Rudolf Krauss

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Rudolf Krauss
Rudolf Krauss (1863-1943).jpg
Opći životopisni podatci
Datum rođenja 29. rujna 1863.
Mjesto rođenja Zadar, Austrijsko Carstvo
Datum smrti 5. studenog 1943.
Mjesto smrti Obersall, Njemačka
Puno ime Rudolf Nikolaus Heinrich Krauss
Opis vojnoga službovanja
Čin General pješaštva
Ratovi Prvi svjetski rat
Važnije bitke Galicijska bitka
Tirolska ofenziva
Brusilovljeva ofenziva
Bitka na Piavi
Vojska Flag of Austria-Hungary (1869-1918).svg Austro-Ugarska
Rod vojske kopnena
Zapovijedao XXII. korpus
II. korpus

Rudolf Nikolaus Heinrich Krauss (Zadar, 29. rujna 1863. - Obersall, 4. studenog 1943.) je bio austrougarski general i vojni zapovjednik. Tijekom Prvog svjetskog rata zapovijedao je 16. i 34. pješačkom divizijom, te XXII. i II. korpusom na Istočnom i Talijanskom bojištu.

Vojna karijera[uredi VE | uredi]

Rudolf Krauss rođen je 29. rujna 1863. u Zadru. Prije rata Krauss je čin pukovnika dostigao u lipnju 1906. godine, dok je u čin general bojnika unaprijeđen u prosincu 1911. godine.

Prvi svjetski rat[uredi VE | uredi]

Na početku Prvog svjetskog rata Krauss je imenovan načelnikom stožera 4. armije kojom je na Istočnom bojištu zapovijedao Moritz Auffenberg. Kao načelnik stožera 4. armije na početku rata sudjeluje u Galicijskoj bitci. Krauss je ostao načelnikom stožera 4. armije i kada je nakon poraza u navedenoj bitci Moritz Auffenberg smijenjen i kada ga je zamijenio Josef Ferdinand. Do kraja 1914. sa 4. armijom sudjeluje u Bitci kod Limanowe-Lapanowa, dok tijekom 1915. sudjeluje u ofenzivi Gorlice-Tarnow. Pritom je u prosincu 1914. promaknut u čin podmaršala.

U kolovozu 1915. Krauss je imenovan zapovjednikom 16. pješačke divizije. Navedenom divizijom međutim, zapovijeda svega mjesec dana jer u rujnu 1915. preuzima zapovjedništvo nad 34. pješačkom divizijom. Navedena divizija se nalazila na Istočnom bojištu u sastavu 2. armije, da bi u ožujku 1916. bila premještena na Talijansko bojište u sastav 5. armije. Ubrzo je međutim, u travnju, divizija premještena u Tirol u sastav 3. armije pod zapovjedništvom Hermanna Kövessa u sastavu koje sudjeluje u Tirolskoj ofenzivi. Međutim, u srpnju 1916. Krauss je sa 34. pješačkom divizijom ponovno premješten na Istočno bojište u sastav 7. armije radi zaustavljanja Brusilovljeve ofenzive.

U listopadu 1916. Krauss postaje zapovjednikom XXII. korpusa kojim je do tada pod imenom Korpus Fath zapovijedao Heinrich Fath. Navedeni korpus je na Istočnom bojištu držao položaje u Volinju koje je tijekom 1917. bilo relativno mirno. U travnju 1918. Krauss postaje zapovjednikom II. korpusa naslijedivši na tom mjestu Juliusa Kaisera. Istodobno sa tim imenovanjem u svibnju je promaknut u čin generala pješaštva. Navedeni korpus nalazio se na Talijanskom bojištu u sastavu 6. armije u sklopu koje Krauss sudjeluje u Bitci na Piavi. Nakon toga Krauss sa II. korpusom sudjeluje u konačnom austrougarskom porazu u Bitci kod Vittoria Veneta.

Poslije rata[uredi VE | uredi]

Nakon završetka rata Krauss je sa 1. siječnjem 1919. umirovljen. Preminuo je 5. studenog 1943. godine u 81. godini života u Obersallu.

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]

(njem.) Rudolf Krauss na stranici Weltkriege.at