Katolička Crkva u Albaniji

Izvor: Wikipedija
Zemljopisna razdbioba katolika u Albaniji oko 1900. godine.

Katolička Crkva u Albaniji je kršćanska vjerska zajednica u Albaniji u punom zajedništvu s papom, trenutno Franjom (stanje 17. listopada 2016.).

Povijest[uredi | uredi kôd]

Kršćanstvo u Albaniji datira gotovo od apostolskih vremena ranog kršćanstva. Počeci katoličanstva u Albaniji sežu još od prije velike podjele. Već do vremena velike podjele, pokazalo se da je katoličanstvu je bio izložen sjeverni i dio zapadnog, priobalnog dijela zemlje. Pravoslavlju je bio izložen južni i istočni dio. Albanija je nekad bila većinski katolička zemlja.[1]

Odnose su promijenila makedonska, bugarska, zatim srpska i bizantska osvajanja u korist pravoslavlja. Mletačka osvajanja išla su na ruku katoličanstvu. Osmanska osvajanja za posljedicu su imala islamizaciju kršćana, a osobite su gubitke imali katolički kršćani, za razliku od pravoslavnih kojih je sustav milleta zaštitio i omogućio im status države u državi.

Pod komunizmom vjera je bila metom progona, a katolici su bili pod iznimnim pritiskom. Sve džamije i crkve zatvorene su 1967., a sloboda ispovijedanja vjere omogućena je tek studenoga 1990. godine.[2] Rezultat komunističkih progona je da je katolicizam u komunističkom progonu doživio pravo satrvenje.

Danas je Albanija većinski muslimanska zemlja. Radi širenja islama u Albaniju dolaze Arapi sa svojim donacijama, džamijama i medresama. Za pomoći oporavku katoličanstva, sa Zapada su brojne katoličke zajednice sa Zapada otvorile svoje misije. Napuštanje komunističkog mračnog doba još uvijek nije omogućilo potpuni oporavak katolicizma. U dobu liberalizma stanovništvo odlazi na Zapad, osobito katolici, kao što zapadnjaci sele još zapadnije.[1]

Kroz povijest nerijetko su biskupi i apostolski administratori u Albaniji bili Hrvati.[3]


Broj vjernika[uredi | uredi kôd]

Podatci koje navodi CIA za 2011. godinu govore o 10% rimokatolika u Albaniji.[2]

Crkvena upravna organizacija[uredi | uredi kôd]

Albanijom se prostire nekoliko biskupija, od kojih je nekoliko naslovnih.

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Na Zajedničkom poslužitelju postoje datoteke vezane uz: Zemljovidi katoličkih dijeceza u Albaniji

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. a b Trebinjsko-mrkanjska biskupijaInačica izvorne stranice arhivirana 14. veljače 2021. Pohod Crkvi u Albaniji 11. lipnja 2008. (pristupljeno 19. srpnja 2017.)
  2. a b (eng.) CIAInačica izvorne stranice arhivirana 24. prosinca 2018. The World Factbook — Central Intelligence Agency - Field listing: Religions (pristupljeno 17. listopada 2016.)
  3. (eng.) Catholic-Hierarchy Catholic Church in Albania (vidi podstranice)(pristupljeno 17. listopada 2016.)
Logotip Zajedničkog poslužitelja
Na Zajedničkom poslužitelju postoje datoteke vezane uz: Rimokatolička Crkva u Albaniji
Logotip Zajedničkog poslužitelja
Na Zajedničkom poslužitelju postoje datoteke vezane uz: Katoličanstvo u Albaniji