John Deacon

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
John Deacon

Bass player queen.jpg

Ime u rodnom listuJohn Richard Deacon
Rođen/a19. kolovoza 1951. - Oadby, Leicester
Žanr/oviHard rock
Progresivni rock
Pop rock
ZanimanjeGlazbenik, tekstopisac,
InstrumentBas,klavijature, gitara
Djelatno razdoblje1970. - 1997.
AngažmanQueen
Portal o glazbi
Portal o životopisima


John Deacon je legendarni basist sastava Queen, odgovoran za mega hitove kao što su "Another one bites the dust", "You don't fool me" i pop klasik "I want to break free". Sastavu Queen pridružuje se kao posljednji i najmlađi član rođen 1951. godine u Velikoj Britaniji, nakon niza audicija za basista. Freddie Mercury ga je uvijek smatrao za mlađeg brata i prema njemu se ponašao zaštitnički. Još od malih nogu bavio se sviranjem klavijatura, sve dok se krajem šezdesetih nije uhvatio bas gitare i ostao zapamćen kao član sastava Queen. Njegova kvaliteta i virtuoznost najviše se očituje u već spomenutim pjesmama ali i nezaboravnim Queenovim pjesmama prožetim bas-gitarom kao što su "Under pressure", "You're My Best Friend", "These are the days of our lives", "A kind of magic"...

Sudjelovao je u raznim projektima drugih izvođača, no možda su najpoznatiji oni iz kojih se također razvilo i veliko prijateljstvo kao s naprimjer Eltonom Johnom, na albumu Leather Jacket. Zadnji nastup sa sastavom Queen održao je prije više od deset godina u Parizu gdje je Queen nastupio kao grupa iznenađenja Eltonu Johnu, a tada odlazi u zasluženu mirovinu i odbija sudjelovati u novim Queenovim projektima kao što su oni s Paul Rodgersom.

John je također poznat i kao najšutljiviji član sastava Queen koji je smatrao da je njegov glas ružan te je prilikom javnih nastupa njegov mikrofon bio isključen.