put do Leona, pa mora sama. Kako god, Ashley je ponovo uhvaćena i poslana u vojni otok, Leon je prisiljen ići tamo zajedno s Adom nakon što je porazio Salazara. Nakon mnogih prepirki sa Saddlerovim saveznicima (uključujući Jacka Krausera i U-3), Leon uspješno spasi Ashley i pobjegne od Saddlera s Adinom asistencijom.

  Nakon napete žestoke borbe protiv Saddlera, Leon ga ubije bacačem raketa. Pronađe uzorak, ali ga Ada prisili da joj ga da. Ada pobjegne s otoka helikopterom, ostavljajući Leona i Ashley da se posluže pomoću jet-skija.

  Ada[uredi | uredi kôd]

  Ada dolazi u selo vjerojatno u isto vrijeme kad i Leon. Nakon što je onesposobila dva seljačka napadača, Adu kontaktira Wesker i reče joj da pozvoni crkveno zvono da umiri seljake. Tada primijeti Leona koji je upao u zasjedu seljaka. Potom Ada krene prema crkvi izbjegavajući kontakt s Leonom, te uspješno pozvoni zvono koje spasi Leona od napada Ganadosa.

  Ada pretražuje knjige i podatke o seljacima u kući Bitoresa Mendeza, gdje primi još jedan poziv od Weskera. Obavijesti ju o doušniku zvan Luis Sera, kojeg su uhvatili Ganadosi i stavili zatočenog u kuću. Otkad Ada treba dobiti pristup uzorku parazita Plage, prisiljena je izbaviti Luisa. Ada stiže upravo na vrijeme da vidi gdje seljaci premještaju Leona i Luisa na novo mjesto. Na svom putu nazad prema Bitoresovoj kući, vidi Mendeza kako davi Leona, stoga Ada intervenira i kroz prozor tri puta upuca Mendeza u leđa, čime ju on opazi te se zaleti prema njoj kroz prozor, ponovno spašavajući Leona. Nakon toga, Ada bježi iz kuće i Ganado ju pogodi strelicom za uspavljivanje. Probudi se nakon što ju je Ganado htio žrtvovati sjekirom. Poslije toga sretne Luisa kako izlazi iz kabine u kojoj su se on, Leon i Ashley sakrili od zasjede, kaže joj da ide po uzorak.

  Ada se kasnije otkrije Leonu u dvorcu i nakon kratkog razgovora pobjegne u vrtni labirint gdje dobiva Weskerovu poruku koja govori da dobije uzorak od Luisa, i ako sretne Leona, treba ga eliminirati. Iako dajući sve od sebe da izbjegne Leona, nađe Luisa s uzorkom baš kada ga Saddler ubije i preuzme uzorak.

  Ada i Krauser se sretnu u radio tornju. Wesker ju nazove i informira da je Krauseru sada ostavljen zadatak da ubije Leona. Ada pronađe njih dvoje u borbi i sekundama prije nego što ga je Krauser skoro probo u srce, pištoljem mu izbije nož iz ruke. Nakon što se Leon borio s Krauserom, Ada izvijesti da je Krauser mrtav. Potom nađe Leona koji je privremeno pod kontrolom Plage, zbog toga ju Leon pokuša napasti. Ubrzo, nakon što ju napadne, nitko drugi nego mutirani Krauser, koji zapravo nije pao u borbi s Leonom. Ne želeći imati posla s izvješćem o tome da je živ čovjek mrtav Weskeru, Ada porazi Krausera jednom zauvijek.

  Ada onda dođe do prostorije u kojoj bi se Ashley trebala kontaminirati i odvlači pažnju Saddleru, čime Leon i Ashley mogu pobjeći. Misleći da je porazila Saddlera, Ada uzme uzorak, ali ju Saddler potiho napadne. Nakon što ju Leon oslobodi, Ada trči do bacača raketa, asistira Leonu i dobaci bacač. Ada zaprijeti Leonu i kaže joj da joj da uzorak. Pomoću helikoptera pobjegne iz otoka i da Leonu ključ za jet-ski, jer je Ada namjestila eksplozive za uništenje otoka. U posljednjoj sceni svojih izvješća, Ada kaže da organizacija za koju radi želi uzorak za sebe, te joj je naređeno da se pravi kao da radi za Weskera, što je njoj bilo "zabavno" i namjerava mu poslati potpuno drukčiji uzorak. Kaže da "Wesker nije glup, točno je znao što Organizacija planira i da je misija možda gotova, ali je borba tek počela.".

