Junak našeg doba

Izvor: Wikipedija
Junak našeg doba

Prva stranica romana
Naziv izvornika Герой нашего времени
Autor Mihail Jurjevič Ljermontov
Država Rusija
Jezik ruski
Vrsta djela roman
Datum (godina)
izdanja
1839.
Vrijeme radnje 19. stoljeće
Mjesto radnje Kavkaz
Glavni lik(ovi) Grigorij Aleksandrovič Pečorin

Junak našeg doba (rus. Герой нашего времени) je roman Mihaila Jurjeviča Ljermontova, napisan 1839. godine. Nastao je u doba romantizma, ali posjeduje važne elemente psihološkog realizma, pa je stoga smatran prvim psihološkim romanom ruske književnosti.

Osnovni opis[uredi | uredi kôd]

Radnja je smještena u četvrto desetljeće 19. stoljeća na Kavkazu. Riječ je o romantičarskom romanu koji se bavi pitanjem tzv. „suvišnog čovjeka”, bajronovskog junaka, prikazanog kroz lik mladog časnika Grigorija Aleksandroviča Pečorina.

Struktura romana[uredi | uredi kôd]

Narativna struktura romana je kompleksna i nije kronološki organizirana. Roman se sastoji iz pet zasebnih cjelina, kratkih priča ispričanih iz različitih perspektiva, koje su koncentrirane oko glavnog lika. To su: Bela, Maksim Maksimič, Taman, Knjeginjica Meri i Fatalist.

Riječ je o revolucionarnom književnom djelu koje je specifičnom strukturom, kronološkim eksperimentima i inventivnim načinom pripovjedanja izvršilo veliki utjecaj na tokove ruske književnosti.[1]

Glavni junak[uredi | uredi kôd]

Pečorin je jedan od prvih ambivalentnih likova ruske književnosti, a karakteriziraju ga i snažna individualnost, melankolija, cinizam i nihilizam. On je razočarani ruski aristokrat i čovjek koji ne vjeruje ni u što pa se nekažnjeno igra ljubavlju žena i povjerenjem muškaraca. Njegova sreća je privremena, a ništa ga ne može trajno zadovoljiti, niti umiriti. On se impulsivno upušta u opasne avanture, riskira vlastiti život i uništava žene kojima je stalo do njega. Iako je sposoban osjećati, on to ne zna pokazati. Pečorin je hrabar i odlučan, ali su njegova energija i potencijal uzalud potrošeni, pa gine u dvoboju.[2]

Popularna kultura[uredi | uredi kôd]

Prema naslovu romana naslovljen je hrvatski športsko-dokumentarni film o hrvatskim junacima velikog uspjeha u Rusiji na svjetskome nogometnom prvenstvu 2018. godine, film Junaci našeg doba.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. ^ Murray, Christopher (2004). Encyclopedia of the Romantic Era, 1760–1850. New York: Taylor & Francis. стр. 498. ISBN 1-57958-423-3.
  2. http://www.britannica.com/EBchecked/topic/263420/A-Hero-of-Our-Time Preuzeto 29. siječnja 2015.