Kontemplacija

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje

Kontemplacija (lat. contemplatio, contemplari: motriti, promatrati, kon- + templum: hram) u prvom redu znači razmišljanje, promatranje, razmatranje, duboko poniranje mislima u nešto. Misaoni proces koji nema potrebe za praktičnom realizacijom. Grčko podrijetlo izraza ('θεωρεω') znači “gledati neki prizor” ili religijski događaj.

Kršćanstvo[uredi | uredi kôd]

Iz kršćanske perspektive kontemplacija se pravilno promatra unutar konteksta molitve koja se shvaća kao pokret ljudskog srca u odgovoru na božansku inicijativu. Kršćanska kontemplativna osoba je ona koja živi s jednostavnom sviješću o Božjoj djelotvornoj prisutnosti u ljudskom životu, povijesti, svijetu i Crkvi.[1]


Budizam[uredi | uredi kôd]

U starijem budizmu svrha kontemplacije je stjecanje ispravnog uvida u stvarno stanje ljudskog bića, u nepostojanost svih stvari, uzroke patnje u vezanosti za prolazno, nepostojanje suštine i trajnosti u bilo kojem objekti vezanosti, iluzornosti pojedinačne osobnosti i tome slično. U kasnijem budizmu uvid u suštinsku prazninu sveg postojanja (šunjata), Budha prirodu, primordijalni um i viđenje stvari kakve jesu (dekonstrukcija konceptualnog verbalno-simboličnog metalnog filtriranja). U nekim ezoteričnim oblicima iako ostaju isti krajnji ciljevi postoje "koraci" u praksi koji uključuju kontemplacije raznih božanstava, jogističke prakse i slično. U budizmu čiste zemlje pak postoje religijsko-devocijske prakse nalik teističkim religijama (mantra, molitva, pojanje, kontemplacija deificiranih objekata štovanja i sl.)


Hinduizam[uredi | uredi kôd]

Hinduizam nije uobičajena religija jedinstvenog izvora već skup tek s par doktrina labavo povezanih i međusobno vrlo različitih tradicija. Stoga je nemoguće govoriti o kontemplaciji u globalu, nego samo o praksama pojedinih skupina unutar Hinduizma.

Bilješke[uredi | uredi kôd]

  1. Suvremena Katolička Enciklopedija Michael Glazier & Monika K Hellwig, 2005. str. 262

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Sestrinski projekti[uredi | uredi kôd]

Wiktionary-logo.svgPogledajte rječničku natuknicu kontemplacija u Wječniku, slobodnom rječniku.

Mrežna sjedišta[uredi | uredi kôd]