  Igranje[uredi | uredi kôd]

  Igrač kontrolira Leona S. Kennedy-a iz treće osobe, iz perpspektive preko-ramena. Igranje se fokusira na akciju i pucnjavu nagomilanih hordi neprijatelja u velikim otvorenim prostorima. Kamera se fokusira iza Leonovog desnog ramena i zumira preko-ramena kada se cilja s oružjem. Za razliku od prethodnih RE igara, ovaj nastavak ima laserski ciljnik kao dodatak koji dopunjuje realnost, laser omogućuje igraču da lako mijenja smjer ciljanja u bilo kojem vremenu. Metak utječe na protivnike baš na određeno mjesto gdje su pogođeni: pucnjevi u nogu mogu srušiti neprijatelja na tlo, dok pucnjevi u ruke mogu izbiti oružja iz ruke.

  Još jedan novi aspekt igre Resident Evil 4 su kontekstno-osjetljive kontrole. Temeljeno na situaciji, igrač može djelovati na aspekte okoliša/okruženja: rušenje ljestava, skakanje kroz prozor, ili izbjegavanje neprijateljevog napada. Također, igra sadrži događaje-brzog vremena (quick-time events), u kojim igrač treba stisnuti ili stiskati tipke pokazane na ekranu da izvrši pokrete kao što su trčanje od kotrljajuće stijene, hrvanje s protivnikom da bi ostao živ itd. To se većinom pojavljuje u boss-borbama gdje igrač mora izbjeći trenutne napade.

  Najčešći i glavni neprijatelji su nasilni seljaci nazivani Los Ganados. Ganadosi se mogu izmicati Leonovim napadima, drže oružja za blisku borbu i projektile, sposobni su komunicirati i raditi u skupini.

  Inventar u igri prikazuje mrežasti sistem, koji predstavlja attaché kofer, u kojem svaki predmet zauzima određenu veličinu prostora. Kofer se može povećavati nekoliko puta, čime ima više prostora. Oružja, streljivo i stvari za liječenje se drže u koferu, dok se ključevi drže u drugom dijelu. Stvari se mogu kupovati i prodavati trgovcu koji se pojavljuje kroz igru u raznim lokacijama. On prodaje sprejeve za prvu pomoć, oružja, može pojačavati oružja i kupuje razno blago koje Leon pronalazi. Svako oružje ima svoje prednosti i neprednosti, a dijele su sačmarice, snajpere, pištolje, raketne i mino-bacače, samostreli su isto dostupni u igri. Valuta kojom se prodaje i kupuje u igri je španjolska pezeta.

  Capcom je dodao nove sadržaje napravljene specifično za PlayStation 2, koji su se kasnije stavili i u PC i Wii. Najveći dodatak je "Separate Ways", mini-igra u kojoj je glavni lik anti-heroina Ada Wong i njezina misija je pribaviti uzorak Plage. Ostale mini-igre su "The Mercenaries" i "Assignment Ada" u kojem ona isto mora uzeti sve uzorke Plage na otoku, kada igrač završi te igre, otključavaju se nova oružja, kostimi itd.

  Neprijatelji, protivnici[uredi | uredi kôd]

  Dr. Salvador.

  Ganado (španj.: Ganado, znači "stočar","stoka", "govedo") su originalno bili ljudi koji su postali domaćini Plaga parazitu koji može kontrolirati um. Zanimljivost u igri jest da je svaki Ganado zaseban i ima svoje ime.

