KK Dinamo Zagreb

Izvor: Wikipedija
Košarkaški klub Dinamo Zagreb
Puno ime Košarkaški klub Dinamo Zagreb
Boje kluba               
Osnovan 1972.[1]
Dvorana Košarkaški centar Dražen Petrović
Kapacitet 5400
Predsjednik Marijan Pojatina
Trener Josip Sesar
Liga Premijer liga
2023./24.
Majica
Hlačice
 
Glavni dres
Majica
Hlačice
 
Pričuvni dres
Službena stranica https://www.kkdinamo.hr/

KK Dinamo Zagreb je hrvatski košarkaški klub iz Zagreba.

Klub je osnovan 1972. godine kao KK Rudeš, a 2020. godine mijenja naziv i logo u KK Dinamo Zagreb.

Povijest[uredi | uredi kôd]

Košarkaški klub Dinamo Zagreb osnovan je davne 1972. godine kao Košarkaški klub Rudeš inicijativom nekolicine košarkaških entuzijasta iz istoimenog zagrebačkog naselja Rudeš. Tijekom 48 godina rada i postojanja, kroz isti je prošao veliki broj kvalitetnih igrača te je postao stabilan i prepoznatljiv zagrebački klub.

Košarkaški klub Rudeš se kroz cijelu povijest natjecao u nižim ligama, a priča s Dinamom nekako kreće 2006. godine kada je Klub bio pred gašenjem. Dolaskom nove uprave, mladih košarkaških entuzijasta i Dinamovaca, na čelu s predsjednikom Mladenom Miholićem (danas tajnikom KK Dinamo), Klub opstaje i mijenja strategiju te posebnu pažnju usmjeruje prema radu s mlađim dobnim uzrastima. U vrlo kratkom vremenu postaje jedan od najrespektabilnijih hrvatskih klubova u radu s djecom i mladeži.  Više od 200 djece predškolskog i školskog uzrasta koji se natječu u svim ligama u organizaciji Košarkaškog saveza Zagreba i Hrvatskog košarkaškog saveza najbolji su dokaz upravo tog kvalitetnog i posvećenog rada. Klub je osnivač i mini košarkaške lige Rudeš za djecu do 10 godina koja iz godine u godinu ima sve više polaznika i sudionika.

Jedan od naših najuglednijih trenera, Neven Spahija, prepoznaje klupski potencijal u radu s mlađim dobnim uzrastima i mladim trenerima te 2011. godine, na poziv predsjednika Mladena Miholića, dolazi na mjesto potpredsjednika Kluba. Njegovim dolaskom, KK Rudeš ambiciozno, predano i promišljeno kreće na put prema samom vrhu hrvatske košarke. Nižu se uspjesi, Klub osvaja prve medalje u omladinskim kategorijama, a seniorska ekipa, u kojoj igra većina igrača koji su ponikli u Klubu, ulazi u Prvu mušku ligu. Strategija rada s mladima se pokazala kao ispravan put.

Konstantan napredak Kluba rezultat je jedne moderne organizacije, ambiciozne uprave i principa rada koji se temelje na stručnosti kadra, zajedno s motiviranim i predanim košarkašima. Jasno je kako su ovi sportski uspjesi prerasli kvartovske okvire. Ambicije su puno veće, a stručno vodstvo Kluba, uz potporu navijača Bad Blue Boysa koji su u KK Rudešu prepoznali pravi zagrebački duh, spremno je i odlučno ići naprijed. Provedeno je studiozno ispitivanje javnog mijenja, vođeni su razgovori s upravom, članovima i navijačima te je jedini logički zaključak bio da Košarkaški klub Rudeš na skupštini Kluba koja je održana u 27. travnja 2020. godine, promijeni ime u Košarkaški klub Dinamo Zagreb. To je jedino zagrebačko ime koje ima težinu za jedan novi i ambiciozan zagrebački košarkaški program. Uz promjenu imena Kluba došlo je i do promjene na mjestu predsjednika Kluba. Dugogodišnjeg predsjednika Mladena Miholića zamijenio je Marijan Pojatina koji će odlučno povesti ovaj program u nove pobjede. Na skupštini Kluba održanoj 27. travnja 2020. godine donesena je odluka o promjeni imena Kluba u KK Dinamo Zagreb, a Klub je 13. svibnja 2020. godina službeno upisan u registar udruga.[2][3][4]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Večernji list Dražen Brajdić: Veliki dan u životu malog kluba: KK Rudeš dobio svoju dvoranu 21. veljače 2018. (pristupljeno 26. kolovoza 2018.)
  2. KK Dinamo: Prerasli smo kvartovski klub i imamo bazu za dugoročni projekt. futsal-dinamo.hr. MNK Futsal Dinamo. 25. svibnja 2020. Pristupljeno 7. kolovoza 2020.
  3. Na scenu nastupa KK Dinamo Zagreb. crosarka.hr. Crošarka. 20. svibnja 2020. Pristupljeno 7. kolovoza 2020.
  4. Novo ime za košarkaše koji dišu plavo - KK Dinamo Zagreb: Naš je cilj vrlo jasan. gol.dnevnik.hr. Gol.hr, Dnevnik.hr. 20. svibnja 2020. Pristupljeno 7. kolovoza 2020.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Logotip Zajedničkog poslužitelja
Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi KK Dinamo Zagreb