Prijeđi na sadržaj

Juraj Jánošík

Izvor: Wikipedija
Juraj Jánošík

Juraj Jánošík ili Juro Jánošík (Terhova 25. siječnja 1688.Liptovski Mikulaš, 17. ožujka 1713.), slovački razbojnik i narodna legenda. U originalu pisca Janka Kralja se javlja kao Janošjak.

Životopis[uredi | uredi kôd]

Odrastao je u Terhovoj osamljen kod Janoševih u obitelji čije ime se pojavljivalo u popisima koji su pisali o ljudima koji su se ogriješili o tadašnje zakone. Služio je u carskoj vojsci. Upoznao se tamo s razbojničkim vođom Tomášom Uhorčíkom, kojem je pomogao u bijegu. 1711. godine je preuzeo vođenje njegove grupe. Bio je okrivljen za ubojstvo Juraja Vertíka - svećenika, koje nije priznao ni poslije mučenja. Bio je ubijen i obješen, a ne okačen za kuku kako je često navođeno, 1713. godine u Liptovskom Mikulašu.

Po slovačkoj narodnoj legendi Juraj Jánošík je sa svojom družinom živio u šumama između Žiline i Liptovskog Mikulaša. Po poljskim legendama je bio aktivan i u Poljskoj. Od ukradenog je davao siromašnima i bio je slovački Robin Hood. Proslavio se i mimo Slovačke u Češkoj i Poljskoj i oni ga smatraju za svoga Tatranskog heroja.[1]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Votruba, Martin. Hang Him High: The Elevation of Jánošík to an Ethnic Icon (PDF). Slavic Review. Association for Slavic, East European, and Eurasian Studies. Inačica izvorne stranice (PDF) arhivirana 24. rujna 2015. Pristupljeno 23. rujna 2015.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Logotip Zajedničkog poslužitelja
Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Juraj Jánošík