Kikin servis za dostavljanje

Izvor: Wikipedija
Kikin servis za dostavljanje
RedateljHayao Miyazaki
ProducentHayao Miyazaki
Toru Hara
ScenaristRoman:
Eiko Kadono
Scenarij:
Hayao Miyazaki
Glavne ulogeMinami Takayama
Rei Sakuma
GlazbaJoe Hisaishi
SnimateljShigeo Sugimura
MontažaTakeshi Seyama
DistributerToei Company (Japan)
Buena Vista International (svijet)
Godina izdanja1989.
Trajanje103 min.
Država Japan
Jezikjapanski
Proračun$6,927,244
Profil na IMDb-u
Portal o filmu

Kikin servis za dostavljanje (jap. Majo no takkyubin) je japanski anime dječji film fantastike iz 1989. kojeg je režirao Hayao Miyazaki, kojemu je to peti dugometražni animirani film.

Radnja[uredi | uredi kôd]

U nekom izmišljenom svijetu živi 13-godišnja djevojčica-vještica Kiki, čija je jedina moć sposobnost letenja na metli. Na svoj 13. rođendan mora, po tradiciji vještica, otići u neki udaljeni grad i tamo samostalno živjeti godinu dana vježbajući pri tome svoje vještičje sposobnosti. Vesela Kiki bez oklijevanja uzima metlu za letenje i svoju mačku Jiji koja može govoriti, oprosti se s roditeljima te napusti svoj dom jedne večeri. Nakon dugog leta stigne u jedan grad na obali i odluči tamo živjeti. Nakon početnih neugodnosti, nalazi smještaj u jednoj pekari i otvara svoj servis za dostavu po kućama. Usprkos početnim neslaganjima, sprijatelji se s dječakom Tombom. Jednog dana Kiki izgubi sposobnost komuniciranja s mačkom Jiji te sposobnost letenja na metli. Stoga padne u depresiju. Ipak, kada Tombi bude ugrožen život, Kiki uspije povratiti svoje sposobnosti, spasi ga i nastavlja sretno živjeti.

Glasovi[uredi | uredi kôd]

Nagrade[uredi | uredi kôd]

  • Osvojen Kinema Junpo Award (najbolji japanski redatelj Hayao Miyazaki).
  • Osvojen Mainichi Film Concours (najbolji animirani film).
  • Osvojena nagrada Japanske akademije (najpopularniji film).

Zanimljivosti[uredi | uredi kôd]

  • Koncept u kojem se mlada djevojka vještica teško snalazi u modernom svijetu i ima prijatelja mačku koja govori se kasnije kopirala u nekim filmovima i serijama, npr. u "Sabrini, maloj vještici."
  • Kada junakinja Kiki s metlom stigne u grad biva u jednoj sceni skoro udarena od autobusa koji ima naslov "Ghibli", što je naziv studija u kojem radi Miyazaki.
  • Miyazaki je inspiraciju za dizajn grada u kojem stigne Kiki dobio u Švedskoj, gdje je s ekipom obišao grad Stockholm.
  • Film je dva puta izdan u SAD-u na DVD-u, 1998. i 2003.

Kritike[uredi | uredi kôd]

"Kiki's Delivery Service" je topla i nježna priča koja sa simbolima govori o temama odrastanja i promjenama u životu a jedan od najzanimljivijih aspekata filma je njegovo prigušeno bavljenje Kikinim ulaskom u adolescenciju. Tako je kritičar Raphael See na siteu Themanime.org napisao: "I još jedan klasik anime velikana Hayaa Miyazakija. Makar Kiki nema toliko akcije kao Laputa i ne posjeduje takvu grandioznost Nausikaje, ipak uspijeva ponuditi nešto za svakoga. To je šarmantna kriška života sa zdravim dodirom stare Miyazakijeve čarolije...Umjesto neke priče o spašavanju i pustolovini, dobivamo dragocjen pogled u život mlade djevojke koja se uči samopouzdanja i snalaženja u svakodnevnom životu. I kao svaka Miyazakijeva djevojka, Kiki je osoba za koju navijamo, a posjeduje i nevinost i šarm djeteta koje još nije izgubilo idealistički pogled na svijet". Na siteu Animeacdemy.com Kain je također hvalio film: "Nikada nisam odbio anime studija Ghibli i ne namjeravam to učiniti ni sada. Kupite i uživajte u ovom filmu!"

U svojoj recenziji filma kritičar James O'Ehley je napisao: "S toliko puno zlonamjernih i neugodnih ostvarenja koja plutaju po modernoj kulturi, nešto tako dobroćudno kao ovo zbilja djeluje kao pravo iznenađenje". Walter Chaw je komentirao: "Označen je gorko-slatkom kvalitetom koja prati priču koja prelazi od roditelja koji gube dijete preko adolescencije sve do tog djeteta koje pronalazi i gubi svoju prvu ljubav u stranom gradu" dok je Jeffrey M. Anderson jednostavno zaključio: "Jedan od najboljih animiranih filmova svih vremena".

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]