Laputa (1986.)

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Laputa
Naslov izvornika Tenku no shiro Rapyuta
Redatelj Hayao Miyazaki
Scenarist Hayao Miyazaki
Godina izdanja 1986.
Trajanje 124 minuta
Država Japan
Jezik Japanski
Applications-multimedia.svg Portal o filmu

Laputa (jap. Tenku no shiro Rapyuta) je anime film fantastike iz 1986. kojeg je režirao Hayao Miyazaki. To je Miyazakijev treći dugometražni animirani film.

Filmska ekipa[uredi VE | uredi]

Režija: Hayao Miyazaki

Glasovi: Keiko Yokozawa (Sheeta), Mayumi Tanaka (Pazu), Kotoe Hatsui (Dola), Minori Terada (Muska) i drugi.

Radnja[uredi VE | uredi]

Djevojčica Sheeta je u bijegu od gusara koje predvodi njihova majka Dola. Oni kane ukrasti njen dragulj koji navodno pokazuje lokaciju mističnog letećeg grada Lapute u kojem je skriveno blago. Kada gusari napadnu cepelin u kojem je putovala Sheeta, ova skoči van kroz prozor ali ju od teškog pada spriječe moči njenog dragulja koji joj uspori pad.

Pazu je 10-godišnji dječak koji živi u naselju koje živi od kopanja lokalnih rudnika. Sheeta se poput pera spusti upravo ispred njega i on ju odluči sakriti u svojem domu od gusara. Kada se negativci pojave u gradu Sheeta i Pazu pobjegnu. Ubrzo nailaze na novog negativca, Musku, koji također želi dragulj i koji zarobi Sheetu u svoj dvorac. Kada to čuju, gusari se predomisle te odluče pomoči Pazuu osloboditi Sheetu. Uspiju ju osloboditi te krenu u potragu za Laputom. Sheeta i Pazu se sa letjelicom spuste do jednog oblaka i slete na Laputu, ali se ispostavi da je ona prazni. Svi njeni stanovnici su već nestali, a jedino su ostali roboti koji uređuju vrt. Tada upada i Muska kako bi pronašao blago te opet kreće na Sheetu. Na kraju se Laputa raspadne, a Muska u njoj, dok se gusari, Sheeta i Pazu spase.

Nagrade[uredi VE | uredi]

  • Osvojena nagrada Mainichi Film Concours (najbolji film).
  • Osvojeno 8. mjesto u anketi Kinema Junpo.

Zanimljivosti[uredi VE | uredi]

Kritike[uredi VE | uredi]

"Laputa" je nastala u mladoj i najplodnijoj fazi karijere Miyazakija. Radi se o, uvjetno rečeno, dječjem pustolovnom filmu, ali koji sa lakoćom zabavlja i odrasle te je pun života, humora, emocija, ambicioznosti i autorovog lajtmotiva prijateljstva i humanosti (obrat u kojem Dola, majka i vođa gusara, prestane biti Sheetin neprijatelj te joj odluči pomoći). Ritam i stil gegova minuciozno je gradiran (duhovita sekvenca u kojoj se dva snažna čovjeka, gusar i seljak, odluče sukobiti pa jedno drugom pokazuju svoju snagu kidajući si odjeću naprezanjem svojih mišića), ne dopuštajući priči da joj se umanji ozbiljna dramturška okosnica, a svi likovi su izvrsno portretirani i uklopljeni u funkciji priče.

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]