  Seljaci su jednom bili mirni stanovnici ruralne/seoske zajednice sela Pueblo (znači "ljudi"), sve dok nisu bili izloženi Plagi (španj.: očito znači "kuga"). Kada su se jednom zarazili, postali su okrutni divljaci pod kontrolom lorda Saddlera. Seljaci nastavljaju sa svojim seoskim poslovima i dužnostima, iako im se njihov izgled, zdravlje i higijena pogoršala. Kada Leon dođe u selo Pueblo, jedan od seljaka - Don Jose ga odmah napadne nakon što ga je Leon pitao je li vidio predsjednikovu kćer Ashley. Arsenal seljaka se uglavnom sastoji od normalnih poljoprivrednih alata, uključujući: vile, sjekire, srpove, noževe, baklje, dinamit pa čak i motorne pile koje neki od jačih seljaka imaju poput dr. Salvadora, ganadosa koji ima vreću od jute navučene preko svoje glave, kombinezon i smrtonosnije će i brže će napasti Leona nego obični seljaci. Kako Plaga raste u tijelu domaćina, domaćin može patiti od brojnih siptoma: kašljanje krvi, iznenadni pad u nesvijest, grčevi, halucinacije, znojenje i obezbojenje žila u očima. Oči zaražene osobe mogu se sjajiti/svijetliti u mraku. Plaga parazit se može prilagoditi i drugim organizmima, a ne samo ljudskim (npr. Salazar koristi zaražene vukove kao čuvare u svom dvorcu). Kao dodatak, Saddler i njegovi suradnici razvili su nekoliko vrsta mutanata kao što su el Gigante (povećani čovjek), Regeneradori i "željezne djevice", Novistadori (povećani kukci), U-3, Salazarovi tjelohranitelji (Verdugo), oni su rezultat genetičkog eksperimentiranja s parazitima i ljudskim uzorcima. RE4Garrador.jpg|245x190px|okvir|desno|Garrador.

  Zeloti

  Zeloti su članovi posvećeni kultu Los Illuminados i nalaze se u dvorcu lokalnog kaštelana Ramona Salazara. Oni su obučeni u svećeničke odore sa znakovljem i simbolima Los Illuminadosa. Crnu odoru nose regularni kultisti, ljubičastu elitni, a crvenu vođe kultista koji najčešće nose lubanje koze i kultne privjeske. Zeloti su bolje opremljeni nego seljaci, nose razno srednjovjekovno naoružanje kao što su ručne kosilice, lančani buzdovani, samostreli i drveni štitovi. Ponekad se također pojavljaju zeloti koji bacaju dinamit, pucaju iz RPG-a i nose mjedene kacige u obliku lubanje koje ih čine imune na pucnje u glavu. Koža zelota je bjelja nego koža seljaka, vjerojatno zato što dugi niz godina nisu napustili dvorac, svi zeloti su ćelavi, ali ne zbog običaja kulta, nego zbog Plage. Neki zeloti su ritualno istetovirani, oni su sveukupno najviše zastrašujući. Garrador je eksperimentalni super-vojnik, kojem su oči zašene i zbog toga je slijep, ali ima jaki sluh.

  Ganado militia

  Vojnici u igri su elitni ganadosi Saddlerove privatne paravojske koji štite njegov otočni kompleks. Oni su još bolje od zelota i seljaka opremljeni, pametniji su i mogu se brže kretati. Mogu koristiti oružja koja koriste zeloti, a nekad jedinstvena oružja poput elektrošokera. Nekoliko krupnijih vojnika nose ogromne maljeve i debele čelićne ploče kao oklop od metaka. J.J. je veliki vojnik koji drži Minigun i nosi crvenu beretku.

  Regenerador

  Regeneradori su rijetka, snažna i jaka stvorenja u igri sposobna brzo regenerirati svoje tijelo. Mogu podnijeti ogromnu štetu prije nego što podlegu svojim ozljedama. Regeneradori se u igri mogu uništiti jedino snajperskom puškom s infracrvenim skopom koji služi da bi se vidjeli i uništili paraziti u njihovom tijelu. Ako igrač pukne u noge Regeneradora, Regenerador će dopuzati do Leona tijekom nekog vremena, skočiti na njega i gristi ga po vratu do smrti, no moguće je odgurnuti Regeneradora. Visoki su 226 cm. Igrač može znati kada je jedan Regenerador u blizini čim se može čuti njegovo karakteristično disanje. Nakon što ih igrač porazi, otpuštaju 5000. Samo se približavaju igraču hodanjem, skoro se svi susreti događaju u malenim prostorima, te imaju donekle jako brze napade. Regeneradori imaju samo četiri različita napada, dok Iron Maideni imaju još dva jedinstvena pokreta koji su značajno jači. Sedam Regeneradora ukupno postoji i u igri.

