Porco Rosso

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Porco Rosso
Porco rosso.jpg
Naslov izvornika Kurenai no Buta
Redatelj Hayao Miyazaki
Producent Toshio Suzuki
Scenarist Hayao Miyazaki
Glavne uloge Shūichirō Moriyama
Tokiko Kato
Akemi Okamura
Glazba Joe Hisaishi
Snimatelj Atsushi Okui
Montaža Takeshi Seyama
Distributer Buena Vista Home Video
Godina izdanja 1992.
Trajanje 94 min.
Država Flag of Japan.svg Japan
Jezik japanski
IMDB Logo 2016.svg Profil na IMDb-u
Applications-multimedia.svg Portal o filmu

Porco Rosso (jap. Kurenai no Buta) je japanski pustolovno fantastični anime film iz 1992. Njegov redatelj je Hayao Miyazaki.

Filmska ekipa[uredi VE | uredi]

Režija: Hayao Miyazaki

Glasovi: Shuichiro Moriyama (Porco Rosso), Akemi Okamura (Fio), Akio Otsuka (Donald Curtis), Tokkiko Kato (Madam Gina) i drugi.

Radnja[uredi VE | uredi]

Italija, 1920-ih. Porco Rosso je neka vrsta pilota-policajca čiji je zadatak boriti se protiv gusara koji napadaju brodove po Jadranskom moru. Međutim, on nije običan čovjek nego osoba koja ima glavu svinje. Njegovo pravo ime je Marco i jednom je bio normalna osoba sa ljudskom glavom ali se je transformirao nakon što se borio kao vojnik u 1. svjetskom ratu. Porco je zaljubljen u Ginu koja vodi klub za pilote negdje na obali (vjerojatno kraj Rijeke, kako se sugerira u Mangi) te koja je već imala tri supruga koja su poginula u ratu.

Fašisti su preuzeli vlast u Italiji što razočara Porca koji je humanist i ljevičar. No njegov neprijatelj je i šminkerski pilot Donald Curtis koji je pucao i oborio njegov avion na zahtjev gusara. Kako bi popravio avion, Porco kreće u Milano kod svojeg prijatelja, mehaničara Piccola, čija kćerka Fio odluči pobjeći sa njim od Talijanske policije. Kada se ona i Porco vrate na njegov tajni otok bivaju napadnuti od gusara. No Fio ih uspije nagovoriti na okladu; ako Porco u dvoboju pobijedi Donalda, pustiti će ih, ako ne, ona će se udati za Curtisa. Porco smatra da to nije dobra ideja, ali pristane. Porco uspjeva pobijediti u dvoboju, ali ga odmah nakon toga napada zračna mornarica. On ostavlja Fio s Ginom i odvlači ih. Film završava sa Fio koja prepričava kako su se ona i Gina sprijateljile i sugerira da se Porco kasnije vratio Gini.

Nagrade[uredi VE | uredi]

  • Osvojena nagrada Manichi Film Concours (najbolji film, glazba).

Kritike[uredi VE | uredi]

Miyazakijev opus može se podijeliti na dvije kategorije - na ostvarenja za odrasle i na ostvarenja za djecu i mladež. "Porco Rosso" spada u ovu drugu kategoriju, no to ne znači da se ne radi o vještom, oštroumnom pa čak i pomalo subverzivnom komadu animea. Najzanimljivije poruke u nježnoj i pitkoj priči su one koje krititzitaju Fašizam i pojavu nacionalizma u Italiji početkom 20. stoljeća (glavni junak Porco Rosso, čovjek-svinja, jedan je od ironično najhumanijih likova koji odbija ideologiju mržnje koju servira Fašizam, dok su mnogi ostali likovi, koji su po naličju pravi ljudi, zapravo imaju vrlo neljudske stavove). U tom smislu Porcova transformacija u čovjeka-svinju nakon što je postao vojnik u 1. svjetskom ratu ima podudarnih točaka sa "Metarmofozom" Franza Kafke. Simbolična radnja je usprkos tome pak vrlo vedra i ima obilje humora ali joj ipak nedostaju jasnije poante.

"Porco Rosso" će biti jednako zanimljiv i Talijanima i Hrvatima jer se radnja odigrava na Jadranskom moru, dok se u Mangi čak i spominja da se Ginin klub nalazi u blizini grada Rijeke. Tako je kritičar Gatts na siteu Animeacademy.com u svojoj recenziji napisao: "Od svih Miyazakijevih ostvarenja, Porco Rosso je s lakoćom moj favorit. Taj film je kombinacija zanimljivh likova i fantastične prezentacije. Lako je biti skeptičan oko filma čiji je protagonist pilot-svinja, ali svaki anime obožavatelj zaslužuje vidjeti ovaj film" dok je Kain komentirao: "Lik Porca Rossa je simbol za praktički svakog sredovječnog čovjeka i vrlo je zanimljiva studija; njegov bijedni, gorki pogled na život pomaže filmu dati nepredvidljivu koru. No, zašto svinja? Njegova misteriozna, frustrirajuća prošlost puna izgubljenih prijatelja i neuzvraćene ljubavi mu je oduzelo svaku iluziju o njemu i humanosti, te je tako postao svinja kako bi pobjegao od nevolja".

Raphael See je na siteu THEM anime.org također hvalio film: "Porco Rosso" bi mogao biti najpodcijenjeniji Miyazakijev anime film do ovog trenutka. Tu ima dobre pustolovine, naravno, ali u srcu film se gleda manje kao akcijski film a više kao lagana psihološka studija o konceptu lojalnosti, dobrote i ljubavi...ovo je jedan anime koji će postajati sve bolji i bolji što ćete ga više gledati".

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]