Kapela sv. Filomene (Velika Gorica)

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje

Kapela sv. Filomene je rimokatolička građevina u mjestu i općini Velika Gorica, zaštićeno kulturno dobro.[1]

Opis dobra[uredi VE | uredi]

Kapela sv. Filomene nalazi se na gradskom groblju u Velikoj Gorici. Sagrađena je 1891. prema nacrtu arhitekta Koste Tomca. To je jednobrodna neogotička građevina tlocrtno u obliku latinskog križa s poligonalnom apsidom i dvije plitke bočne kapele te zvonikom u osi glavnog pročelja. Pročelja su ritmizirana kontraforima te prozorskim otvorima šiljastog nadvoja. Lađa je svođena križnim svodovima sa šiljastim pojasnicama čije su pete poduprte polukružnim konzolicama na bočnim zidovima, dok svetište ima križni svod sa šiljastim susvodnicama. U svetištu se nalazi jednostavna drvena menza dok prozorski otvori imaju recentno izvedene vitraje s prikazom sv. Filomene i kršćanskim simbolima. Kapela je u većini sačuvala svoje izvorne stilske karakteristike te je skladno smještena u središnjem dijelu velikogoričkoga groblja zbog čega ima arhitektonsku i ambijentalnu vrijednost.

Zaštita[uredi VE | uredi]

Pod oznakom Z-6253 zavedena je kao nepokretno kulturno dobro - pojedinačno, pravna statusa zaštićena kulturnog dobra, klasificirano kao "sakralna graditeljska baština". Nije pod UNESCO-vom zaštitom.[1]

Izvori[uredi VE | uredi]

  1. 1,0 1,1 Velika Gorica, Kapela sv. Filomene na gradskom groblju Ministarstvo kulture RH. Pristupljeno 15. srpnja 2020. Sadržaj preuzet uz dopusnicu.