Hrvati u Kanadi

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Hrvati u Kanadi
Corey Sarich.PNG Pete Mahovlich.jpg Steve Bacic gatecon.jpg
Joe sakic.jpg Dancevic 2009 Davis Cup 2.jpg Marc Edouard Vlasic retouched.jpg
Ukupno pripadnika
133 970 (2016.)
Značajna područja naseljavanja
Ontario 82 220
Britanska Kolumbija 23 845
Jezik
američki engleski, hrvatski, francuski
Vjera
rimokatoličanstvo

Hrvati u Kanadi naseljeni su u većim kanadskim gradovima, uključujući Toronto (i širi prostor), Hamilton, Ottawa, Vancouver, Calgarya, Windsora, i Montreala.

Neki od većih događaja kanadskih Hrvata su Hrvatsko-sjevernoamerički nogometni turnir i Kanadsko-hrvatski folklorni festival.

Od 1993. u Kanadi djeluje Kanadsko-hrvatski kongres, udruga kojoj je cilj okupljati i povezivati hrvatske udruge u Kanadi radi uspješnijeg djelovanja za hrvatske interese.[1]

Demografija[uredi | uredi kôd]

U Kanadi živi oko 97 050 Hrvata prema podacima iz 2001. Kanadski Hrvati uglavnom žive u većim kanadskim gradovima. Najveći broj Hrvata nalazi se u sljedećim gradovima:

Statistike u Kanadi provedene su i u kanadskim metropolskim područjima (administrativna podjela), pa po toj statistici Hrvata u njima ima:

Religija[uredi | uredi kôd]

Većina Hrvata u Kanadi su rimokatolici latinskog obreda, sljedbenici vjere svojih predaka iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Postoji i maleni broj kandaski Hrvata grčkog ili bizantskog obreda koji su rimokatolici, dakle grkokatolika i pravoslavaca. Osim navedenih, postoji i zajednica muslimanskih Hrvata u kojoj se nalaze potomci onih Hrvata što su prešli na islam još u 16. stoljeću nakon osmanskog osvajanja Hrvatske. Postoji i značajan broj Hrvata protestanata.

U Kanadi je prva hrvatska župa osnovana u Windsoru 1950. Uskoro su osnovane i župe u Torontu (1951.), Hamiltonu (1958.) i Vancouveru (1967.). Danas postoje čiste hrvatske župe u sedamnaest kanadskih gradova. Organizirali su se i Hrvati muslimani, koji su osnovali Hrvatski islamski centar 1974. u Etobicokeu. Danas, s obzirom na politički razvoj događaja, dotok muslimana iz BiH koji su bili protiv hrvatske opcije, Hrvatski islamski centar je na inicijativu Mustafe Cerića[2], poglavara islamske zajednice u BiH, preimenovan je u Bosanski islamski centar. Iako je velika većina Hrvata u Kanadi rimokatolici, tu su i značajan broj nekatoličkih Hrvata, uključujući i protestante (većina njih su u Kanadi dulje od jedne generacije) i pravoslavaca (većina ih je iz mješanih brakova).

Po statistici, Hrvati u Kanadi su se izjasnili kao:

Poznatiji kanadski Hrvati[uredi | uredi kôd]

Političari[uredi | uredi kôd]

Mediji[uredi | uredi kôd]

Sport[uredi | uredi kôd]

Akademici[uredi | uredi kôd]

Političari[uredi | uredi kôd]

Vidi također[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Kanadsko hrvatski kongres. Inačica izvorne stranice arhivirana 1. ožujka 2012. Pristupljeno 23. prosinca 2011. journal zahtijeva |journal= (pomoć)
  2. Laži i progoni kroz povijest, nastavljaju se i danas protiv Hrvata islamske vjere

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]