Kastor i Polideuk

Izvor: Wikipedija
Dioskuri
na novčićima rimskoga cara Maksentija
Polideuk, rimska skulptura iz 4. st.

Kastor i Polideuk (grč. Κάστωρ, Kástôr; Πολυδεύκης, Polydeúkês) u grčkoj mitologiji blizanci su, Ledini sinovi te Helenina i Klitemnestrina braća. Poznati su i kao Dioskuri (Διόσκουροι, Dióskouroi).

Etimologija[uredi | uredi kôd]

Kastorovo grčko ime znači "dabar", a Polideukovo "vrlo drag". Njihovo zajedničko ime Dioskuri u prijevodu sa starogrčkog označava božje (Zeusove) sinove.

Grčka mitologija[uredi | uredi kôd]

Rođenje[uredi | uredi kôd]

Zovu se Dioskuri da bi se označilo da su Zeusovi sinovi. Ima više legenda o njihovu porijeklu, uključujući i porijeklo njihovih sestara, a najpoznatija je ona po kojoj se Zeus prerušio u labuda i zaveo Ledu, koja je zatim snijela dva jaja iz kojih su se izlegla njih dvojica. Druga inačica mita donosi da im je Ledin smrtni muž Tindar bio otac.

Peter Paul Rubens: Otmica Leukipovih kćeri

Po nekim su pričama besmrtni kao bogovi, po drugima (Ilijada) smrtnici. Jedino što je stalno u svim inačicama jest da ako je jedan besmrtan, to je Polideuk. U Homerovoj Ilijadi Helena gleda sa zidina Troje i pita se zašto ne vidi braću među Ahejcima. Homer zatim govori da su obojica već mrtvi i pokopani u Lakedemonu, svojoj domovini, a to pak govori da su bili smrtni.

Život[uredi | uredi kôd]

Kad su Tezej i Pirit oteli njihovu sestru Helenu, Kastor i Polideuk spasili su je i oteli Tezejevu majku Etru da bi se osvetili. Također su se pridružili Jazonu i Argonautima na njihovu putovanju na kojem je Polideuk ubio kralja Amika u šakačkom meču. Naime, Polideuk je bio dobar šakač, a Kastor jahač.

Kad je kraljica Astidameja uvrijedila Peleja, blizanci su mu pomogli razrušivši njezin grad Iolkos (grč. Ιωλκός, Iôlkós) u Tesaliji.

Kastor i Polideuk oteli su i oženili Febu i Hileiru, Leukipove kćeri. Ida i Linkej, Leukipovi nećaci, ubili su potom Kastora. Polideuku je Zeus dao besmrtnost koju je on potom molio za svoga brata Kastora. To ide u korist tvrdnje da je Polideuk bio Zeusov sin, a da je Kastor bio Tindarov. Na posljetku su braća uznesena na Olimp.

Hram Dioskura na rimskome forumu

Rimska mitologija[uredi | uredi kôd]

Rimska mitologija odaje mnogo veće poštovanje Kastoru (Castore). Latinsko Polideukovo ime glasi Poluks (Pollux).

Njihov se dan slavio 15. srpnja, a hram im je stajao na rimskom forumu.

Zviježđa[uredi | uredi kôd]

Zviježđe Blizanaca (Gemini) predstavlja njih dvojicu, pa se njegove dvije najsvjetlije zvijezde zovu Kastor i Poluks (α i β Geminorum). Drevni ih izvori vežu i uz jutarnju i večernju zvijezdu.

Literatura[uredi | uredi kôd]


Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Logotip Zajedničkog poslužitelja
Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Kastor i Polideuk