Katedrala sv. Jurja u Lavovu

Ova je stranica stvorena ili dopunjena u okviru WikiProjekta kršćanstvo. Kliknite ovdje za više informacija.
Izvor: Wikipedija

Katedrala sv. Jurja u Lavovu

Katedrala svetog Jurja (ukrajinski: Собор святого Юра), smještena je u Lavovu u Ukrajini. To je katedrala u barokno-rokoko stilu koja je sjedište nadbiskupa Lavovske nadbiskupije (bizantskog obreda u zajedništvu sa Svetom Stolicom).

Godine 1280. na brdu svetog Jurja nalazila se crkva, budući da je posjed bio dio Galičko-Volinjskog Kraljevstva. Nakon što je Kazimir od Poljske uništio crkvu i utvrdu u kojoj se nalazila, sagrađena je bazilika za lokalnu pravoslavnu crkvu. U srpnju 1700. potpisan je ugovor o ujedinjenju između Lavovske biskupije i Svete Stolice, proglašavajući lavovskog biskupa Josefa Sjoemljanskog članom Brestske crkvene unije.

Gradnja sadašnje katedrale datira od 1746. do 1762 godine. Kada se sjedište mitropolita prenijelo u Lavov, postala je glavna crkva ukrajinskih grkokatolika.

Katedrala Svetog Jurja, koju je sagradio arhitekt Bernard Meretyn, odražava i zapadnjačke utjecaje i ukrajinsku baroknu arhitekturu. Kipovi svetog Jurja, pape Lava I. i svetog Atanazija iznad ulaza, djelo su kipara Johanna Georga Pinsela. Najvažnija relikvija je čudotvorna ikona Majke Božje iz 17. stoljeća. U crkvi se nalaze i grobnice grkokatoličkih kardinala, uključujući i Josifa Slipija. Sveukupno je taj herojski prelat u zatvorima i gulazima nedužan proveo 18 godina.[1]

Katedrala svetog Jurja upisana je u Nacionalni registar spomenika Ukrajine.

Uz katedralu nalazi se još jedan zvonik, barokna metropolitanska palača, kaptol i unutarnji vrt.

Galerija[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]