Kopačkata

Izvor: Wikipedija
Kopačkata, društveni ples iz sela Dramče, Pijanec
UNESCO – Nematerijalna svjetska baština
Kopačkata, društveni ples iz sela Dramče, Pijanec
Sjeverna Makedonija
Regija: Europa i Sjeverna Amerika
Godina upisa: 2014.
Ugroženost: -
Poveznica: UNESCO:00995

Kopačkata ili Kopačka (makedonski: kопачка) je dinamično tradicionalno makedonsko kolo koje se pleše u regiji Pijanec, gorju na istoku Makedonije. Kopačkatu obično izvode najbolji muški plesači u selu na svadbama, javnim okupljanjima i vjerskim praznicima. Ples se izvodi u polukrugu u pratnji bubnjara, violine, a ponekad i tambura lutnje ili gajdi. Ključne uloge su plesni vođa koji inicira ples, posljednji plesač i srednji plesač koji djeluje kao središte koje balansira lijevu i desnu stranu polukruga. Tijekom plesa, plesači drže jedni druge za pojaseve ukrižanim rukama, kako bi se osigurala stabilnost dok njihovi pokreti oživljavaju. Ples počinje polaganim pokretom hoda, a zatim se mijenja u brze i kratke korake, nakon čega slijedi brži korak i lupanje stopalima.[1] Kopačkata ima brz tempo s brzim pokretima u pola metra, s opsežnim skakanjem, bočnim pokretima i nožnim škaricama. Plesni ritam je 2/4.

Nacionalna folklorna skupina Tanec je naučila ovaj ples od lokalnih plesača. Izvorno se zvao sitnata (cитната), ali ga je Tanec nazvao „kopačka” i kako je postao slavan pod ovim imenom, i lokalni plesači su prihvatili ovaj naziv, pa i za svoj folklorni ansambl. Ples se temelji na kombinaciji dvije pjesme, Dimna Juda za hodajući dio i Derviško Dušo (Viško) za brži dio plesa.[2]

Mlađi plesači uče tako što uzmu zadnje mjesto u polukrugu, i približavaju se naprijed kako njihova vještina napreduje. Za lokalnu publiku u selu kopačkata je simbol kulturnog identiteta, ne samo zajednice sela Dramče, već i šire regije Pijanec. Zbog toga je kopačkata iz sela Dramče upisana na popis nematerijalne svjetske baštine 2014. godine.[1]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. a b Kopachkata, a social dance from the village of Dramche, Pijanec na službenim stranicama UNESCO-a (engl.) Preuzeto 3. kolovoza 2018.
  2. Mihailo Dimovski, Macedonian folk dances (Original in Macedonian: Македонски народни ора), Naša kniga & Institut za folklor, Skopje, 1977., str. 80-86.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]