  Iron Maiden ("Željezna Djevica")

  Iron Maideni su varijante/prototipi Regeneradora, velika humanoidna stvorenja viša od čovjeka. Oni dijele razna fizička obilježja s Regeneradorima, ali s velikim razlikama; imaju veća usta koja zauzimaju skoro cijelu glavu, imaju ljubičastu nijansu i bodlje koje strše na njima. Njihovo ime dolazi od srednjovjekovnog stroja za mučenje. Isto kao i Regeneradori, mogu biti upucani mnogo puta bez ikakvog učinka, njihovi izgubljeni udovi će se regenerirati u sekundama, pa čak i glava. Međutim, oči su im slabije vidljive i sporije se kreću, ali mogu brže puzati. Koriste svoje bodlje na tijelu kao oružje, mogu zgrabiti Leona iz daljine i povući ga prema svojim bodljama koje se produže i nanose Leonu veliku štetu. U igri ih postoji samo tri. ElGigante2 RE4.jpg|245x190px|okvir|desno|Drugi el Gigante s kojim se Leon susreće na "lijevom prolazu".

  El Gigante

  El Gigante (doslovce znači "gigant", "ogroman", "velik") je veoma visok behemot, stvoren od ljudi koji su bili izloženi Plagi, kroz nepoznatu metodu je narastao do goleme mase, čime stječe veliku snagu i brutalnost da nadoknadi gubitak razmišljanja. Visok je otprilike 6–7 metara, i njegova zadaća je da u selu služi kao čuvar. El Gigante je jedan od pokusa grupe Los Illuminados koji su taj eksperiment radili u tamnicama, s obzirom na njihovu jadnu kontrolu samo ih je nekoliko napravljeno. Plaga u el Giganteu ima mutirano tijelo koje je veliko kao čovjek. Njihovi paraziti su bili nesposobni kontrolirati sami sebe, to znači da uništavaju i druge Plage. Leona su skupina seljaka zarobili u malo ograđeno područje, i pustili el Gigantea iz rudnika u kojem je bio zatvoren. Drugi el Gigante je razmješten kod "desnog prolaza" da zaustavi Leona i Ashley da pobjegnu, Ada Wong je umjesto njih ubila ovog. Još 2 el Gigantea se nalaze u Salazarovom dvorcu. El Gigante se tijekom dana smanji, a tijekom noći poveća. Ako Leon na početku igre pomogne psu (ili vuku vjerojatno) izaći iz zamke za životinje, taj će pas pomoći Leonu u borbi protiv njega tako što će mu odvlačiti pažnju.

  U-3

  U-3 je više stvorenja užasavajuće nepravilno strpano u jedno, još je poznato pod nadimkom "It" ("To"). Ima ljudski trup i glavu, njegov izgled je monstruzno iskrivljen. Obilježen je raznim ožiljcima, desna ruka ima kandže, dok je lijeva zamijenjena s pipkom.

  Verdugo

  Verdugo (španj. "krvnik"), su B.O.W.-ovi (biorganska oružja) koja služe kao osobna straža i tjelohranitelji Ramona Salazara. Verdugoi u igri u početku nose crvene i crne plašteve s kapuljačama. Visoki oko 8 m, imaju svijetleće crvene oči, velike mandibule, oštri segmentirani rep koji služi kao oružje, ruke s tri dugačka prsta i ćelavi su. Kasnije u igri je jedan Verdugo poslan da ulovi Leona, gdje odbacuje svoj plašt i otkriva svoje mršavo, insektoidno tijelo pokriveno crnim egzoskeletom. Dok prati Leona, povremeno će ga napadati s repom kroz strop s rešetkama i kroz pod.

  Del Lago

  Del Lago (španj. "iz" ili "iz jezera") je veliki mutirani vodozemac zaražen Plagom koji živi u jezeru blizu sela "Pueblo". Dugačak je oko 20 m, temeljen je na vrsti guštera salamander.

