Kaštel (Komiža)

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Komiška utvrda.JPG

Kaštel je naziv na utvrdu u Komiži koje je zaštićeno kulturno dobro.[1]

Opis dobra[uredi | uredi kôd]

Kaštel je izgrađen na molbu mještana Komiže za vrijeme vladavine hvarskog kneza i providura Grimanija 1585. godine. Položen je na samoj obali Vele Bande u Komiži. Građen je iz klesanaca, pravilnog je kvadratičnog tlocrta, a sastoji se iz prostranog prizemlja s gustirnom i kata do kojeg vodi usko kameno stubište te završava terasom s ogradnim kamenim zidovima i izbočenim prsobranom. Unutrašnjost je presvedena svodovima s pojasnim lukovima koji se upiru na središnji stup. Komiška općina smjestila je u kaštelu svoj ured 1879. godine te su u pregradnjama 19.st. otvoreni prozori na prvom katu i dograđen balkon, a na terasi je izgrađen toranj sa satom.

Zaštita[uredi | uredi kôd]

Pod oznakom Z-5822 zavedena je kao nepokretno kulturno dobro - pojedinačno, pravna statusa zaštićena kulturnog dobra, klasificirano kao "Profana graditeljska baština".[1]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. 1,0 1,1 Komiža, Kaštel Ministarstvo kulture RH. Pristupljeno 10. srpnja 2020. Sadržaj preuzet uz dopusnicu.
Cro semicolon plain.svg  
Ovaj tekst ili jedan njegov dio preuzet je s mrežnih stranica Ministarstva kulture Republike Hrvatske (http://www.min-kulture.hr/).  Vidi dopusnicu za Wikipediju na hrvatskome jeziku: Ministarstvo_kulture_Republike_Hrvatske.
Dopusnica nije važeća!
Sav sadržaj pod ovom dopusnicom popisan je ovdje.