Kamen spoticanja

Izvor: Wikipedija
Kamen spoticanja posvećen Elsi Liebermann von Wahlendorf u Berlinu

Kamen spoticanja (njem.: Stolperstein, engl.: stumbling stone ili stumbling block) je projekt njemačkog umjetnika Guntera Demniga. To su male betonske kocke na kojima je ugravirano ime te datumi rođenja i smrti žrtava nacističkog režima.

Cilj ovih spomen-obilježja podsjetiti je na sudbine stradalih osoba, u nacionalsocijalističkim progonima - kako poginulih tako i preživjelih žrtava - u njemačkim koncentracijskim logorima, zatvorima, centrima za eutanaziju, klinikama za sterilizaciju, kao i drugih protivnika nacionalsocijalizma i pripadnika pokreta otpora.

Opis[uredi | uredi kôd]

Betonski kamenovi spoticanja su gotovo kockaste forme, veličine 96 × 96 i visine od 100 milimetara[1]. Na gornjoj strani pričvršćena je mjedena ploča sa imenom i osnovnim podacima žrtve, kao i razlogom zašto je žrtva zlostavljana ili ubijena. Kamen se obično ugrađuje na pločnik ispred zgrade u kojoj je osoba živjela. Iako je veći dio ovih spomenika posvećenim Židovima, oni su postavljeni i Romima, Sintima, homoseksualcima, Jehovinim svjedocima, crncima, protestantima i katolicima koji su odbili mobilizaciju u njemačku vojsku, komunistima i vojnim dezerterima.[2]

Povijest[uredi | uredi kôd]

Kamenovi spoticanja u Hrvatskoj[uredi | uredi kôd]

U Rijeci su prve pločice postavljene 2013. godine u spomen na Eugenija Lipschitza i Gianettu Lipschitz, Židove odvedene iz Starčevićeve ulice. Prvih 20 „kamena spoticanja” u 2020. godini postavljeno je u Zagrebu.

Prvi kamen spoticanja u Zagrebu je postavljen 1. listopada 2020. godine, u Gundulićevoj ulici ispred kućnog broja 29 u znak sjećanja na žrtvu holokausta, djevojčicu Leu Deutsch.

Izvori[uredi | uredi kôd]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]