  Colmillos

  Colmillosi (španj. "očnjak" ili "očnjaci") su vukovi zaraženi Plagom, njihove oči svijetle zeleno u mraku i skloni su biti agresivniji nego ostali vukovi. Jaka pucnjava će izložiti Plagu na njihovim leđima koja ima dugačke pipke. Njihova borbena taktika je da skoče na neprijatelja i sruše ga na tlo, i onda pokušavaju iščupati grkljan. Ili alternativno, kada im se Plage otkriju, udaraju igrača.

  Novistador

  Novistadori (španj. "neviđen" ili "nevidljiv") su veliki hibridi čovjeka i insekata. Mogu letjeti, penjati se po stropovima i zidovima, mogu biti nevidljivi. Njihovo primarno oružje je visoko-nagrizajuća kiselina, koriste se i kandžama.

  Glitchevi u igri[uredi | uredi kôd]

  Ditmanov glitch

  U Resident Evilu 4 mogu se namjerno napraviti glitchevi. A najpoznatiji od njih je Ditmanov glitch koji omogućava igraču da se kreće brže u igri. Ovaj glitch je prvi put objavljen na forumu Gamefaqs.com, objavio ga je korisnik Ditman, po kojem je i glitch nazvan. Na forumu piše kako su Ditman i njegov brat slučajno otkrili kvar u sustavu, kada su shvatili što se događa, odmah su ga podijelili s drugima.

  Da bi se ovaj glitch izveo, potrebno je imati sačmaricu Striker u igri. Glitch se radi tako da igrač krene ciljati, ali odmah prije nego što se pojavi crveni laser, otvori inventar i odabere bilo koje drugo oružje osim Strikera, te izađe iz inventara. Nakon toga, Leon će se kretati puno brže, brže će trčati, puniti oružja i napadati. Ovo radi na svim platformama igre. Glitch će se prekinuti ako igrač ponovo uzme Striker, pojavi se scena ili otvara vrata. Međutim, lako ga se ponovno može pokrenuti.

  Osim što olakšava igranje, zanimljivo je to što igrač može ispasti iz određenih lokacija na mapi, ili može uzrokovati da Leon hoda iznad ili ispod normalnih visina na nekim mjestima. Ovime se mogu preskočiti poglavlja i scene, pa čak i borbe s bossovima (npr. sa Salazarom).

  Zatvorski glitch

  Ovaj glitch se može napraviti u tamnici na otoku gdje je Regenerador. Jednom kada igrač dospije do zatvorskih ćelija, ne smije se pucati iz nikakvih oružja, igrač mora trčati do zadnje ćelije na kraju hodnika, odmah na lijevo će stojiti Regenerador. On neće napasti osim ako ga igrač upuca ili potrči.

  Razvoj[uredi | uredi kôd]

  Otkazane verzije ("Resident Evil 3.5")[uredi | uredi kôd]

  Prvi put najavljen u ranom prosincu 1999., Resident Evil 4, koji je izvorno planiran da bude posljednji nastavak serijala, prošao je kroz dugotrajno vrijeme razvoja u kojem su bile predložene četiri verzije kasnije odbačene. U početku razvijan za Sony PlayStation 2, prvi pokušaj režirao je Hideki Kamiya nakon što je producent Shinji Mikami od njega zahtijevao da napravi novi ulazak u serijal Resident Evil. Oko prijelaza milenija, pisac serijala Noboru Sugimura izradio je scenarij za naslov temeljen na Kamiyinoj ideji da naprave "cool" i "pomodnu" akcijsku igru. Priča se temeljila na raspletu misterija protagonista Tonyja, nepobjedivog čovjeka s vještinama i intelektom većim od normalnih ljudi, sa svojim nadljudskim sposobnostima objašnjenih pomoću biotehnologije. Kako je Kamiya osjećao da lik nije izgledao dovoljno hrabro i junački u borbama s fiksnog kuta, odlučio je odbaciti unaprijed automatski iscrtani okoliš iz prethodnih nastavaka i umjesto toga je stavio dinamični virtualni sustav kamere. Nova režija zahtijevala je od ekipe da otputuju u Europu, gdje su proveli 11 dana u Ujedinjenom Kraljevstvu i Španjolskoj, fotografirajući stvari kao što su gotički kipovi, cigle i kamene pločnike za izradu tekstura u igri. Iako su developeri pokušali napraviti "cool" temu u svijetu Resident Evila, Mikami je osjetio da je to previše odlutalo od korijena survival horror serijala i postepeno je uvjerio članove osoblja da stvore igru neovisnu o tome. Kamiya je s vremenom prenapisao priču koja će biti smještena u svijet pun demona i ime junaka će biti promijenjeno u Dante. Uloga likova ostala je uglavnom identična Sugimurinom scenariju, premda su majka i otac junaka, u drugoj kasnijoj verziji Umbrellinog osnivača Lorda Ozwella E. Spencera, ispisani iz priče. Novi naslov igre je otkriven kao Devil May Cry, izdan za PlayStation 2 u studenom 2000., rezultirajući vlastitom franšizom.

