Popis likova iz Resident Evil-a

Izvor: Wikipedija

Ovo je popis likova Resident Evil, koji uključuje igrane i ponavljajuće se likove koji su predstavljeni u Resident Evilu, seriji horor videoigara za preživljavanje.

Pojave[uredi | uredi kôd]

__________
Glavni lik
__________
Sporedni lik
__________
DLC/drugo
__________
Nema pojavljivanja

P - Lik koji se može igrati (campaign/unlockable-mini campaign)
P* - Lik koji se može igrat (minigame/DLC)

Lik Igrica Ukupno
RE0 RE1 RE2 RE3 CV RE4 Rev RE5 Rev2 RE6 RE7 Vill
Rebecca Chambers ← P → P* 3
Billy Coen P 1
Albert Wesker P* ← P* → P* P* 6
Chris Redfield P P* P ← P → P* P P* P 9
Jill Valentine P P P P* P* 5
Barry Burton P* P 4
Brad Vickers 3
Leon S. Kennedy P P P* P 4
Claire Redfield P P P 3
Ada Wong P P P 3
Sherry Birkin P P 2
HUNK P ← P* → P* 4
Carlos Oliveira P 1
Mikhail Viktor P* 1
Nikolai Zinoviev P* 1
Steve Burnside P 1
Ashley Graham P 1
Ingrid Hunnigan 2
Jack Krauser P* 1
Luis Sera 1
Parker Luciani P 1
Keith Lumley P 1
Jessica Sherawat P* 1
Quint Cetcham P* 1
Raymond Vester P* 1
Sheva Alomar P 1
Josh Stone P 1
Excella Gionne P* 1
Moira Burton P 1
Natalia Korda P 1
Alex Wesker P* 1
Jake Muller P 1
Piers Nivans P 1
Helena Harper P 1
"Agent" P 1
Carla Radames P* 1
Ethan Winters ← P → 2
Mia Winters P 2
Joe Baker P* 1

Protagonisti[uredi | uredi kôd]

Chris Redfield[uredi | uredi kôd]

Igrački lik koji se ponavlja prvi put je predstavljen u Resident Evil-u kao član S.T.A.R.S. Alpha Team, Chris Redfield, suosnivač je BSAA, organizacije za borbu protiv terorizma posvećene borbi protiv prijetnje bio-organskog oružja (B.O.W) koje su oslobodili kriminalni ili teroristički elementi na globalnoj razini.

Jill Valentine[uredi | uredi kôd]

Igrački lik koji se ponavlja prvi put je predstavljen u Resident Evil-u kao član S.T.A.R.S. Alpha Team, Jill Valentine, suosnivač je BSAA, organizacije za borbu protiv terorizma posvećene borbi protiv prijetnje bio-organskog oružja (B.O.W) koje su oslobodili kriminalni ili teroristički elementi na globalnoj razini.

Albert Wesker[uredi | uredi kôd]

Albert Wesker predstavljen je u Resident Evil-u kao trostruki agent koji se predstavlja kao vođa S.T.A.R.S. tima i u sljedećim nastavcima kao visoko rangirani krovni znanstvenik koji podriva farmaceutsku organizaciju u ime suparničke tvrtke. Ponavljajući antagonist u ranim igrama franšize, Wesker je pripovjedač i protagonist videoigre Resident Evil: The Umbrella Chronicles iz 2007. godine.

Rebecca Chambers[uredi | uredi kôd]

Predstavljena u Resident Evil-u kao sporedni lik koji služi kao terenski medicinar ekipe S.T.A.R.S, Rebecca Chambers pojavljuje se kao suprotagonistica Resident Evil-a 0 zajedno s Billyjem Coenom.

Leon Scott Kennedy[uredi | uredi kôd]

Predstavljen u Resident Evil 2 kao jedan od dva glavna lika u igri, Leon S. Kennedy početnički je policajac u policijskoj upravi Raccoon City koji pobježe iz Raccoon Cityja nakon izbijanja zombija. Otkriven je u Resident Evil-u 4 da ga je regrutirala američka savezna vlada i obučio za elitnog agenta koji podnosi izvještaje izravno predsjedniku Sjedinjenih Država.

