Kongregacija za ustanove posvećenog života i družbe apostolskog života

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Emblem of the Papacy SE.svg
Kongregacije
Kongregacija za nauk vjere
Kongregacija za bogoštovlje i sakramente
Kongregacija za evangelizaciju naroda
Kongregacija za kauze svetaca
Kongregacija za biskupe
Kongregacija za kler
Kongregacija za Istočne Crkve
Kongregacija za ustanove posvećenog života i družbe apostolskog života
Kongregacija za katolički odgoj

Kongregacija za ustanove posvećenog života i družbe apostolskog života je ogranak Rimske kurije koji se bavi pitanjima vjerskih zajednica.

Papa Siksto V. osnovao je kongregaciju 1586. godine. Godine 1908., papa Pio X. promijenio je ime u "Kongregacija za posvećene". Godine 1967. papa Pavao VI. promijenio je naziv u "Kongregacija za posvećene i sekularne institute". Papa Ivan Pavao II. dao je kongregaciji sadašnje ime: Kongregacija za ustanove posvećenog života i družbe apostolskog života.

Prvi tajnik (1908.) bio je belgijski prelat Henri Janssens.

Kongregacija za ustanove posvećenog života i družbe apostolskog života je crkveno tijelo koje nadzire skupine katoličkih vjernika, koji se sjedinjuju u vjerskoj zajednici. Ako se to dogodi bez redovničkoga zavjeta, takve zajednice nazivaju se zajednicom apostolskog života. Ako se to dogodi s polaganjem redovničkih zavjeta, nazivaju se Institutom posvećenog života.

Kongregacija također nadzire udruženja katoličkih laika koji se sjedinjuju u zajednici. Takvu zajednicu nazivamo sekularni institut. Također osigurava da se ove zajednice razvijaju prema uredbama utemeljitelja.

Prefekt kongregacije od 2011., brazilski je kardinal João Braz de Aviz.