Julius Kaiser

Izvor: Wikipedija
Julius Kaiser
Opći životopisni podatci
Datum rođenja 6. prosinca 1860.
Mjesto rođenja Oberandritz, Austrijsko Carstvo
Datum smrti 31. siječnja 1925.
Mjesto smrti Beč, Austrija
Opis vojnoga službovanja
Čin General pješaštva
Ratovi Prvi svjetski rat
Važnije bitke Galicijska bitka
Bitka kod Limanowe-Lapanowa
Brusilovljeva ofenziva
Kobaridska ofenziva
Vojska Austro-Ugarska
Rod vojske kopnena
Zapovijedao 30. pješačka divizija
II. korpus

Julius Kaiser (Oberandritz, 6. prosinca 1860.Beč, 31. siječnja 1925.) je bio austrougarski general i vojni zapovjednik. Tijekom Prvog svjetskog rata zapovijedao je 30. pješačkom divizijom i II. korpusom na Istočnom i Talijanskom bojištu.

Vojna karijera[uredi | uredi kôd]

Julius Kaiser je rođen 6. prosinca 1860. u Oberandritzu. Prije rata čin general bojnika dostigao je u studenom 1910. godine, dok je u čin podmaršala promaknut u svibnju 1914. godine.

Prvi svjetski rat[uredi | uredi kôd]

Na početku Prvog svjetskog rata Kaiser dobiva zapovjedništvo nad novoformiranom 30. pješačkom divizijom koja se na Istočnom bojištu nalazila u sastavu XI. korpusa kojim je zapovijedao Desiderius Kolossváry de Kolosvár. Zapovijedajući 30. pješačkom divizijom Kaiser sudjeluje u Galicijskoj bitci. Nakon toga u rujnu sudjeluje u borbama oko Przemysla, te u studenom u Bitci kod Limanowe-Lapanowa. U siječnju 1915. 30. pješačka divizija ulazi u sastav Armijske grupe Pflanzer-Baltin u sastavu koje sudjeluje u Karpatskoj ofenzivi, te ofenzivi Gorlice-Tarnow.

U rujnu 1915. Kaiser postaje zapovjednikom II. korpusa kojim je do tada zapovijedao Johann von Kirchbach. Drugi korpus je početkom siječnja 1916. ušao u sastav 4. armije u sklopu koje je žestoko napadnut od ruskih snaga tijekom Brusilovljeve ofenzive. Kaiser je s II. korpusom uz velike gubitke prisiljen na povlačenje, ali je na kraju uspio zaustaviti rusko napredovanje koje je prijetilo zauzimanjem Kovela. U kolovozu 1917. promaknut je u čin generala pješaštva.

Kaiser je u rujnu 1917. s II. korpusom premješten na Talijansko bojište gdje sudjeluje u Kobaridskoj ofenzivi i gonjenju poraženih talijanskih jedinica do rijeke Piave. Kaiser je II. korpusom zapovijedao do travnja 1918. kada ga je na mjestu zapovjednika zamijenio Rudolf Krauss.

Poslije rata[uredi | uredi kôd]

Nakon završetka rata Kaiser je s 1. siječnjem 1919. umirovljen. Preminuo je 31. siječnja 1925. u 65. godini života u Beču.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

(eng.) Julius Kaiser na stranici Oocities.org