Claire Redfield[uredi | uredi kôd]

Predstavljena u Resident Evil 2 kao jedan od dva glavna lika, Claire Redfield mlađa je sestra Chrisa Redfielda. U narednim nastavcima prikazana je kao radnica organizacije za ljudska prava nazvana Terra Save koja pruža pomoć i pomoć žrtvama bioterorizma.

Ada Wong[uredi | uredi kôd]

Predstavljena u Resident Evil 2, Ada Wong terenska je agentica koja radi za misterioznu organizaciju poznatu samo pod nazivom "Agencija". Ada je povremeno predstavljena kao glavni lik odabranih scenarija ili kampanja u videoigrama franšize.

Billy Coen[uredi | uredi kôd]

Billy Coen suprotagonist je Resident Evil 0 zajedno s Rebeccom Chambers. Prvi se put spominje u policijskom izvješću podnesenom od strane Chambersa koje se može naći u Nintendo 64 verziji Resident Evil 2, nagovještavajući događaje iz predbilježbe. Bivši potporučnik izviđača Snaga morskog korpusa, Billy je vojni sud osudio na smrt zbog masakra nad 23 osobe [5] u mutnim okolnostima tijekom misije u Africi. Billyjeve povratne informacije impliciraju da je nevin i žrtva zataškavanja. Bježi na putu do pogubljenja i utočište traži u Ecliptic Expressu, nasukanom vlaku, gdje upoznaje Rebeccu Chambers. Njih dvoje čine savez kako bi preživjeli, koristeći svoje talente kako bi otkrili tajne korporacije Umbrella. Oba lika nadgleda hibrid kraljice pijavice-Jamesa Marcusa, koji šalje razna bića da ih pokori. Nakon što je otkrio detalje svoje smrti, hibridni Marcus u potpunosti mutira u Queen Leech. U posljednjem slijedu bitke, Billy i Rebecca uništavaju kraljicu pijavicu iskorištavajući njezinu ranjivost na sunčevu svjetlost. Rebecca dopušta Billyju da pobjegne, vjerujući u njegove tvrdnje da je nevin i vlastima govoreći da je nakon toga stradao u planinama Arklay nakon njihova susreta. Billy se također pojavljuje u The Umbrella Chronicles.

Jake Muller[uredi | uredi kôd]

Jake Muller pojavljuje se kao jedan od tri glavna protagonista u Resident Evil 6. Izvanbračni je sin Alberta Weskera; vjeruje se da Wesker nije bio svjestan postojanja svog sina, jer je Jakeova majka otišla nedugo nakon što je od njega oplođen. Jake, kasnije radi kao slobodni plaćenik kako bi uzdržavao majku koja umre od nepoznate kronične bolesti nedugo nakon što Jake primi novac za njezino liječenje. Jake je uhvaćen u činu bioterorizma dok je djelovao u antivladinim operacijama u izmišljenoj istočnoeuropskoj republici Edoniji. Njegovi drugovi plaćenici zaraženi su C-virusom, ali Jakeova specijalizirana krv odolijeva infekciji. Ubrzo nakon toga upoznaje agenticu američke vlade Sherry Birkin - čiji je otac William Birkin slučajno bio Albertov istraživački partner. Sherry i Jake sudjeluju u naknadnoj bitci između Saveza za procjenu sigurnosti bioterorizma i mutiranih plaćenika. Sa svojom krvlju otpornom na negativne učinke mutagenih virusa poput svog oca, Jake je naslijedio i nekoliko očevih sposobnosti poput povećane snage, brzine, zacjeljivanja i naprednih borbenih vještina. Zahtijeva veliku svotu novca od BSAA, kako bi uzeo pola litre krvi koja će se sintetizirati za cijepljenje za borbu protiv C-virusa. Njega i Sherry zarobila je Carla Radames, dvojnica Ade Wong, i zatočena u Lanshiangu u Kini. Bježe tijekom izbijanja virusa C u gradu šest mjeseci kasnije. Tijekom priče o RE6, Jake se pomiri sa znanjem o očevim postupcima i njegovom smrću od Chrisa Redfielda tri godine ranije. Nakon muke, Jake započinje novi život boreći se s NAMA u nerazvijenoj zemlji sa svojim stvarnim identitetom zataškanim od BSAA.

