Kletus von Pichler

Izvor: Wikipedija
Kletus von Pichler
Opći životopisni podatci
Datum rođenja 6. travnja 1864.
Mjesto rođenja Güns, Austrijsko Carstvo
Datum smrti 18. listopada 1928.
Mjesto smrti Hall in Tirol, Austrija
Opis vojnoga službovanja
Čin Podmaršal
Ratovi Prvi svjetski rat
Važnije bitke Galicijska bitka
Tirolska ofenziva
Vojska Austro-Ugarska
Rod vojske kopnena
Zapovijedao načelnik stožera 11. armije

Kletus von Pichler (Güns, 6. travnja 1864.Hall in Tirol, 18. listopada 1928.) je bio austrougarski general i vojni zapovjednik. Tijekom Prvog svjetskog rata zapovijedao je 59. pješačkom divizijom, te obnašao dužnost načelnika stožera 11. armije na Istočnom i Talijanskom bojištu.

Vojna karijera[uredi | uredi kôd]

Kletus von Pichler je rođen 6. travnja 1864. u Günsu. Vojnu naobrazbu dobiva pohađajući Terezijansku vojnu akademiju, nakon čega s činom poručnika služi u 7. lovačkoj bojnoj. Godine 1905. promaknut je u čin bojnika, nakon čega služi u stožeru XIV. korpusa gdje obnaša razne dužnosti unaprijeđujući obranu Tirola. U studenom 1907. postaje načelnikom stožera XIV. korpusa, dok je iduće, 1908. godine, promaknut u čin potpukovnika. Dužnost načelnika XIV. korpusa obnaša do prosinca 1913. kada je imenovan zapovjednikom 7. pješačke brigade na čijem čelu dočekuje i početak Prvog svjetskog rata. Mjesec dana prije tog imenovanja, u studenom, unaprijeđen je u čin general bojnika.

Prvi svjetski rat[uredi | uredi kôd]

Na početku Prvog svjetskog rata 7. pješačka brigada kojom je zapovijedao Pichler nalazila se na Istočnom bojištu u sastavu 4. pješačke divizije kojom je zapovijedao Rudolf Stöger-Steiner. Zapovijedajući 7. pješakom brigadom sudjeluje u Galicijskoj bitci. U svibnju 1915. Pichler je imenovan načelnikom stožera Zemaljske obrane Tirola kojom je zapovijedao Viktor Dankl. Navedenu dužnost obnaša do ožujka 1916. kada postaje načelnikom stožera novoformirane 11. armije. U svojstvu načelnika stožera 11. armije Pichler sudjeluje u planiranju Tirolske ofenzive. U svibnju 1916. promaknut je u čin podmaršala. Nakon što je ofenziva pretrpjela neuspjeh, smijenjen je s položaja načelnika stožera 11. armije, nakon čega u kolovozu postaje zapovjednikom V. okruga koju dužnost obnaša do studenog 1916. godine. U svibnju 1917. imenovan je zapovjednikom 59. pješačke divizije koja se nalazila na Istočnom bojištu u sastavu 7. armije. Navedenom divizijom zapovijeda sve do kraja rata.

Poslije rata[uredi | uredi kôd]

Nakon završetka rata Pichler je s 1. siječnjem 1919. umirovljen. Preminuo je 18. listopada 1928. u 65. godini života u Hall in Tirolu.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

(njem.) Kletus von Pichler na stranici Biographien.ac.at
(češ.) Kletus von Pichler na stranici Valka.cz