Moj susjed Totoro

Izvor: Wikipedija
Moj susjed Totoro
Naslov izvornika
Tonari no Totoro
RedateljHayao Miyazaki
ProducentToru Hara
ScenaristHayao Miyazaki
Glavne ulogeNoriko Hidaka
Chika Sakamoto
GlazbaJoe Hisaishi
SnimateljHisao Shirai
MontažaTakeshi Seyama
DistributerToho (Japan)
Disney (SAD)
Godina izdanja1988.
Trajanje86 min.
Država Japan
Jezikjapanski
Profil na IMDb-u
Portal o filmu

Moj Susjed Totoro (jap. Tonari no Totoro) je dječji anime film fantastike iz 1988. godine koji je režirao Hayao Miyazaki, a kojemu je to četvrti animirani dugometražni film.

Filmska ekipa[uredi | uredi kôd]

Režija: Hayao Miyazaki

Glasovi: Noriko Hidaka (Satsuki), Chika Sakamoto (Mei), Shigesato Itoi (Tatsuo Kusakabe) i drugi.

Radnja[uredi | uredi kôd]

Otac i njegove dvije mlade kćerke, Satsuki i Mei, su se preselili u novu kuću negdje u prirodi kako bi bili blizu njihove majke koja boluje od tuberkoloze u lokalnoj bolnici. Nova kuća izgleda normalno, no djevojčice su u njoj primijetili neobična mala bića nalik na pauke. Kasnije otkrivaju još neobičnije biće u šumi, divovsko mačkoliko stvorenje koje nazovu Totoro. To ispričaju njihovom ocu koji im sve povjeruje. Djevojčice se sprijatelje s Totorom koji ih poveze u autobusu nalik na mačku. Kada posjet bolnici biva otkazan Mei odluči sama otići tamo ali nestane pa se Satsuki i otac prestraše i krenu u potragu. Opet se pojavi Totoro i pomogne Satsuki pronaći Mei, te ih odvede do bolnice njihove majke.

Nagrade[uredi | uredi kôd]

  • Osvojen Kinema Junpo Award (najbolji film, najbolji japanski film).
  • Osvojen Mainichi Film Concours (najbolji film).

Zanimljivosti[uredi | uredi kôd]

  • Neobično biće Totoro je nakon ovog filma postalo zaštitni znak studija Ghibli.
  • Miyazaki je izjavio da se priča zapravo temelji na njegovom vlastitim djetinjstvu, kada je njegova majka oboljela i morala u bolnicu.

Kritike[uredi | uredi kôd]

U šarenom opusu Miyazakija dosljedno se uklapa i nježan dječji animirani film "Moj susjed Totoro" koji putem simbola i alegorija portretira bijeg djece od problema svakodnevnog života ( bolesna majka ) u svijet mašte. Kao i kod većine njegovih filmova, i u ovom su glavni junaci ženski likovi, djevojčice Satsuki i Mei, ali i neobična bića iz fantazije, u ovom slučaju divovsko mačkoliko biće Totoro. Pitka, minimalistička priča puna osebujnog humora mnoge je kritičare oduševila, no bilo je i onih kojima se cjelina činila prelabava i koji su kritizirali kako je Miyazaki u svojoj namjeri da snimi dječji film zaboravio na oštrinu i vještinu te da je na kraju dobio upravo to - samo jedan film za djecu.

Na siteu Animeacademy.com kritičar Keitaro je u svojoj recenziji napisao: "Totoro nije savršen. Da, priča je zabavna a animacija je vrhunska, no prosječan anime obožavatelj koji je naviknut na gledanje akcijskih scena će vjerojatno smatrati da je film previše djetinjast. U srži, ja sam imao dojam da gledam Disneyev film. Da li vam se to sviđa ili ne, morate odlučiti ako hoćete pogledati ovaj film".

Raphael See je na siteu Themanime.org napisao: "Izgleda da je glavna poanta ovog filma da nas jednostavno uvuče u svoj čarobni i maštoviti svijet... Zapravo, ako ste u volji da pogledate nešto zbog čega ćete se osjećati ugodno, pokupite obavezno ovaj film. Sjedio sam s osmijehom na licu tijekom cijelog filma, a osmijeh nije prestao ni satima nakon što je ovaj anime završio. Miyazaki je opet uspio, a Moj susjed Totoro je pobjednička kombinacija".

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]