Knjiga o džungli (1967.)

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži


Knjiga o džungli
Poster filma
Poster filma
Naslov izvornika The Jungle Book
Redatelj Wolfgang Reitherman
Producent Walt Disney
Scenarist Larry Clemmons
Ralph Wright
prema istoimenoj knjizi Rudyarda Kiplinga
Glavne uloge Phill Harris
Bruce Reitherman
Sebastian Cabot
George Sanders
Louis Prima
Glazba George Bruns
Studio Walt Disney Pictures
Godina izdanja 1967.
Trajanje 78 min.
Država Flag of the United States.svg SAD
Jezik engleski
Žanr animirani
Proračun 4 milijuna $ [1]
Zarada 205.8 milijuna $ [2]
Profil na IMDb-u
Portal o filmu


Knjiga o džungli (eng. The Jungle Book) je američki animirani film iz 1967. godine i 19. je film iz produkcije Disneyevog studija. Scenarij filma temelji se na istoimenoj knjizi nobelovca Rudyarda Kiplinga.

Glasovi[uredi VE | uredi]

Uloge Glas Vrsta životinje
Mowgli Bruce Reitherman Dječak
Baloo Phill Harris Medvjed
Bagheera Sebastian Cabot Crna pantera
Shere Kaan George Sanders Bengalski tigar
Kralj Louis Louis Prima Orangutan
Kaa Sterling Holloway Indijski piton
Zapovjedik Hathi James Patrick O'Malley Indijski slon

Radnja[uredi VE | uredi]

U indijskoj džungli pantera Bagheera, na obali rijeke, pronalazi u košari ljudsko dijete te ga odluči dati vučjoj obitelji da se za njega brinu. Dječak je dobio ime Mowgli. Jedne noći održan je skup svih vukova džungle, a vođa čopora, Akela, obavijestio je da se je Shere Kaan, bengalski tigar koji napada ljude, vratio u džunglu. Akela je predložio da se Mowgli vrati u ljudsko selo jer cijeli čopor nije dovoljno jak da se bori s tigrom. Bagheera se ponudi da dječaka vrati među ljude.

Već na početku Mowglija skoro pojede piton Kaa te upoznaje slonovsku patrolu na čelu sa zapovjednikom Hathijem, koji sve zaboravlja.

Nakon nekog vremena Mowgli se posvađa s panterom, jer želi ostati u džungli, te se odvoje svaki na svoju stranu. Mowgli tako lutajući naiđe na zabavnog medvjeda Balooa koji ga posvoji kao svoje mladunče te ga počne učiti tučnjavi i rikanju. Da bi Mowgliju pokazao kako se to radi, Baloo rikne te Bagheera misleći da je Mowgli u nevolji pojuri i shvati da je to Baloo. Baloo i Mowgli počnu hodati džunglom te na kraju završe u rijeci gdje majmuni otmu Mowglija, a Balooa onesposobe.

Majmuni dovedu Mowglija kod svog kralja, orangutana Louisa, koji s Mowglijem pregovora Mowglijevu mogućem ostanku u džungli ako mu on pokaže kako se pali vatra (što Mowgli ne zna). Baloo i Bagheera nakon borbe uspiju vratiti Mowglija i pobjeći.

Iste noći Bagheera nagovori Balooa da odvedu Mowglija u selo gdje je siguran od Shere Kaana. Sljedeće jutro Baloo pokuša objasniti Mowgliju da se mora vratiti u selo na što se dječak razljuti i ponovno pobjegne. Tražeći ga, Bagheera naiđe ponovno na slonovsku patrolu i zamoli slonove za pomoć. U blizini je bio i Shera Kaan koji je čuo sve o Mowglijevu lutanju džunglom te ga je odlučio potražti.

Mowgli se nađe u polupustinjskom djelu džungle gdje se upozna sa supovima koji ga pridobe u svoju malu grupu. Shere Kaan se pojavi i počne igrati skrivača s Mowglijem tako da mu da prednost sve dok ne nabroji do 10. No tigru se nije dalo čekati pa je presočio neke brojeve i napao Mowglija. Na sreću Baloo se nađe u blizini te uspori tigra dok dječak pobjegne. U međuvremenu počne grmljavina te grom ugari u jedno napušteno drvo koje se potom zapali. Baloo se sjeti da se Shere Kaan boji vatre te reče Mowgliju da zapaljenu granu zaveže oko tigrova repa. Mowgli to učini a tigar, čim je vidio vatru, pobjegne.

Mowgli, Baloo i bagheera potom naiđu na potok koji džunglu dijeli od jednoga sela te na obali potoka ugledaju djevojku koja je grabila vodu. Mowgli se odmah zaljubi na prvi pogled te s njom ode u selo. Baloou i Bagheeri na kraju je teško palo što je Mowgli otišao.

Nagrade[uredi VE | uredi]

Pjesma iz filma "The Bere Necessities" bila je nominirana za nagradu Oscar u kategoriji najbolje originalne pjesme.

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]

Izvori[uredi VE | uredi]

  1. Budžet pristupljeno 24. lipnja 2015
  2. Zarada pristupljeno 24. lipnja 2015