Laputa (1986.)

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži
Laputa
Naslov izvornika Tenku no shiro Rapyuta
Redatelj Hayao Miyazaki
Scenarist Hayao Miyazaki
Godina izdanja 1986.
Trajanje 124 minuta
Država Japan
Jezik Japanski
Applications-multimedia.svg Portal o filmu

Laputa (jap. Tenku no shiro Rapyuta) je anime film fantastike iz 1986. kojeg je režirao Hayao Miyazaki. To je Miyazakijev treći dugometražni animirani film.

Filmska ekipa[uredi VE | uredi]

Režija: Hayao Miyazaki

Glasovi: Keiko Yokozawa (Sheeta), Mayumi Tanaka (Pazu), Kotoe Hatsui (Dola), Minori Terada (Muska) i drugi.

Radnja[uredi VE | uredi]

Djevojčica Sheeta je u bijegu od gusara koje predvodi njihova majka Dola. Oni kane ukrasti njen dragulj koji navodno pokazuje lokaciju mističnog letećeg grada Lapute u kojem je skriveno blago. Kada gusari napadnu cepelin u kojem je putovala Sheeta, ova skoči van kroz prozor ali ju od teškog pada spriječe moči njenog dragulja koji joj uspori pad.

Pazu je 10-godišnji dječak koji živi u naselju koje živi od kopanja lokalnih rudnika. Sheeta se poput pera spusti upravo ispred njega i on ju odluči sakriti u svojem domu od gusara. Kada se negativci pojave u gradu Sheeta i Pazu pobjegnu. Ubrzo nailaze na novog negativca, Musku, koji također želi dragulj i koji zarobi Sheetu u svoj dvorac. Kada to čuju, gusari se predomisle te odluče pomoči Pazuu osloboditi Sheetu. Uspiju ju osloboditi te krenu u potragu za Laputom. Sheeta i Pazu se sa letjelicom spuste do jednog oblaka i slete na Laputu, ali se ispostavi da je ona prazni. Svi njeni stanovnici su već nestali, a jedino su ostali roboti koji uređuju vrt. Tada upada i Muska kako bi pronašao blago te opet kreće na Sheetu. Na kraju se Laputa raspadne, a Muska u njoj, dok se gusari, Sheeta i Pazu spase.

Nagrade[uredi VE | uredi]

  • Osvojena nagrada Mainichi Film Concours (najbolji film).
  • Osvojeno 8. mjesto u anketi Kinema Junpo.

Zanimljivosti[uredi VE | uredi]

Kritike[uredi VE | uredi]

"Laputa" je nastala u mladoj i najplodnijoj fazi karijere Miyazakija. Radi se o, uvjetno rečeno, dječjem pustolovnom filmu, ali koji sa lakoćom zabavlja i odrasle te je pun života, humora, emocija, ambicioznosti i autorovog lajtmotiva prijateljstva i humanosti (obrat u kojem Dola, majka i vođa gusara, prestane biti Sheetin neprijatelj te joj odluči pomoći). Ritam i stil gegova minuciozno je gradiran (duhovita sekvenca u kojoj se dva snažna čovjeka, gusar i seljak, odluče sukobiti pa jedno drugom pokazuju svoju snagu kidajući si odjeću naprezanjem svojih mišića), ne dopuštajući priči da joj se umanji ozbiljna dramturška okosnica, a svi likovi su izvrsno portretirani i uklopljeni u funkciji priče.

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]