  Razvoj Resident Evila 4 ponovno je započet krajem 2001. Prva službena najava igre napravljena je u studenom 2002., kao jedna od pet igara ekskluzivno razvijenih za Nintendo GameCube od Capcom Production Studia 4. Ovu reviziju, najčešće nazivanom "maglastom verzijom" ("fog version"), režirao je Hiroshi Shibata i bila je 40 posto gotova tijekom tog vremena. Igra je prikazivala Leona S. Kennedyja koji se očajno bori da bi preživio nakon što su ga infiltrirali u Umbrellino glavno sjedište u Europi i tradicionalna čudovišta Resident Evila kao što su zombiji. Tijekom toka nove priče koju je ponovo napisala Sugimurina kompanija za tvorbu scenarija Flagship, Leon je postao zaražen virusom Progenitor i imao je skrivenu moć u svojoj lijevoj ruci. Producent konačne verzije također je istaknuo da se Ashley tada nije pojavljivala, iako je postojala drugačija cura koja nikad nije otkrivena javnosti. Igra je trebala sadržavati neke elemente iz perspektive prve-osobe.

  Na E3 2003., još jedna revizija je objavljena najviše poznata sada kao "verzija s čovjekom-kukom" ("hook man version"), iako je službeno nazvana Maboroshi no Biohazard 4 (幻の「バイオハザード4, doslovno znači "Halucinacija Biohazard 4") na tajnom DVD-u Biohazarda 4 (Biohazard 4 Secret DVD). Tijekom Mikamijevog uvoda foršpana/trailera, uvjerio se da se razvoj odvijao veoma glatko i tvrdio je da je igra strašnija nego ikad, s time da je upozoravao igrače s izjavom "Nemojte se upišati u gaće!". Mjesto radnje je bila ukleta zgrada u kojoj je Leon ugovorio bizarnu bolest i borio se s paranormalnim neprijateljima, poput srednjovjekovnih viteških odjela, živih lutaka i čovjeka naoružanog s kukom koji je izgledao kao duh. Igra je imala nadzemaljski osjećaj, sadržavajući elemente poput retrospekcija i halucinacija koje su bile označene plavkastom nijansom i drhtavom kamerom. Također je prikazivala razne gameplay mehanike koje su bile prisutne do posljednje objave, poput kamere smještene preko-ramena i laserskog ciljnika za ciljanje u borbama. Ostala obilježja, kao što su izbori odgovora u dijalogu, su kasnije uklonjeni. Iako u konačnici otpisano, pet minuta snimke igranja ove verzije je izdano na tajnom DVD-u Biohazarda 4 (Biohazard 4 Secret DVD), japanski unaprijed naručeni bonus objavljen u siječnju, 2005.

