Karakačani

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Karakačani
Karakačanka sa Pinda, Grčka, u traficionalnoj nošnji.
karakačanska koliba
Karakačanske ovce

Karakačani (Sarakačani), pastirski narod u području Bugarske (Stara Planina), Grčke i Makedonije. Danas ih je u Bugarskoj preostalo između 5,000 i 15,000, poglavito u području Slivena. Na području Grčke ima i također znatan broj a govore (prema jezikoslovcima) jezikom koji se klasificira među sjevernogrčke dijalekte.

Tradicionalni život Karakačana uništen je za vrijeme komunističkog režima. Posjedovali su velika stada konja i ovaca, poznata kratkorepa karakačanska ovca ([1]) crnog runa, koja se danas nalazi na pragu izumiranja, i koju su nekada vjerojatno uzgajali i Kucovlasi na područjima Balkanskog poluotoka. Od mlijeka ove ovce Karakačani su proizvodili poznati kačkavalj, manur i 'beli mekani sir' , a smatra se da su oni i prenesli tehniku proizvodnje kačkavalja pastirima sa Stare Planine.

Druga poznata životinja koju su Karakačani držali bio je karakačanski pas, ovčar, sa kojima su svoja stada gonili tijekom ljeta na Staru planinu, a zimu provodili u mediteranskoj Trakiji i južnim obalama Crnog mora. Karakačani Bugarske i Grčke i danas se tradicionalno okupljaju na lokaciji Karandila u blizini Slivena.

Literatura[uredi | uredi kôd]

  • Zenja Pimpireva. Karakacanite v Balgaria. Ot nomadstvo kam usednalost. Sofia, 1995 /(Karakačani Bugarske. Od nomadskog do sjedilačkog života)/

Izvori[uredi | uredi kôd]

Unutarnje poveznice[uredi | uredi kôd]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]