Kandit

Izvor: Wikipedija
Kandit
Logo tvrtke Kandit
Vrsta društvo s ograničenom odgovornošću
Osnovana 1920.
Sjedište Vukovarska cesta 239,
31000 Osijek, Hrvatska
Djelatnost(i) Konditorska industrija
Proizvodi Vidi proizvodi
Broj zaposlenih 410 (2019)
Vlasnik Mepas
Web stranica www.kandit.hr

Kandit d.o.o. je osječka konditorska industrija koja se bavi proizvodnjom čokolade, bombona i krem proizvoda koju je 2011. preuzela širokobriješka tvrtka Mepas.

Povijest[uredi | uredi kôd]

1905. godine slavonski veleposjednici su ocijenili kako je za razvoj poljoprivrede najbolje investirati u proizvodnju šećera koja se u to vrijeme intenzivno razvijala u zemljama srednje Europe. Iste godine je u Osijeku osnovano prvo „Hrvatsko-slavonsko dioničarsko društvo za industriju šećera“ te je donesena odluka o početku izgradnje tvornice šećera kapaciteta 700 tona dnevne prerade.

Prva osječka tvornica kandita Kaiser i Stark“ koja se bavila proizvodnjom bombona, vafla i slatkiša, osnovana je 1920. godine. Tvornica ubrzo kupuje licencu za proizvodnju čokolade od poznate bečke tvornice Pischinger te započinje s proizvodnjom čokolade. Nakon Drugog svjetskog rata tvrtka nastavlja poslovati kao Gradsko poduzeće „Tvornica kandita i čokolade“.

1953. godine osječka šećerana preuzima proizvodnju i postrojenja Gradskog poduzeća čime započinje razvojni put Kandita i stvaranja vlastite tradicije u sklopu Osječke šećerane pod nazivom „Tvornica šećera i kandita“. Ona ubrzo izrasta u modernu tvornicu za proizvodnju bombona i čokolade koja zauzima jedno od vodećih mjesta u konditorskoj industriji.

Već sljedeće godine Kandit izbija u prvi plan među proizvođačima bombona u Jugoslaviji dok je tijekom sljedećih deset godina proizvodnja u stalnom porastu. Rast doseže kulminaciju 1966. godine kada je proizvedeno 6.395 tona bombonskih proizvoda što osigurava Kanditu zauzimanje primata u bombonskoj branši.

Novo postrojenje godišnjeg kapaciteta 6.000 t kakao proizvoda pušteno je u rad 1962. godine što je osiguralo Kanditu polet u smislu razvoja čokoladnog asortimana. Nakon toga tvornica je imala novih rekonstrukcija i povećanja kapaciteta.

U godinama koje slijede Kandit širi asortiman uvođenjem novih proizvodnih linija za proizvodnju punjene čokolade, pjenastih čokoladnih prutića i krem proizvoda.

Novija povijest[uredi | uredi kôd]

2009. godine u Kanditu je otvoren novi pogon s najsuvremenijom opremom za proizvodnju u sklopu postojeće tvornice. Tako se iz novih proizvodnih linija proizvode preliveni pjenasti proizvodi, praline i žele proizvodi.

IPK Kandit d.d.“ osniva novo društvo „Kandit d.o.o.“ za proizvodnju bombona i čokolade u kojem je 100%-tni vlasnik. S druge strane, IPK Kandit d.d. mijenja naziv u „Kandit Grupa d.d.

Širokobriješka tvrtka Mepas koja se bavi uvozom i distribucijom hrvatskih i stranih brandova u Bosnu i Hercegovinu, 2011. godine preuzima Kandit d.o.o. Mepas s Kandit Grupom sklapa Predugovor o prijenosu i preuzimanju poslovnih udjela kojim Mepas postaje 100%-tni vlasnik Kandita[1] a vrijednost transakcije iznosi šest milijuna eura.[1][2] Odmah nakon preuzimanja, Kandit je pristupio integraciji u Mepas Grupu.[2]

Novi vlasnik se obvezao da će zadržati 340 zaposlenih, dok nekretnine u kojima je tvornica poslovala ostaju dosadašnjim vlasnicima.[2]

Proizvodi[uredi | uredi kôd]

PROIZVODI

Čokolade

Bomboni

Prutići

Kandit dessert chef

Žele

Bombonijere

Prigodni asortiman

Izvori[uredi | uredi kôd]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]