  Sudeći prema "Dnevniku luđaka" (luđak u pitanju je zaraženi Leon koji postepeno ima više i više poteškoća s razdvajanjem stvarnosti i halucinacija, i s ispitivanjem svog duševnog zdravlja) prikaz izdan u posvećenom časopisu UK GameCubea CUBE, igra će biti smještena u događajima poslije Resident Evila: Veronice, s time da je Leon u glavnoj ulozi i treba spasiti Sherry Birkin (lik iz Resident Evila 2) iz Umbrellinog europskog postrojenja koje je kolijevka virusa Progenitor; Chris i Claire Redfield su također trebali igrati ulogu u priči, kao što je i virus Tyrannt. Ovaj prikaz napisao je CUBE i nije imao nikakve veze s timom za razvoj, i kao takav nije u stvarnoj priči iza igre. Verzija s halucinacijom imala je samo osnovni koncept priče, s time da je odbačen prethodni scenarij kojeg je napisao Noboru Sugimura. 2012., pisac scenarija nastavka Resident Evil 3: Nemesis rekao je da je on odgovoran za ovu verziju, kako je htio Biohazard 4 napraviti strašnijim i "predložio je korištenje zasebne scene iz filma Izgubljene duše (Lost Souls), u kojoj glavni lik [...] se iznenada nađe u napuštenoj zgradi sa slobodnim ubojicom. Dogovorena verzija ove ideje se eventualno pretvorila u Hook Mana. Ideja je prošla kroz nekoliko iteracija jer smo ja i Sugimura pažljivo rafinirali ovaj svijet (za kojeg ja moram reći da je bio jako romantičan). Leon infiltrira Spencerov dvorac tražeći istinu, dok se duboko unutar laboratorija nalazi mlada djevojka koja se probudi. Popraćeni s BOW (skraćenica za "Bioorgansko oružje", eng. "Bio-Organic Weapon") psom, dvojica započnu svoj put prema dvorcu. Nažalost, bilo je puno prepreka koje su se trebale prevladati i cijena razvoja smatrana je veoma skupom. "Kawamura je nadodao da mu je bilo jako žao i da se čak posramio" to što je Mikami trebao zakoračiti i odbaciti ovu verziju. Nakon ovog pokušaja, posljednja otkazana revizija je prikazivala klasične zombije opet. Međutim, ukinuto je nakon par mjeseci, i prije nego što je to ikad pokazano u javnosti, jer su developeri osjećali da je bilo previše šablonski.

  Nešto od sredstva iz odbačenih verzija je prenošeno do zadnje verzije igre, a nešto je otišlo u Capcomovo izdanje za survival horror igru iz 2004. Haunting Ground. Ideja virusa Progenitor je kasnije ponovo iskorištena u nastavku Resident Evil 5 i Spencer Estate postalo je smještaj za Resident Evil 5 DLC paket (samo s Chrisom Redfieldom i Jill Valentineom).

  Konačna inačica[uredi | uredi kôd]

  Prateći to, odlučeno je da se žanr igre promijeni u ponovni izum serijala. Mikami je od Shibate preuzeo redateljske dužnosti i počeo je raditi na verziji koja je izdana. U kasnijem intervjuu, spomenuo je da je bio pod velikim pritiskom Capcoma, koji mu je prijetio s otkazivanjem serijala ako se igra ne bi dobro prodavala. Sudeći prema na na-novo dodijeljenom producentu Hiroyukiju Kobayashiju, ekipa za razvoj se osjećala depresivno, te ih je bilo teško motivirati nakon što je fokus igre odletio s horora na akciju. Iako je Mikami zahtijevao da sistem kamere bude potpuno prerađen, članovi osoblja imali su rezervacije za velike promjene serijala kojeg je on stvorio. S vremenom, intervenirao je, objasnio svoje predložene promjene i napisao novu priču za naslov koji nije, poput prijašnih nastavaka, bio usmjeren na tvrtku Umbrellu. Nadahnut s igrom Onimusha 3: Demon Siege, koju je Mikami uživao igrati, ali je osjećao da bi mogla biti bolja s drugčijeg kutka, odlučio je staviti kameru iza igrivog lika. Da ide zajedno s pričom i načinom igranja, nova vrsta neprijatelja zvan "Ganado" je kreirana za razliku od prethodnih igara Resident Evila koji su samo koristili nemrtve. Osim toga, producenti su potrošili dodatni detalj da modificiraju i ažuriraju likove koji su se prije pojavljivali u seriji. U dokumentarcu koji objašnjava koncepciju likova igre, dizajner igre izjavio je kako je namjeravao napraviti da Leon Kennedy "izgleda snažnije, ali i cool".

  Engleski glasovni glumci igre su snimali svoje dijelove u četiri sjednice, preko tri do četiri mjeseca. Capcom je unajmio Shinsaku Oharu kao prevoditelja skripte igre i koordinatora preko glasa. Kao dodatak u glasovnom glumljenju, dizajner igre napravio je svaku filmsku sekvencu detaljnom tako da je izrazi lica likova odgovaraju tonu glasovnog glumca.

