Klub Močvara

Izvor: Wikipedija

Močvara je klub neprofitne udruge građana Udruženja za razvoj kulture ”URK”, a otvoren je 1999. godine u Runjaninovoj ulici u Zagrebu. Od 2000. do danas djeluje u bivšoj tvornici Jedinstvo u kvartu Trnje uz obalu rijeke Save. Program Močvare sastoji se od koncerata, glazbenih slušaonica, izložbi, kazališnih predstava, filmskih i književnih programa te radionica.[1]

Povijest prostora[uredi | uredi kôd]

Godine 1966. u ovom prostoru je otvoren Institut za procesnu tehniku kao podružnica Omladinske tvornice Jedinstvo. Nakon raspada Sovjetskog Saveza početkom 1990-ih i smanjenja narudžbi te drugih otegotnih uvjeta poslovanja (carinskih ograničenja, otežane naplate isporučenih dobara te razdvajanja od čakovečkog Metalca sredinom 1990.) Jedinstvo je poslovalo sa sve više poteškoća. Pretvorbu u dioničko društvo (1992. godine) i privatizaciju vlasništva (od 1998. do 2000. godine) pratio je smanjeni opseg posla i drastično smanjenje broja zaposlenika.[2] Krajem 90-ih godina 20. stoljeća prostor koji je bio tada pod upravom zagrebačkog Gradskog ureda za kulturu inicijalno se otvara gradskim kazalištima za skladištenje scenografija i ostalih materijala. Godine 1998. kazališna skupina Kufer postaje prvi dugotrajni korisnik s idejom da se u velikoj dvorani otvori kazalište namijenjeno mladim autorima i njihovim projektima. U prostoru djeluje i Pogon – Zagrebački centar za nezavisnu kulturu i mlade. To je ustanova u kulturi koju su krajem 2008. zajednički osnovali i kojom zajedno upravljaju Operacija grad i Grad Zagreb.

Udruga osnivač[uredi | uredi kôd]

Udruženje za razvoj kulture osnovano je 1995. godine u Zagrebu. 16. travnja 1999. godine udruga otvara klub Močvaru, preuredivši stari zapušteni diskont pića u Zagrebu, na adresi Runjaninova ulica 3. Na toj je lokaciji klub djelovao nekoliko mjeseci, a zatim je preseljen na sadašnju lokaciju.

Povijest kluba[uredi | uredi kôd]

Klub Močvara, ulaz, lipanj 2022.

Prije useljavanja u sadašnji prostor uz Trnjanski nasip, udruga je svoje programe organizirala u drugim gradskim prostorima - KSET-u, Rupi - klubu na Filozofskom fakultetu ili pak na livadama - kao što je bio festival na Ponikvama. Kao posebno važan navodi se prvi URK-ov klupski koncert u KSET-u 29. studenoga 1996. na kojem su svirali Šumski, Mance i poljski bend Ewa Braun, a plakat je napravio Igor Hofbauer, strip-autor čiji su plakati i programske knjižice vizualno najprepoznatljiviji dio Močvarina umjetničkog habitusa.[3]

Klub Močvara, Zagreb, sjeverna strana, lipanj 2022.

Glazbeni izvođači[uredi | uredi kôd]

U Močvari su nastupili razni poznati glazbeni sastavi kao što su Sick of It All, Dillinger Escape Plan itd.

Zanimljivosti[uredi | uredi kôd]

  • U prostoru bivše tvornice Jedinstvo djeluje i kazališni umjetnik Damir Bartol Indoš.
  • U blizini kluba nalazi se i Aleja skulptura na savskom nasipu koja je pokrenuta na inicijativu akademskog kipara Ratka Petrića.
  • Diskografska kuća Zvuk Močvare djelovala je 2002. i 2003. godine, no ubrzo se ugasila.[4]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Klub Močvara. www.mochvara.hr. Inačica izvorne stranice arhivirana 26. lipnja 2022. Pristupljeno 10. siječnja 2022.
  2. Jedinstvo. tehnika.lzmk.hr. Pristupljeno 29. lipnja 2022.
  3. Jutarnji list - KLUB NEVIDLJIVE ZAGREBAČKE KULTURE Priča o Močvari priča je o tome kako smo preživjeli devedesete. www.jutarnji.hr. 21. travnja 2018. Pristupljeno 10. siječnja 2022.
  4. Emocije koje biznis ne može zamijeniti. abcdnk.hr. Inačica izvorne stranice arhivirana 9. srpnja 2022. Pristupljeno 6. srpnja 2022.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]