Kaštel Kamerlengo

Izvor: Wikipedija
Za druga značenja pogledajte Kamerlengo.
Tvrđava Kamerlengo - jugoistočna strana
Tvrđava Kamerlengo - sjeverozapadna strana

Kaštel Kamerlengo, kaštel u gradiću Trogiru, Obala bana Berislavića, zaštićeno kulturno dobro.[1]

Zemljopisni položaj[uredi | uredi kôd]

Nalazi se na jugozapadnom rubu grada Trogira, u uglu zidina. Najstariji dio je poligonalna kula iz kraja XIV. stoljeća, a zidine dobivaju današnje oblik nakon dolaska mletačke vlasti. Za gradnju je bio konzultiran državni inženjer Lorenzo Picino, a izvedba je povjerena protomagistru Marinu Radoju. Tvrđava je građena od 1420. do 1437. godine, a služila je za smještaj mletačke vojne posade. Sjeverozapadno od tvrđave nalazi se Batarija, igralište HNK Trogira.

Opis dobra[uredi | uredi kôd]

Kaštel Kamerlengo podignut je na jugozapadu grada, za obranu morskog kanala i prilaza luci. Utvrda je trapeznog tlocrta s monumentalnom poligonalnom kulom prema moru na mjestu Kule od veriga i manjim ugaonim kulama. Oko utvrde nalazio se ophod s potpornim zidom, a prema gradu sa sjeverne i istočne strane široki obrambeni opkop. Glavna vrata kaštela s lunetom i pomičnim mostom su na sjevernoj strani kaštela. Na sredini kurtine s južne, zapadne i sjeverne strane je berteska s visećim lukom na konzolama. U unutrašnjem dvorištu bile su stambene zgrade za kaštelana i posadu te kapela sv. Marka. Kaštel je sagrađen nakon 1420. godine kada Mletačka Republika osvaja Trogir.[1]

Zaštita[uredi | uredi kôd]

Pod oznakom Z-3634 zaveden je kao nepokretno kulturno dobro - pojedinačno, pravna statusa zaštićena kulturnog dobra, klasificirano kao "vojne i obrambene građevine".[1]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. a b c Kaštel Kamerlengo Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske. Sadržaj preuzet uz dopusnicu. Pristupljeno 9. kolovoza 2020.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Kamerlengo
 
Ovaj tekst ili jedan njegov dio preuzet je s mrežnih stranica Ministarstva kulture Republike Hrvatske (https://min-kulture.gov.hr/). Vidi dopusnicu za Wikipediju na hrvatskome jeziku: Ministarstvo kulture Republike Hrvatske.
Dopusnica za korištenje materijala s ove stranice arhivirana je u VRTS-u pod brojem 2021043010005276.
Sav sadržaj pod ovom dopusnicom popisan je ovdje.