Ethan Winters[uredi | uredi kôd]

Glavni lik Resident Evil 7: Biohazard i Resident Evil Village, Ethan je predstavljen kao civil koji putuje na oronulo obiteljsko imanje Bakersa u Dulveyu u državi Louisiana u potrazi za nestalom suprugom Mijom, a kasnije je preseljen na neotkriveno mjesto u Istočnoj Europa nakon događaja Resident Evil 7.

Glavne organizacije i članovi[uredi | uredi kôd]

Umbrella Corporation[uredi | uredi kôd]

Umbrella Corporation je međunarodna farmaceutska tvrtka sa sjedištem u Britaniji Resident Evil svijetu. Osnovali su ga 1968. godine istaknuti britanski kraljevski potomci Oswell E. Spencer i Edward Ashford, zajedno s dr. Jamesom Marcusom, u seriji je prikazan kao glavni međunarodni igrač u farmaceutskoj robi i medicinskoj opremi, zajedno s još tajnijim operacijama koje koriste genetski inženjering. Njihov legitimni status samo je paravan za njihovo tajno istraživanje "bio-organskog oružja" (B.O.W.s), razvijeno korištenjem jedinstvenog mutagenog virusa koji su otkrili osnivači tvrtke poznati pod nazivom Progenitor Virus. Tvrtka je također predstavljena kao javno lice, proizvodi kozmetiku, potrošačke proizvode i hranu. Umbrella je osnovao više tajnih istraživačkih objekata kako bi pomogao u razvoju različitih bio-oružja. Njegov najistaknutiji istraživački objekt nalazi se u planinama Arklay, odmah izvan Raccoon Cityja, koji je uspio razviti "T-virus", snažni mutagen koji bi mogao dramatično promijeniti žive i nedavno mrtve organizme. Virus je procurio i kontaminirao većinu Arklay Facility-a i okolice, postavljajući temelje za prvu igru Resident Evil. Nakon uništenja Raccoon Cityja, američka je vlada zamrznula svu imovinu Umbrelle s ukidanjem prava trgovanja, čime je učinkovito prekinula svoje poslovanje. Međutim, to nije zaustavilo uspon nekoliko bioterorističkih organizacija širom svijeta, neke od njih koriste se njezinim istraživanjima, što je dovelo do osnutka BSAA. U Resident Evil 7: Biohazard otkriva da je američka podružnica Umbrelle revitalizirana pod nadimkom "Plavi Umbrella", služeći kao podrška tvrtki za legalne anti-B.O.W. organizacije. Resident Evil Village otkriva da su Umbrellino podrijetlo neizravno povezano s majkom Mirandom.

Likovi iz filmova[uredi | uredi kôd]

