Klub Močvara

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Radovi u tijeku!
Vienna Convention road sign Aa-16-V3.svg

Jedan vrijedni suradnik upravo radi na ovom članku!
Mole se ostali suradnici da NE UREĐUJU članak dok je ova obavijest prisutna.
Koristite stranicu za razgovor ako imate komentare i pitanja u vezi s člankom.
Kada radovi budu gotovi predložak će ukloniti suradnik koji ga je postavio na članak!
Predložak može svatko ukloniti ako 3 sata nije bilo promjena u članku i njegovoj stranici za razgovor.

Logotip Kluba Močvara

Močvara je klub neprofitne udruge građana Udruženja za razvoj kulture ”URK”, a otvoren je 1999. godine u Runjaninovoj ulici u Zagrebu. Od 2000. do danas djeluje u bivšoj tvornici Jedinstvo u kvartu Trnje uz obalu rijeke Save. Program Močvare sastoji se od koncerata, glazbenih slušaonica, izložbi, kazališnih predstava, filmskih i književnih programa te radionica.[1]

Povijest prostora[uredi | uredi kôd]

Godine 1966. u ovom prostoru je otvoren Institut za procesnu tehniku kao podružnica Omladinske tvornice Jedinstvo. Nakon raspada Sovjetskog Saveza početkom 1990-ih i smanjenja narudžbi te drugih otegotnih uvjeta poslovanja (carinskih ograničenja, otežane naplate isporučenih dobara te razdvajanja od čakovečkog Metalca sredinom 1990.) Jedinstvo je poslovalo sa sve više poteškoća. Pretvorbu u dioničko društvo (1992. godine) i privatizaciju vlasništva (od 1998. do 2000. godine) pratio je smanjeni opseg posla i drastično smanjenje broja zaposlenika.[2] Krajem 90-ih godina 20. stoljeća prostor koji je bio tada pod upravom zagrebačkog Gradskog ureda za kulturu inicijalno se otvara gradskim kazalištima za skladištenje scenografija i ostalih materijala. Godine 1998. kazališna skupina Kufer postaje prvi dugotrajni korisnik s idejom da se u velikoj dvorani otvori kazalište namijenjeno mladim autorima i njihovim projektima. U prostoru djeluje i Pogon – Zagrebački centar za nezavisnu kulturu i mlade. To je ustanova u kulturi koju su krajem 2008. zajednički osnovali i kojom zajedno upravljaju Operacija grad i Grad Zagreb.

Udruga osnivač[uredi | uredi kôd]

Udruženje za razvoj kulture osnovano je 1995. godine u Zagrebu. 16. travnja 1999. godine udruga otvara klub Močvaru, preuredivši stari zapušteni diskont pića u Zagrebu, na adresi Runjaninova ulica 3.

Povijest kluba[uredi | uredi kôd]

Klub Močvara, ulaz, lipanj 2022.

Prije useljavanja u sadašnji prostor uz Trnjanski nasip, udruga je svoje programe organizirala u drugim gradskim prostorima - KSET-u, Rupi - klubu na Filozofskom fakultetu ili pak na livadama - kao što je bio festival na Ponikvama. Kao posebno važan navodi se prvi URK-ov klupski koncert u KSET-u 29. studenoga 1996. na kojem su svirali Šumski, Mance i poljski bend Ewa Braun, a plakat je napravio Igor Hofbauer, strip-autor čiji su plakati i programske knjižice vizualno najprepoznatljiviji dio Močvarina umjetničkog habitusa.[3]

Klub Močvara, Zagreb, sjeverna strana, lipanj 2022.

Glazbeni izvođači[uredi | uredi kôd]

U Močvari su nastupili razni poznati glazbeni sastavi kao što su Sick of It All, Dillinger Escape Plan itd.

Zanimljivosti[uredi | uredi kôd]

  • U prostoru bivše tvornice Jedinstvo djeluje i kazališni umjetnik Damir Bartol Indoš.
  • U blizini kluba nalazi se i Aleja skulptura na savskom nasipu koja je pokrenuta na inicijativu akademskog kipara Ratka Petrića.
  • Diskografska kuća Zvuk Močvare djelovala je 2002. i 2003. godine, no ubrzo se ugasila.[4]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Klub Močvara. www.mochvara.hr. Pristupljeno 10. siječnja 2022.
  2. Jedinstvo. tehnika.lzmk.hr. Pristupljeno 29. lipnja 2022.
  3. Jutarnji list - KLUB NEVIDLJIVE ZAGREBAČKE KULTURE Priča o Močvari priča je o tome kako smo preživjeli devedesete. www.jutarnji.hr. 21. travnja 2018. Pristupljeno 10. siječnja 2022.
  4. Emocije koje biznis ne može zamijeniti. abcdnk.hr. Pristupljeno 6. srpnja 2022.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]