  Izjavljeno je da na 31. listopada, 2004. će Resident Evil 4 doći na PS2 u 2005., navodeći povećani profit, mijenjanje stanja tržišta i povećano zadovoljstvo potrošača kao ključni razlozi. Verzija za PS2 uključivala je nove prikaze, najviše pod-igru s Adom Wong. 1. veljače, 2006., Ubisoft je najavio da će izdavati igru na PC-u za Microsoft Windowse. 4. travnja, 2007., verzija za Wii je najavljena i pokrenuta kasnije u istoj godini.

  Zasluge[uredi | uredi kôd]

  Glasovni glumci[uredi | uredi kôd]

  • Paul MercierLeon S. Kennedy/Trgovac
  • Rino RomanoLuis Sera: Saddlerov istražitelj i biolog koji se kasnije pobunio protiv njega. Malo se zna o njegovoj prošlosti. Njegov djed je bio lovac i pokazao mu je tajni put oko sela. Kada je Luis odustao od posla madridskog policajca, postao je biolog i kada se vratio u svoje rodno selo, vidio je da je sada pod utjecajem Saddlera. Kako su se Plage vadile iz rudnika, Saddler je unajmio Luisa kao istražitelja za njegove eksperimente. Luis postane razočaran Saddlerovim planom i izda ga kradeći uzorak. Osmund ga kasnije u Salazarovom dvorcu ubije.
  • Salli SaffiotiIngrid Hunnigan: agentica američke vlade i Leonova navigatorica koja radi za F.O.S. (Field Operations Support, "Potpora za terenske zadatke"). Kasnije Salazar otme radio liniju tako da Leon ne može komunicirati s njom.
  • Sally CahillAda Wong
  • Carolyn LawrenceAshley Graham: 20-godišnja kćer američkog predsjednika Grahama koju otme Jack Krauser.
  • Rene MujicaRamon Salazar: 8. kastelan dvorca obitelji Salazar. Unatoč što mu je 20 godina i ima sijedu kosu, jako je nizak zbog parazita u tijelu. Živio je sam sa samo svojim batlerom, te nije imao nikakve trenutne obitelji od djetinjstva. To ga je ostavilo ranjivim Saddlerovom utjecaju.
  • Jesse CortiChief Bitores Mendez: visoki ćelavi starješina i vođa sela "Pueblo", njegova glavna obilježja su lažno lijevo oko; izvanredna otpornost na vatreno oružje i nadljudska snaga. Tijekom lova na Leon i Ashley, uvijek ostavlja napomene/bilješke o svojim strategijama.
  • Jim WardJack Krauser: bivši pripadnik američkog zapovjedništva za specijalne operacije (USSOCOM) koji je služio zajedno s Leonom u anti-virusnim misijama u Južnoj Americi. Nakon što je lažirao svoju smrt, počeo je raditi za Weskera. Njegovo SOCOM kodno ime bilo je "Silverdax". On je iskusni vojnik američke vojske koji je sudjelovao i vodio mnoge zadatke. Tijekom svojih slobodnih dana radio je kao plaćenik, te vjerovao da ne može funkcionirati u regularnom društvu i mislio je da su borbene situacije i provod u vojsci ono što je dalo smisao njegovog života. Nakon što se evakuacijski helikopter srušio tokom operacije Javier 2002., Krauser je teško ozlijedio svoju lijevu ruku, lažirao smrt i prodao se Weskeru da bi dobio moć koju je toliko želio. Pošto mu je Wesker izliječio ruku, Krauser mu je postao jako odan. Poslan je u otok ganadosa da infiltrira Los Illuminados i uzme uzorak Plage. Također mu je naređeno da otme Ashley kako bi dobio Saddlerovo povjerenje i parazita koji bi ga pojačao.
  • Michael GoughLord Osmund Saddler: glavni antagonist igre.
  • Richard WaughAlbert Wesker
  • Carlos Carrasco – seljaci & zeloti
  • Alex/Zeus Mendoza – seljaci & zeloti
  • Carol Bach Rita – seljaci & zeloti
  • Ward E. Sexton – naslovni glas

  Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]