Jovan Rašković

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Jovan Rašković

Jovan Rašković (Knin, 5. srpnja 1929. - Beograd, 29. srpnja 1992.) bio je pobunjenički srpski političar iz Hrvatske. Osnovao je separatističku Srpsku demokratsku stranku koja je 1990-ih djelovala na području Hrvatske, okupljajući njezino srpsko stanovništvo. Jednim je od zagovornika i ideologa srpske pobune u Hrvatskoj. U tome ga nije zaustavila ni činjenica što mu je vladajući HDZ omogućio status potpredsjednika Sabora.

Rašković je zastupao teorije da su Srbi stvoreni "da budu vladari", Hrvati "vezani za kastraciju" a Muslimani "fiksirani na rektalnu fazu"[1].

U Zagrebu je studirao elektrotehniku i medicinu.

Slovi kao mentor Radovana Karadžića.

Masovna histerija tijekom Velikosrpske agresije[uredi VE | uredi]

Na početku zaoštrene krize u SFR Jugoslaviji vrlo aktivan je bio 1989. i 1990. kao vođa "krajinskih" Srba psihijatar Jovan Rašković. Tada je putovao po Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, okupljao Srbe i psihološki ih pripremao na rat. Vječito im je, često preuveličavajući, ponavljao i evocirao ustaške zločine i kako stvarne, tako i nestvarne pokolje, koji ih tobože čekaju i u novoj državi, u svrhu psihološke priprave i opravdanja za buduće zločine. Tada su pripremani budući ratni zločini, etničko čišćenje, preseljenja stanovništva, pljačke i sl., a u konačnici i rat.

Izvori[uredi VE | uredi]