List indicator(s)
  • Ova tablica pokazuje glavne likove koji su bili prikazani u filmovima, sortirani te uključuje i one koji su preuzeti iz videoigri.
  • Tamno siva čelija govori da se lik nije pojavio u filmu.
  • A G govori da je lik adaptiran iz videoigara.
  • An O govori da je originalni lik koji je kasnije adaptiran u videoigrama.
  • A Y govori o ulozi kao mlađa verzija lika.
  • A U govori o nepriznatoj ulozi.
  • A C govori o malom pojavljivanju lika.
  • A V govori o pojavu lika samo preko glasa (npr. snimka u kojoj se čuje glas lika)
  • An A govori o pojavi kroz snimki iz arhive ili snimki, postera, fotografija i sl.
Lik Originalna serija Reboot
Resident Evil Resident Evil:
Apokalipsa
Resident Evil:
Istrebljenje
Resident Evil:
Drugi svijet
Resident Evil:
Odmazda
Resident Evil:
Konačno poglavlje
Resident Evil:
Dobrodošli u Raccoon City
2002 2004 2007 2010 2012 2016 2021
Alicia "Alice" Marcus Milla Jovovich Milla Jovovich
Ever Gabo Anderson[1]
Red Queen
Angela "Angie" Ashford
[2]
Michaela Dicker Sophie Vavasseur Sophie Vavasseur[3][4] Megan Charpentier
Ave Merson-O'Brian[5]
Ever Gabo Anderson
Sophie Vavasseur[6][7] Michaela Dicker[8]
Dr. Alexander Isaacs / William Birkin / Tyrant[9] Jason Isaacs[10][11] Iain Glen Iain Glen
Brian Steele (Tyrant)
Gary Hecker[12] (Tyrant)
Iain Glen[13] Iain Glen Neal McDonough
Matthew "Matt" Addison / Nemesis[14] Eric Mabius Matthew G. Taylor (Nemesis)
Eric Mabius[15]
Matthew G. Taylor (Nemesis)[16][17] Eric Mabius[18]
Matthew G. Taylor (Nemesis)[19][20]
Rain Ocampo Michelle Rodriguez Michelle Rodriguez[21][22] Michelle Rodriguez Michelle Rodriguez[23]
James "One" Shade Colin Salmon Colin Salmon[24][25] Colin Salmon[26] Colin Salmon[27]
Spence Parks James Purefoy James Purefoy[28][29] Photograph[30] James Purefoy[31]
Dr. Blue Joseph May Joseph May[32]
Dr. Lisa Addison Heike Makatsch Heike Makatsch[33][34] Heike Makatsch[35]
J.D. Salinas Pasquale Aleardi Pasquale Aleardi[36][37] Pasquale Aleardi[38]
Olga Danilova Liz May Brice Liz May Brice[39][40] Liz May Brice[41]
Vance Drew Torsten Jerabek Torsten Jerabek[42][43] Torsten Jerabek[44][45] Torsten Jerabek[46]
Alfonso Warner Marc Logan-Black Marc Logan-Black[47][48] Marc Logan-Black[49][50] Marc Logan-Black[51]
Chad Kaplan Martin Crewes Martin Crewes[52]
Carlos Olivera[53] / Todd Oded Fehr Oded Fehr Oded Fehr[54]
Jill Valentine[55] Sienna Guillory Sienna Guillory[56] Sienna Guillory Hannah John-Kamen
Lloyd Jefferson "L.J." Wade Mike Epps Mike Epps[57][58]
Major Timothy Cain Thomas Kretschmann Thomas Kretschmann[59]
Terri Morales Sandrine Holt Sandrine Holt[60]
Sgt. Peyton Wells Razaaq Adoti Razaaq Adoti[61]
Dr. Charles Ashford Jared Harris Jared Harris[62]
Nicholai Ginovaef[63] Zack Ward
Albert Wesker[64] Jason O'Mara Shawn Roberts Tom Hopper
Claire Redfield[65] Ali Larter Ali Larter[66] Ali Larter Kaya Scodelario
K-Mart Spencer Locke Spencer Locke[67] Spencer Locke[68]
Chase Linden Ashby Linden Ashby[69]
Betty Ashanti
Mikey Christopher Egan
Slater Matthew Marsden
Otto Joe Hursley
White Queen Madeline Carroll
Luther West Boris Kodjoe Boris Kodjoe[70]
Axemenen[71] Ray Olubowale Ray Olubowale
Kevin Shand
Ray Olubowale[72]
J Pop Girl Mika Nakashima[73] Mika Nakashima[74]
Chris Redfield[75] Wentworth Miller Wentworth Miller[76] Robbie Amell
Bennett Sinclair Kim Coates Kim Coates[77]
Kim Yong Norman Yeung Norman Yeung[78]
Angel Ortiz Sergio Peris-Mencheta
Crystal Waters Kacey Clarke
Wendell Fulvio Cecere
Leon S. Kennedy[79] Johann Urb Johann Urb[80] Avan Jogia
Barry Burton[81] Kevin Durand Kevin Durand[82]
Becky Aryana Engineer Aryana Engineer[83]
Ada Wong[84] Li Bingbing
Sally Cahill[85][86]
Li Bingbing[87] Lily Gao
Abigail Ruby Rose
Doc Eoin Macken
Razor Fraser James
Cobalt Rola
Commander Chu Lee Joon-gi
Christian William Levy
Dr. James Marcus[88] Mark Simpson

Izvori[uredi | uredi kôd]