Job (Meštrović)

Izvor: Wikipedija
Ivan Meštrović, 1945.
bronca, 121 x 106 x 85 cm
Sveučilište Syracuse,
Galerija Meštrović (Split)
Portal: Likovna umjetnost

Skulptura tragičnog lika Joba (1945.Syracuse, Split), jedno je od najosjećajnijih i najpotresnijih Meštrovićevih djela uopće, nastalo upravo u trenutcima njegovih osobnih nedaća.

Job[uredi | uredi kôd]

Skica za Joba nastala je u zatvorskoj ćeliji u koju su ga u studenome 1941. godine smjestile ustaške vlasti NDH kada je odlučio emigrirati u Englesku. Meštrović je tri i pol mjeseca proveo u zatvoru,[1] gdje je maltretiran i bolestan, zajedno sa slikarom Jozom Kljakovićem, čekao smrtnu presudu. Pomilovan je na intervenciju Vatikana, ali boravak je ostavio neizbrisiv trag u njegovu daljnjem radu.

Dvije godine trebalo je Meštroviću za izlijevanje ove veličanstvene skulpture Joba koja je izazvala živ dojam na posjetioce izložbe u Muzeju moderne umjetnosti u New Yorku 1947. godine. 1 Kritičar Carlyle Burrows u časopisu Christian Science Monitor tim je povodom napisao:

»Najdojmljiviji je lik Joba u kojega je Meštrović ulio takvu osjećajnu snagu kakvu nema nijedno drugo njegovo djelo, postigavši na zbiljski način čudesan osjećaj duševne i tjelesne muke prikazane osobe.«[2]

Job je zacijelo posljednje Meštrovićevo veliko ostvarenje koje se može mjeriti sa snagom Zdenca života, Raspelom u Kašteletu, Psihom ...

Vidi također[uredi | uredi kôd]

Bilješke[uredi | uredi kôd]

  1. 1 Prvu samostalnu izložbu u tom muzeju općenito, imao je upravo Ivan Meštrović.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Muzeji Ivana Meštrovića: Životopis Ivana MeštrovićaArhivirana inačica izvorne stranice od 5. veljače 2015. (Wayback Machine), pristupljeno 5. veljače 2015.
  2. Laurence Schmeckebier, Ivan Meštrović: sculptor and patriot, Syracuse University Press, Syracuse, NY, 1959., str. 42.:
    »'Most impressive,' Burrows wrote, 'is the figure of Job on which Meštrović has lavished emotional force beyond any of his other works, achieving with realism a prodigious sense of the subject's spiritual and physical torment.'«

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]